Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΣΟΚ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΝΤΙΚΕΝΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ: Νταχάου τα σχολεία: μαρκάρουν τα χέρια των μαθητών που δεν έχουν να πληρώσουν την καντίνα »χρωστάω στην καντίνα ».Oι ταπεινώσεις…..


Un agent fait traverser des écoliers à Monterey, en Californire, le 28 avril 2017-AFP/FREDERIC J. BROWN
Οι σκηνές θυμίζουν μυθιστόρημα του Charles Dickens.Σε κάποια σχολεία των ΗΠΑ οι μαθητές που καθυστερούν να πληρώσουν την καντίνα υποχρεώνονται να καθαρίσουν τα τραπέζια, βλέπουv τα φαγητά τους να πετιούνται στους σκουπιδοντενεκέδες  ή τους σταμπάρουν στο μπράτσο : « εγώ οφείλω χρήματα στην καντίνα ».

Αυτή η πρακτική γνωστή υπό το όνομα  « lunch shaming », που έγκειται στην τιμωρία της ταπείνωσης ήλκυσε την προσοχή στην αρχή της σχολικής χρονιάς καθώς μια εργαζόμενη στην καντίνα της Πενσυλβάνιας παραιτήθηκε γιατί υποχρεώθηκε να ρίξει το ζεστό φαγητό της πάνω σε μαθητή. Un bus de ramassage scolaire à Monterey, Californie, le 28 avril 2017-AFP/FREDERIC J. BROWN
Το θέμα αναδείχθηκε ξανά μετά την πρόσφατη υιοθέτηση από την Πολιτεία του Νέου Μεξικού ενός πρώτου νόμου  κατά του  « lunch shaming » στις ΗΠΑ.
Πολλές άλλες Πολιτείες όπως Καλιφόρνιας και Texas, προσανατολίζονται να κάνουν το ίδιο για ν΄αποφευχθεί τα παιδιά τα μη προνομιούχα να γίνουν πιόνια σε μια μάχη που δεν θα έπρεπε να τα αφορά.
« Αυτή η πρακτική είναι παντού », διαβεβαιώνει η Jennifer Ramo, Διευθύντρια του New Mexico Appleseed, μιας ένωσης για την καταπολέμησης  της φτώχειας σε αυτήν Πολιτεία  όπου το ποσοστό των παιδιών που δεν τρώνε το φαί τους είναι από τα πιο υψηλά στις ΗΠΑ.
Michael Padilla, γερουσιαστής του New Mexico αναφέρει στο AFP ότι ευαισθητοποιήθηκε γιατί έιχε ζήσει σε αντίστοιχες συνθήκες ανέχειας όταν ήταν μικρός.
« Και 30 χρόνια αργότερα ανακαλύπτω ότι στην Alabama iβάζουν μια στάμπα στο μπράτσο του παιδιού  +δεν πλήρωσα την καντίνα+ και το υποχρεώνουν να περιφέρεται όλην την ημέρα έτσι στο σχολείο ».
« Ο νόμος που περάσαμε θέτει την ευθύνη των οφειλών της ακαντίνας ολοκάθαρα στους γονείς », εξηγεί ο γερουσιαστής. « Ο νόμος απαγορεύει στα σχολεία να τιμωρούν τους μαθητές τοποθετώντας τους μια στάμπα στο μπράτσο,βάζοντάς τους να κάνουν βρώμικες δουλειές ή δίνοντάς τους ένα φαγητό διαφορετικό από αυτό των συμμαθητών τους « .
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 της Ένωσης Σχολικής Διατροφής, περί τα 3 τέταρτα των σχολικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ είχαν μαθητές με χρόες στο τέλος της σχολικής περιόδου. Τα ποσά ποικίλουν από κάποια χιλιάδες δολάρια σε κάποια σχολικά ιδρύματα ως και εκατομύρια δολάρια σε άλλα σύμφωνα με την Ένωση .
Σε επιστολή της παραίτησης που έκανε το γύρο των αμερικανικών μίντια η Stacy Koltiska εξήγησε ότι δεν μπορούσε πια  « να εργαστεί για ένα θεσμό που είναι έτοιμος να στερήσει την τροφή και να ταπεινώσει ένα παιδί για  2,05 δολάρια ».AFP 3.5.17
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.