Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ ΚΑΙ…ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


Harvard-university

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την άποψη ότι η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυμα ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου, διατύπωσε σε σχετική διάλεξη για τις εξελίξεις στην Τουρκία στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Harvard, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και οικονομίας, Dani Rodrik, ο οποίος εξέφρασε την ενδιαφέρουσα άποψη ότι η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ Μαλαισίας και Αφγανιστάν.

Dani_Rodrik-thumbnail-1000x600
Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, η δημοκρατία έχει ουσιαστικά καταλυθεί στην Τουρκία και εκείνο που αυτή την στιγμή είναι απροσδιόριστο είναι το προς τα που θα βαδίσει η χώρα. Εδώ υπάρχει το αισιόδοξο σενάριο να γίνει μια καινούργια Μαλαισία, αλλά και το πιο πιθανό απαισιόδοξο σενάριο, η Τουρκία να γίνει ένα καινούργιο Αφγανιστάν.
Στο απαισιόδοξο σενάριο η Τουρκία θα βρεθεί σύντομα σε σκηνικό έντονης σύγκρουσης Σουνιτών, Αλεβιτών, Τούρκων κεμαλικών και Κούρδων, αντιθέσεις που εδώ και χρόνια το καθεστώς κατάφερνε να τις «κουκουλώνει» αλλά τώρα με τις τελευταίες εξελιξεις και τις διώξεις οι αντιθέσεις αυτές ξανά έρχονται στο προσκήνιο με όλη την διαλυτική δυναμική τους.
Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Αμερικανός καθηγητής υποστήριξε ότι αυτή θα καταρρεύσει πολύ γρήγορα καθώς ο «νέος» Ερντογάν δεν έχει καμία σχέση με εκείνον που ήθελε την ένταξη της χώρας τους την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ας τα έχουμε όλα αυτά υπόψη μας, γιατί μας ενδιαφέρουν άμεσα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.