Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Kοσσυφοπέδιο: αλβανοί απείλησαν να κάψουν τους σέρβους μαζί με τις εκκλησιές τους σε μαζική διαδήλωση ΒΙΝΤΕΟ


Cυγγθ

ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Oδοφράγματα,άγρια έκτροπα των Αλβανών, κραυγές μίσους και απειλές για πυρπόληση, πέτρες, δακρυγόνα και μια επίθεση στο αυτοκίνητο του αναπληρωτή διευθυντή του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια Dusan Kozarev – σημάδεψαν την απόπειρα των Σέρβων σε διάφορες πόλεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια να γιορτάσουν την θρησκευτική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

« Σε παροξυσμό ήταν οι  Αλβανοί », αναφέρουν μερικοί από τους αυτόπτες μάρτυρες που περιέγραψαν το ολοήμερο ξέσπασμα του εξτρεμισμού που  για μια ακόμη φορά έδειξε πόσο ασταθής είναι η κατάσταση στο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι δεν νιώθουν ασφαλείς και η διεθνής κοινότητα αποδεικνύεται ανίσχυρη, γράφει η σερβική εφημερίδα «Vecernje Novosti».





Από το πρωί της Κυριακής εντάσεις προκλήθηκαν σε σημείο που απειλήθηκε πραγματική έκρηξη σε μαζική σύγκρουση μεταξύ Αλβανών διαδηλωτών και της αστυνομίας που  προσπάθησε να προστατεύσει το κομβόι των λεωφορείων και των αυτοκινήτων με εκτοπισμένους Σέρβους από το Musutiste, κοντά στη Suva Reka.
Στην είσοδο του χωριού το κομβόι το περίμεναν αρκετές εκατοντάδες Αλβανοί οι οποίοι φώναζαν συνθήματα (UCK – Κοσσυφοπέδιο Απελευθερωτικός Στρατός), εξύβριζαν κι απειλούσαν τους  Σέρβους ότι θα τους κάψουν μαζί με τις εκκλησιές τους.Στις συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών υπήρξαν πολλοί τραυματίες και μετά από 4 ώρες αναμονής για να τους επιτραπεί η διέλευση για την Εκκλησία της Παναγίας στο Musutiste,οι  Σέρβοι προσκυνητές τελικά πήγαν στο μοναστήρι κοντά στο χωριό Zociste.
Ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν και  κατά προσπάθειας των εκτοπισμένων Σέρβων να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Djakovica. Οι συγκεντρωμένοι Αλβανοί λιθοβόλησαν το όχημα του Kozarev. »Αυτή είναι η δοκιμασμένη συνταγή για τον εκφοβισμό των Σέρβων… Όμως, οι Σέρβοι δεν θα παραιτηθούν « , δήλωσε ο υπουργός  Dalibor Jevtic.
Το Γραφείο της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια στο Twitter ανέφερε στερεότυπα την ανησυχία του για τα επεισόδια στην Musutiste.
«skije »(ένας υποτιμητικός όρος που οι Αλβανοί χρησιμοποιούν για τους Σέρβους) θα σας σκοτώσουμε », « θα σας κάψουμε μαζί με τις εκκλησίες σας », « εσείς δεν ανήκετε εδώ», ο «UCΚ θα σας στείλει όλους στο Ribe (χωριό περιβόητo για το «Κίτρινο σπίτι περιβόητο για την συλλογή ανθρωπίνων οργάνων) », είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα και τα σχόλια που ακούστηκαν από τον μενόμενο όχλο», γράφει σερβική εφημερίδα Blic.inserbia 28.8.16
Kατα΄τα επεισόδια με την αστυνομία συνελήφθηκαν 24 αλβανοί. Τα επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και περί των 100 αλβανών που διαμαρτύρονταν κατά του ερχομού μαις εκατοντάδας σέρβων στο χωριό  Musutiste, 50 χλμ ΝΔ της Pristina, όπου υπάρχει η μονή της Αγ.Τριάδας.Σύμφωνα με την  αστυνομία 4 αστυνομκοί τραυματίστηκαν οι 2 σοβαρά διευκρίνησε ο εκπρόσωπος τύπου της στο AFP.Στο groupe των σέρβων που έφθασε κοντά στο χωριό Musutiste με λεωφορείο τελικά δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση σύμφωνα με την αστυνομία.
Liturgija u ĐakoviciDjakovica
Γύρω στους  200 εκτοπισμένους σέρβους τελικά παραβρέθηκαν στην λειτουργία στην ανακαινισμένη εκκλησία  της Παναγίας στη Djakovica για τη γιορτή.
 Srbi u Đakovici
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.