Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΣΚΟΠΙΑ: »Ο νέος Βαλκανικός πόλεμος ήδη άρχισε »…



Ο Zoran Zaev o επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας της Μακεδονίας είναι ένας από τους τραυματίες στα σοβαρά επεισόδια που έγιναν την Πέμπτη το απόγευμα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων στο Sobranie ,με λιντσάρισμα κλπ. όπου τραυματίστηκαν πάνω από 100 άτομα τα περισσότερα ελαφρά.
Mazedonien Proteste im Parlament (picture-alliance/abaca/N. Batev)
Πάνω από 100 μέλη του Εθνικιστικού Κινήματος  »Για μια Ενωμένη Μακεδονία » έκαναν επιδρομή μετά την εκλογή προέδρου της Βουλής του Τalat Xhaferi του αλβανικού κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης για την ενσωμάτωση BDI.Πρόκειται για τον πρώτον αλβανικής καταγωγής πρόεδρο της Βουλής.Κι ενώ θα ορκιζόταν οι εθνικιστές βουλευτές του VMRO-DPMNE κατήγγειλαν πραξικόπημα.Όλες αυτές οι εθνικιστικές οργανώσεις εμφανίστηκαν ως το Εθνικό Μακεδονικό Μέτωπο και έχουν διασύνδεση με τους συντηρητικούς του VMRO-DPMNE που είναι στην εξουσία από το 2006 και τον αρχηγό του τον Νicola Gruevski που το 2016 αρνήθηκε νά σκήσει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού αλλά παραμένει ως ισχυρός άνδρας της χώρας.
Το VMRD-DPMNE βγαίνει α΄στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στις 11.12.16 αλλά δεν διαθέτει παρά μόνο 51 έδρες επί των 120 της βουλής και κανένας βουλευτής από τους 20 της αλβανικής μειονότητας δεν είναι διατεθειμένος να προσδεθεί σε αυτό.
Η αλβανική μειονότητα ζήτησε μέσω πλατφόρμας που σχημάτισε περισσότερα δικαιώματα και αποφάσισε να συμμαχήσει με την αντιπολίτευση.Αυτή η συμμαχία διαθέτει μια σχετική πλειοψηφία με 67 βουλευτές επί των 120 και ο Zoran Zaev θα δεχόταν να σχηματίσει κυβέρνηση εδώ και κάποιες εβδομάδες.
Την 1η Μαρτίου ωστόσο ο πρόεδρος Gjorge Ιvanov αρνήθηκε να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης επικαλούμενος την αλβανική πλατφόρμα που θ΄απειλούσε την  »εθνική κυριαρχία,εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία των Σκοπίων » σύμφωνα με τον ίδιο που είναι και μέλος του  VMRD-DPMNE.Une foule fait irruption au parlement macédonien
Από τότε το εθνικιστικό κόμμα εμποδίζει το σχηματισμό του Κοινοβουλίου και όλοι οι θεσμοί της χώρας μπλοκαρίστηκαν.
Ακόμα και οι δήμοι σύντομα θα σταματήσουν την δραστηριότητά τους γιατί οι τοπικές εκλογές που όφειλαν να γίνουν τον Απρίλη δεν προκηρύχθηκαν αφού μόνο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα μπορούσε να τις προκηρύξει.
Το VMRO-DPMNE απαιτεί την διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.Μετά το 2015 το VΜΡRΟ-DPMNE είναι στον τοίχο μετά την αποκάλυψη ενός συστήματος ευρύτατων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων άμεσα ελεγχόμενων από τον πρωθυπουργό και που στόχευε πάνω από 20.000 πολίτες,δημοσιογράφους,δικαστές ή απλούς υπαλλήλους.Τα ντοκουμέντα που ο Zoran Zaev προσκόμισε αποκαλύπτουν ένα σύστημα γενικευμένης διαφθοράς όπου το κόμμα VMRO-DPMNE ξέπλενε μαύρο χρήμα,ήλεγχε τη δικαιοσύνη,ασκούσε πιέσεις άμεσες στα μίντια και βρίσκεται στην καρδιά αιματηρών εγκλημάτων τα τελευταία χρόνια.
