Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ-ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΠΟΥ… «ΠΑΙΖΕΤΑΙ» ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ!




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ οι δυνάμεις της Βαγδάτης προωθήθηκαν στην περιοχή του Κιρκούκ και των πετρελαιοπηγών με τους Κούρδους να υποχωρούν αποφεύγοντας την κύκλωση, όπως αποκαλύπτεται τώρα, (Sözcü) υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και των Κούρδων για την ευρύτερη περιοχή.


Η συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί το 2014 μεταξύ των Κούρδων του εκπροσώπου του ιρακινού κοινοβουλίου, Mesud Haydar και του Pavel Talabani γιου του Celal Talabani του Κούρδου πρώην προέδρου του Ιράκ και του εκπροσώπου των Haşdi Şabi, δηλαδή των Σιϊτικών δυνάμεων.

Τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας αυτή όπως αποκαλύπτεται είναι τα εξής :
1) Οι Κούρδοι Πεσμεργκά θα αποχωρήσουν από την ευρύτερη περιοχή του Κιρκούκ και από 17 χωριά της περιοχής.
2) Θα παραμείνουν υπό την κουρδική διοίκηση 25 συνοικίες του Κιρκούκ που κατοικούνται από Κούρδους.
3) Θα δημιουργηθεί τοπική κυβέρνηση του Κιρκούκ με στρατιωτική βάση που θα εποπτεύει των πετρελαιοπηγών.
4) Στην Süleymaniye θα ανοίξει αεροδρόμιο υπό κουρδική διοίκηση.
5)Οι δημόσιοι υπάλληλοι του Κιρκούκ και της Süleymaniye θα πληρώνονται από την τοπική κυβέρνηση του Κιρκούκ.
Θα δημιουργηθούν τρία αυτόνομα καντόνια : Halepçe, Süleymaniye και Kerkük.
6) Θα υπάρχουν τοπικές κυβερνήσεις στα τρία αυτά καντόνια.
Τώρα η κατάσταση στο ίδιο το Κιρκούκ είναι λίγο περιπλοκή, καθώς το κέντρο και τα κυριότερα σημεία του ελέγχουν οι δυνάμεις της Βαγδάτης μαζί με τις Σιϊτικές δυνάμεις των «Haşdi Şabi», αλλά οι Τούρκοι αναφέρουν και παρουσία δυνάμεων του ΡΚΚ που έχουν πλασαριστεί σε καίριες θέσεις στην περιοχή. Οι Τούρκοι παράλληλα μεταδίδουν πως το κέντρο της πόλης ελέγχεται εν μέρει από τις τουρκομανικές πολιτοφυλακές που εξοπλίζονται από την Τουρκία.
Εντωμεταξύ οι Κούρδοι για… κάθε «ενδεχόμενο» έχουν κατασκευάσει μεγάλα οχυρωτικά έργα σε μεγάλο μήκος μεταξύ Κιρκούκ και Ερμπίλ για άμυνα στην περίπτωση που δεχτούν νέα επίθεση προς την κατεύθυνση αυτή.
Στο μεγάλο αυτό «παιχνίδι» μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί άμεσα οι Αμερικανοί αλλά και οι Ρώσοι.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.