Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΕΛΛΑ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μόλις πέντε μέρες πριν από κρίσιμο κουρδικό δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ και σε δηλώσεις του ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, τόνισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εισβάλλει, (tezkere), στο βόρειο Ιράκ στην περίπτωση που τελικά γίνει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων.


Εντωμεταξύ σήμερα συνέρχεται το κρίσιμο έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας για να αποφασίσει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ αλλά και στην Συρία, όπου ο πόλεμος έχει αρχίσει και παίρνει διαφορετική μορφή για την κυριότητα των πετρελαιοπηγών της περιοχής.

Sinyali verdi = Έδωσε σήμα
ERDOĞAN’ DAN BARZANİ’ YE ASKERİ MÜDAHALE AÇIKLAMASI = ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΜΠΑΡΖΑΝΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Όμως παρά την φιλοπόλεμη ρητορική στην Άγκυρα στην τουρκική πρωτεύουσα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το τι θα πράξει η Τουρκία στην περίπτωση που ο Μπαρζανί επιμένει και όπως φαίνεται δεν κάνει πίσω για το δημοψήφισμα.
Οι επιλογές αυτές σαν πρώτα μέτρα αντίποινα όπως αναφέρεται, (Milliyet), είναι οι εξής :
1) Κλείσιμο της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπίας στο Ερμπίλ, (πρωτεύουσα του κουρδικού τομέα του βορείου Ιράκ) και διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.
2) Κλείσιμο της συνοριακής εισόδου Habur Sınır Kapısı, (Τουρκίας-Ιράκ), ή δραστικός περιορισμός των διελεύσεων από τον κουρδικό τομέα του β Ιράκ.
3) Διακοπή της στρατιωτικής βοηθείας στους Πεσμεργκά, (στρατιωτικά σώματα των Κούρδων του βορείου Ιράκ), που προσφέρει μέχρι σήμερα η Τουρκία για τον πόλεμο κατά τν Ισλαμιστών.
4) Απόσυρση των τουρκικών επενδύσεων στον κουρδικό τομέα του βορείου Ιράκ και τέλος… Εδώ όμως το κόστος για την Άγκυρα θα είναι μεγάλο.
5) Σαν τελευταία επιλογή εξετάζεται η στρατιωτική επέμβαση η οποία όμως θα συναντήσει διεθνείς αντιδράσεις
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.