Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Τα γιοσουφάκια του Ερντογάν θέλουν το κεφάλι του Κοτζιά! Προσπάθεια αποδόμησης του ΥΠΕΞ



Όσοι θέλουν να επιβάλλουν “λύση” με το ζόρι στο Κυπριακό δείχνουν πολύ εκνευρισμένοι. Αναζητούν “υπεύθυνο” για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Γενεύης για να δικαιολογηθούν στους προϊσταμένους τους. Κάπως έτσι φαίνεται να έχει στοχοποιηθεί ο Έλληνας ΥΠΕΑ Νίκος Κοτζιάς. Τον…κατηγορούν για “ανελαστική” στάση και τον “απειλούν” με απομάκρυνση από το πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Για το μεν πρώτο θα πρέπει να πούμε ένα μπράβο στον Έλληνα ΥΠΕΞ για το μεν δεύτερο θα πρέπει όσοι το επιδιώκουν να αναλογιστούν ότι ο χαρακτηρισμός “γιοσουφάκια” και ειδικά του Ερντογάν δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικός τίτλος. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια μάλλον άλλους επιθυμούν να εξυπηρετήσουν και δεν τους βγαίνει προς το παρόν.
Η προσπάθεια αποδόμησης του Έλληνα ΥΠΕΞ έχει ξεκινήσει με διάφορα δημοσιεύματα όπως αυτό του Politico ,σύμφωνα με το οποίο ο Νίκος Κοτζιάς δεν είχε…θετική επιρροή στις διαπραγματεύσεις.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο ΥΠΕΞ απάντησε:
Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν επιτυχία αν παραδινόμασταν στους Τούρκους, νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα, και την ικανότητα/δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου.
Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη: πρέπει να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων στους τουρκοκυπρίους, και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους ελληνοκυπρίους.
Εδώ έχουν γίνει μια σειρά από διαστρεβλώσεις των γεγονότων, πχ λένε ότι επειδή οι τεχνικές ομάδες ξεκινούν να συνεδριάζουν την άλλη εβδομάδα, εμείς διακόψαμε την διαδικασία. Δεν είναι αλήθεια.
Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχιστεί προχθές, την Παρασκευή, η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο. Όπως ήταν και προγραμματισμένο. Και γιατί έπρεπε να συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό; Για να δοθούν οι οδηγίες πως θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες. Διότι οι Τούρκοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση, και σηκωθήκαν και φύγανε πρωί-πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν έχουμε χρόνο για πολιτικές διαβουλεύσεις και ας συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν, όμως, να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες.
Είχαμε προγραμματίσει πολιτικές διαβουλεύσεις και τη συνέχιση της Διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο για την Πέμπτη και την Παρασκευή και εκείνοι το ακυρώσανε. Και είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά, ελληνικά ή και άλλα ΜΜΕ τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακυρώσανε τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και επιπλέον μετά, να ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες.
militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.