Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ…ΤΟΥΡΚΙΑ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το πραγματικά εντυπωσιακό και ίσως συμβολικό με μεγάλη σημασία φαινόμενο, να… τρέχουν οι Τούρκοι για να αγοράσουν σπίτια των Ρωμιών που τα άφησαν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.


Όπως αναφέρεται, τόπος προσέλευσης Τούρκων έχει γίνει τι παλιό ελληνικό χωριό Adatepe, στην περιοχή Kazdağlar του Τσανάκκαλε, μια περιοχή δηλαδή που είχε πυκνό ελληνορθόδοξο πληθυσμό πριν από την μικρασιατική καταστροφή.

Τα παλιά αυτά πλινθόκτιστα σπίτια πουλιούνται σήμερα σε εντυπωσιακές τιμές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι και τρία εκατομμύρια πουλιούνται αυτά τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια με την ξεχωριστή μικρασιατική ρωμαϊκή κατασκευή.

Το τοπίο στην περιοχή είναι μαγευτικό και θυμίζει έντονα την παρουσία των Ρωμιών που αναγκαστήκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, που σήμερα μετά από τόσα χρόνια απέκτησαν ανυπολόγιστη αξία.
Έχει και αυτό κάποια σημασία!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.