Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016

H ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ (βίντεο)

hqdefault

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Φέτος μετά από έξη χρόνια οι Τούρκοι απαγόρεψαν την τέλεση της θειας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.
Η φετινή απαγόρευση μας φέρνει στην μνήμη το 2009, όταν τότε είχε γίνει για πρώτη φορά απόπειρα με την συνδρομή Ρώσων να γίνει μετά από πολλά χρόνια κάποια δέηση στον ιστορικό χώρο του μοναστηριού, σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού.

Τότε η νομάρχης Τραπεζούντας επενέβηκε βίαια την ώρα που τελούσαν την δέηση από ένα Ρώσο ιερέα, παρουσία γνωστών Ελλήνων και του κ Ιβάν Σαββίδη και διέκοψε την θρησκευτική τελετή. Τον επόμενο χρόνο έγινε σε πείσμα της Τουρκάλας νομάρχης έγινε η πρώτη ελληνορθόδοξη θρησκευτική τελετή του δεκαπενταύγουστου στην μονή.

Φέτος δυστυχώς επιστρέψαμε εκεί και ούτε κάποια παρουσία ελληνορθόδοξων επετράπη στην ιερά μονή.
Είθε να έρθει η μέρα που η Παναγία Σουμελά να ξαναγίνει αυτό που ήταν επί αιώνες, το σύμβολο της Ελληνικής Ορθοδοξίας στην περιοχή του ελληνικού Πόντου.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.