Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

H Toυρκία απειλεί να κλείσει τη στρατηγική αεροπορική βάση του Incirlik στη διεθνή συμμαχία των ΗΠΑ.


media
Η Τουρκία ανακοίνωσε την Πέμπτη 5 Γενάρη ότι διατηρεί το δικαίωμα να κλείσει την αεροπορική βάση του Incirlik στη διεθνή αντιτρομοκρατική συμμαχία των ΗΠΑ λόγω των εντάσεων Άγκυρας και Washington.

« Το δικαίωμα να πούμε  « θα κλείσουμε το  Incirlik »  είναι στο χέρι μας αλλά όπως ήδη είπα οι σηνθήκες θ΄αξιολογηθούν », δήλωσε ο  Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος τύπου του Recep Tayyip Erdogan, ερωτώμενος σχετικά από το κανάλι  24 TV. Πρόσθεσε ότι το θέμα δεν τίθεται με τη μορφή του  « επείγοντος ».
Σύμφωνα Dorothée Schmid, ειδήμονα στις ευρωπαικές πολιτικές σε Μεσόγειο και Μ Ανατολή  στο Institut français des relations internationales (Ifri), αυτή η απειλή της Άγκυρας δεν είναι αξιοπερίεργη. « Είναι μια πίεση κάπως συνηθισμένη από πλευράς των τουρκικών αρχών. Η βάση του Incirlik, μια πολύ μεγάλη βάση που βρίσκεται κοντά στα Adana  στα σύνορα με Συρία , είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για τη συμμαχία anti-Daech και για τις αεροπορικές επιχειρήσεις της στη Συρία. Και οι τούρκοι έχουν απόλυτη συνείδηση του γεγονότος ότι αυτό έιναι ένα σημαντικό στρατηγικό atout για τις ΗΠΑ.Επομένως κατά παράδοση στο στρατιωτικό διάλογο με τις ΗΠΑ το θέμα της βάσης του Ιncirlik επανέρχεται κανονικότατα. »
Η Τουρκία από το 2015 έχει θέσει τη βάση του Incirlik στη διάθεση των συμμαχικών αεροσκαφών εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία . Αλλά βαθύτατες διαφορές αντιθέτουν Άγκυρα και Washington στο συριακό κυρίως λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ στους συροκούρδους μαχητές  που η Τουρκία θεωρεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις  που οδηγούνται από το (PKK).
Ερωτώμενος σχετικά ο τούρκος ΥΠΕΞ Cavusoglu, είπε στο  Anadolu ότι συνεργάζονται με ΗΠΑ σχεδόν σ΄ όλους τους τομείς . « Αλλά είναι γεγονός ότι διανύουμε μια (φάση) κρίσης εμπιστοσύνης ».rfi 6.1.17
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.