Η πλατφόρμα που κατεβάζει η αλβανική μειονότητα αν επικυρωθεί ανακηρύσει τη  συνταγματική αναγνώριση του ειδικότερου status των αλβανών,την αναγνώριση της επίσημης χρήσης της αλβανικής γλώσσας και νέες συζητήσεις για τη σημαία της χώρας και τον εθνικό της ύμνο.Αυτή πάει επομένως πιο μακριά από τις συμφωνίες ειρήνης της Οχρίδας που έθεσαν τέλος στη διαμάχη το 2001.Αυτή αναγνωρίζει  διευρυμένα δικαιώματα στην αλβανική κοινότητα που αποτελεί περί το 1 τέταρτο του πληθυσμού της χώρας όπως και για τις υπόλοιπες μειονότητες της χώρας (βοσνιακή,σερβική,τουρκική,Roms .κλπ) αλλά αυτή δεν διεκδικεί το των Σκοπίων ούτε την μετμόρφωσή τους σε ένα κράτος διεθνοτικό.Για την υιοθέτηση του κειμένου τα 3 κύρια αλβανικά κόμματα των Σκοπίων συσκέφθηκαν στα Τύρανα ενώ το VΜΡRΟ-DPMNE δεν παρέλειψε να καταγγείλει την  » ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων ».
Ο σέρβικος τύπος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα γεγονότα των Σκοπίων και η εφημερίδα Informer αναφέρει σε τίτλο της ότι  »ο νέος βαλκανικός πόλεμος  » ήδη άρχισε στα Σκόπια.Η ίδαι εφημερίδα τονίζει ότι οι εθνικιστές αλβανοί που ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος των Σκοπίων θα ανακηρύξουν την προσάρτηση όλου του νότου της Σερβίας  »από Nis ως Pirot ».Ο σέρβος πρωθυπουργός Vucic ανακοίνωσε το Σάββατο μια ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας επί των συνόρων Σερβίας-Σκοπίων.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama σε συνέντευξή του στο αμερικανικό Politico 18 Απρίλη εξηγεί πως αν ο δρόμος της ευρωπαικής τους ενσωμάτωσης κλείσει η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο δεν θα έχουν άλλη λύση παρά να ενωθούν.Αυτό το ενδεχόμενο κάνει τους δυτικούς πολιτικούς να φοβούνται πως κάθε αλλαγή συνόρων θα μπορούσε ν΄αποσταθεροποιήσει το σύνολο των Βαλκανίων.Η δε ευρωπαική προοπτική της Αλβανίας ολοσχερώς εξαφανίστηκε από τις πολιτικές ατζέντες μετά το BREXIT.
Οι δηλώσεις του  Edi Rama έκαναν το Βελιγράδι να μιλάει για την απειλή μιας  »Μεγάλης Αλβανίας. »
Έπειτα από το 2015 τα Σκόπια επιτέλεσαν μια προσέγγιση σημαντική με τη Ρωσία.Το Κρεμλίνο δεν σταμάτησε να καταγγέλει τις σκοτεινές βλέψεις των δυτικών στα Βαλκάνια και να πολλαπλασιάζει τις δηλώσεις του για κινδύνους αποσταθεροποίησης της χώρας.Mediapart 30.4.2017
Άλλη πτυχή στο μωσαικό προβλημάτων του αλβανικού ζητήματος είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο θέλει να σχηματίσει το δικό του στρατό σχέδιο στο οποίο εναντιώνεται το Βελιγράδι. “Το Kosovo είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και έχει το δικαίωμα να σχηματίσει το στρατό του”  τόνισε ο Hashim Thaci πρωθυπουργός του κρατιδίου στο ελβετικό SRF.
Είπε επίσης το αλησμόνητο ότι η Πρίστινα έχει απώτερο σκοπό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ χωρίς στρατό δεν μπορεί να συμμετέχει στη σύμπραξη του ΝΑΤΟ για το ειρηνευτικό πρόγραμμα.inserbia.
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.