Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΡΩΣΟΥΣ…«ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!


2016120919015719_f7c00543af6c503cc67047a8a38fbb40
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ η συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά προβλέπει ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία μπορούν να παραμείνουν στην Μαύρη Θάλασσα μέχρι 21 ημέρες, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού Ναυάρχου διοικητή της έκτης ναυτικής μοίρας των ΗΠΑ, James G Foggo, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία εν όψει σημαντικών εξελίξεων θα παρατείνουν την παραμονή τους στην Μαύρη θάλασσα μέχρι και τέσσερις μήνες, δηλαδή κατάφορη παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ.

untitled-5

Όπως ήταν επόμενο η δήλωση αυτή και οι προθέσεις των Αμερικανών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Μόσχας, που δια του εκπροσώπου της του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Aleksander Hrolenko, ενώ υπενθύμισε την δέσμευση των ΗΠΑ να μην παρατείνουν την παραμονή των πολεμικών τους πλοίων στην περιοχή, τόνισε πως η Ρωσία δεν θα μείνει αδρανής σε αυτή την παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ.
Το αξιοσημείωτο είναι πως το καυτό πρόβλημα που προέκυψε έχει θορυβήσει έντονα την Άγκυρα που είναι εγγυήτρια της συνθήκης του Μοντρέ και που τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ δεν είναι καθόλου καλές ενώ συνεχίζεται η προσέγγιση με την Μόσχα και από την άλλη έχει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα έχει πολύ καλές σχέσεις με την Ουκρανία που γι αυτήν οι Αμερικανοί παραμένουν στην περιοχή.
Με λίγα λόγια οι Τούρκοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς όπως φαίνεται δεν μπορεί συνεχώς να το… «παίζεις και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα».
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.