Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΝΙΚΟΣ: ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩ!

kamu-ihalelerine-turk-lirasi-zorunlulugu-geldi

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τεράστιο κύμα φυγής των τουρκικών χρημάτων και καταθέσεων που θυμίζει την περίοδο του 2001 όταν είχε ξεσπάσει τότε μεγάλη οικονομική κρίση που έφερε την Τουρκία στο ΔΝΤ, παρατηρείται αυτές τις μέρες καθώς το κλίμα στην γειτονική χώρα είναι πολύ βαρύ και η ένταση μεγαλώνει με πολλά μέτωπα ανοιχτά και ένα καθεστώς που σκληραίνει αντιδημοκρατικά όλο και πιο πολύ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sözcü, που επικαλείται την βρετανική Financial Tımes, τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι προχωρούν σε μαζικές αναλήψεις των χρημάτων τους τα οποία εξάγουν στο εξωτερικό, ενώ οι μεγαλύτεροι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν ήδη αποσύρει τις καταθέσεις τους από τις τουρκικές τράπεζες και τα έχουν τοποθετήσει σε τράπεζες του εξωτερικού. Μάλιστα αναφέρεται πως τις τελευταίες μέρες ποσά ισοδύναμα με 2,6 δις δολάρια, έχουν κάνει φτερά από τις τουρκικές τράπεζες.
Η κατάσταση αυτή έχει σαν σοβαρή συνέπεια το συνεχές κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας, που κυριολεκτικά έχει καταρρεύσει κυρίως σε ιστοτομία με το δολάριο και το ευρώ.
Ήδη η τουρκική κυβέρνηση θορυβημένη από αυτή την εξέλιξη προσπαθεί να στήσει γέφυρες σωτηρίας με την Ρωσία, αλλά η αξιοπιστία της τουρκικής λίρας έχει πέσει σε τέτοιο βαθμό που αποκλείεται κάθε πρωτοβουλία να καθιερωθεί σαν νόμισμα διεθνών συναλλαγών. Οι επενδύσεις φεύγουν ομαδικά και οι πλούσιοι Σεΐχηδες είναι οι μονοί που ακόμα μένουν, αλλά και αυτοί το σκέπτονται πολύ σοβαρά καθώς η φιλοδοξίες του στην Συρία έχουν καταρρεύσει και η Τουρκία έχει πάψει να είναι το στήριγμα των Ισλαμιστών.
Το μεγάλο οικονομικό θαύμα που ανέβασε και εδραίωσε τον Ερντογάν στην εξουσία έχει ήδη λήξει, με όλες τις σοβαρές συνέπειες αυτής της εξέλιξης που θα πρέπει να μας κάνει εμάς πολύ προσεκτικούς.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφους-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.