Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Η ΡΩΣΙΚΗ GAZPROM «ΣΠΑΕΙ» ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ!

rusya_ve_turkiye_arasinda_yeni_kriz_h82100_ca6f4

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τα πρώτα μεγάλα σύννεφα στην επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ρωσίας φέρνει η μεγάλη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, η γνωστή διεθνώς, Gazprom, σύμφωνα με τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Gazprom φέρεται έξαλλη με τους Τούρκους που τους κατηγορεί ότι αθέτησαν τις συμφωνίες για την τιμή εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου στη Τουρκία και είναι αποφασισμένη να τους κάτσει στο σκαμνί διεθνών δικαστηρίων, «σπάζοντας» κυριολεκτικά το καλό κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών Ρωσίας και Τουρκίας, που τόσο διαφημίστηκε από το καθεστώς Ερντογάν.
gazprom-exports-europe-investors
Συγκεκριμένα οι Ρώσοι κατηγορούν την τουρκική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Botaş, ότι αθέτησε τις συμφωνίες που είχε κάνει με την ρωσική Gazprom σχετικά με τις τιμές του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η Gazprom να υφίσταται μεγάλη ζημιά από την εξέλιξη αυτή.
Η ρωσική οργή φαίνεται από το γεγονός ότι οι Ρώσοι φέρονται αποφασισμένοι να παραπέμψουν την Τουρκία και την Botaş στο διεθνές δικαστήριο της Στοκχόλμης που εκδικάζει παρόμοιες περιπτώσεις, με πολύ αρνητικές συνέπειες στην επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζει το καθεστώς Ερντογάν, που ανάγκασε την Botaş να πάψει να πληρώνει τους Ρώσους βάση των συμφωνηθέντων μειώνοντας αυθαίρετα τις τιμές κατά 10%.
Ήδη πολλά τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για την πρώτη μεγάλη ρωγμή στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, καθώς η Gazprom θεωρείται προσωπική υπόθεση του Πούτιν και… έπεται συνέχεια.
Ίδωμεν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.