Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Σχεδιάζεται επίσπευση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟΤο ΝΑΤΟ επιταχύνει την ένταξη των Σκοπίων με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία»/ ‘Бивша југословенска република’, γράφει το δημοσίευμα
Ιούνιος 11, 2017. 09:21
«Μετά την ένταξη του Μαυροβουνίου στη σύνθεση των μελών του ΝΑΤΟ, σχεδιάζεται να γίνει το ίδιο με τα Σκόπια και η δράση αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2018», γράφει η κροατική «Jutarnji list».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «αυτή η επείγουσα δράση έχει σχεδιασθεί στις Βρυξέλλες με στόχο να σπάσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή».
Μία από τις συμφωνίες που περιλαμβάνονται στο «σχέδιο» για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι με το πρόθεμα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία» και για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλυθεί η διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η στασιμότητα της ενσωμάτωσης των Σκοπίων στην Ευρω-ατλαντική Συμμαχία οφείλεται στην άρνηση της Ελλάδας, η οποία αναφέρει ότι προϋπόθεση αποτελεί η μη αναφορά του ονόματος «Μακεδονία» από τα Σκόπια, με τον τρόπο αυτό η Αθήνα πιστεύει ότι είναι η μόνη σωστή λύση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Με την αλλαγή της κυβέρνησης και την επιμονή της Δύσης, η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν μετριάσει τις θέσεις τους και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σύντομα θα επισκεφθεί τα Σκόπια, προκειμένου να «επιταχυνθεί η διαδικασία» και προβλέπεται ότι την άνοιξη του 2018 θα γίνει μέρος της Συμμαχίας, αναφέρει η εφημερίδα.
Στη διέξοδο αυτή, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Έλληνας ομόλογός του, Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τις ευχές, δήλωσε ότι η «FYROM» (στο κείμενο ‘БЈРМ’) ή οποιοδήποτε άλλο όνομα θα γίνει αποδεκτό από την Αθήνα, αλλά όχι μόνο του το όνομα «Μακεδονία».
«Η Ρωσία με την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ έχασε ένα μέρος του παζλ στα Δυτικά Βαλκάνια, τώρα παραμένουν μόνο τα Σκόπια ως μέρος της σφαίρας της ρωσικής επιρροής. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί προτεραιότητα, αλλά η ένταξη στην ΕΕ είναι μια μακριά διαδικασία, αφού προηγείται ο σχηματισμός της οικονομικής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, τον οποίο σχηματισμό προωθούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο», η «Jutarnji list».
(rts.rs)
Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.