Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ –ΧΕΤΖΜΠΟΛΑΧ – ΣΙΙΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


ff0c1f5e-f9a9-41fa-a358-0d441f8fc110

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Με έντονη ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι τις εξελίξεις στην Συρία, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από εκεί δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό κλίμα για την Άγκυρα και έχουν θορυβήσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak, αυτές τις μέρες έγινε σημαντική συνάντηση των Κούρδων του PYD, δηλαδή των Κούρδων της Συρίας με την ηγεσία της λιβανέζικης Χετζμπολάχ, ισχυρή δύναμη της οποίας βρίσκεται στην Συρία κα μάχεται τους Τζιχαντιστές, στην οποία αποφασίστηκε η κοινή δράση εναντίον της διάθεσης της Τουρκίας να προχωρήσει ανεξέλεγκτα μέσα στο συριακό έδαφος. Δηλαδή με λίγα λόγια να μπει φράγμα στις τουρκικές επιδιώξεις και κυρίως στην επιδίωξη της Άγκυρας να διώξει τους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη.
resized_ff5d3-bcb69e8a62862_801

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι όποια προσπάθεια των Τούρκων να επιχειρήσουν κατά της πόλης του Menbiç, δυτικά του Ευφράτη που βρίσκεται στα χέρια των Κούρδων, θα αντιμετωπιστεί με κοινή ενέργεια Κούρδων, της Χετζμπολάχ, αλλά και του Σιϊτικού στρατού, που έχει σχηματιστεί στην Συρία για να υπερασπιστεί το καθεστώς Άσαντ.
Σχετικά με αυτόν τον λεγόμενο Σιϊτικό στρατό, όπως αναφέρουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι μια μεγάλη δύναμη που σχηματίστηκε τελευταία αποτελούμενη από 50.000 ενόπλους που διοικείται από Ιρανούς και έχει στελεχωθεί από Σιΐτες του Ιράν, Αφγανιστάν και Υεμένης και είναι ιδιαίτερα μαχητική κατά των Τζιχαντιστών, αλλά και κατά της Τουρκίας την οποία κατηγορούν ότι έχει βοηθήσει όλα τα τελευταία χρόνια τους δολοφόνους του ISIS.
Η εξέλιξη αυτή ίσως δίνει και μια εξήγηση σε εμάς για την τελευταία τουρκική προκλητικότητα. Ο νοών νοείτο!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.