Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΑΣ «ΑΞΟΝΑΣ»… ΜΕΤΕΩΡΟΣ!




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ την επόμενη Τέταρτη 22 το μηνός στο Σότσι της ρώσικης Μαύρης Θάλασσας θα συναντηθούν για άλλη μια φορά οι ηγέτες της Τουρκίας Ρωσίας και Ιράν, στην Αττάλεια έγινε την Κυριακή η τριμερής των υπουργών Εξωτερικών και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ συμφωνήσαν σε όλα τα θέματα, ενώ θα ακολουθήσει και συνάντηση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Είναι όμως έτσι ή…

Είναι γεγονός πως εδώ και λίγο καιρό έχει σχηματιστεί ένας άτυπος άξονας μεταξύ μιας μουσουλμανικής σουνιτικής χώρας, η Τουρκία, μια σιϊτική, το Ιράν και μια ορθόδοξη, η Ρωσία. Σύμφωνα με την Άγκυρα οι τρεις τους έχουν ήδη συμφωνήσει στην διανομή της Συρίας, αλλά το επίμαχο θέμα που ενδιαφέρει και τους τρεις, είναι των ενεργειακών αγωγών. Εδώ όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.
Για την Συρία η Άγκυρα εξακολουθεί αν και έχει βάλει νερό στο κρασί της, να θεωρεί τον Άσαντ σαν μεγάλο εγκληματία, ενώ η Τεχεράνη τον θεώρει σαν στρατηγικό εταίρο και η Μόσχα τον θεωρεί προς το παρών τουλάχιστον αναντικατάστατο.
Στο ζήτημα των Κούρδων υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Ιράν μια ταύτιση λόγω κοινού προβλήματος, αλλά η Ρωσία βλέπει το θέμα κάπως διαφορετικά γιατί καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να χάσει τελείως την εμπιστοσύνη των Κούρδων και αρνείται να κλείσει τα διπλωματικά τους γραφεία στην Μόσχα. Η Άγκυρα θέλει εδώ και τώρα στρατιωτική επέμβαση στον κουρδικό θύλακα του Afrin, κάτι που όμως συναντά προς το πάρων την ρωσική αντίδραση καθώς η Μόσχα βλέπει πως αυτό θα ανάψει μεγαλύτερες φωτιές από ότι θα προσπαθήσει να σβήσει.
Την ίδια ώρα διαμορφώνεται μια άκρως εκρηκτική κατάσταση με το Ισραήλ να ετοιμάζεται να επέμβει στην Συρία, ενώ υποβόσκει σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας. Δηλαδή ένας γενικότερος μύλος στην περιοχή.
Αν υπάρξει μια γενικότερη ανακατανομή των συνόρων, ένα παλιό σχέδιο και των συμφερόντων με κοινή σιωπηλή συναίνεση των υπερδυνάμεων, τότε ο άξονας αυτός πάει… περίπατο και η Τουρκία μάλλον μένει ξεκρέμαστη και αντιμέτωπη με ένα φλέγων εσωτερικό τοπίο.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.