Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

«ΤΟ AFRİN ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα έχει εξελιχτεί η κατάσταση γύρω από τον κουρδικό θύλακα του Afrin στην Συρία, με τιε επανειλημένες απειλές του Ερντογάν για μεγάλη στρατιωτική εισβολή χωρίς όμως να προχωρεί σε αυτή την επέμβαση, καθώς οι προειδοποιήσεις ότι το τίμημα θα είναι πόταμος αίματος τον έχει κάνει να διστάζει εκτιθέμενος όμως έτσι στον τουρκικό λαό, ενώ το ΡΚΚ, όπως αναφέρουν απόρρητες αναφορές της ΜΙΤ, ετοιμάζεται για γενικευμένο εσωτερικό πόλεμο και τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μεγάλο ρεύμα Κούρδων μαχητών από το βόρειο Ιράκ προς την νοτιοανατολική Τουρκία.


Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Πέμπτη την Τουρκία να μην αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της πόλης Αφρίν, στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.
Εντωμεταξύ όπως αναφέρεται αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εδάφη της από οποιαδήποτε ενέργεια… σφετερισμού από μέρους της Τουρκίας είναι η Συρία, με την κυβέρνηση της χώρας να προειδοποιεί πως θα θεωρήσει ως πράξη πολέμου κάθε επιχείρηση μάχης στην περιφέρεια Αφρίν, δηλώνοντας πως οι συριακές αντιαεροπορικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αμυνθούν εναντίον μιας τέτοιας επίθεσης.

«Προειδοποιούμε την τουρκική ηγεσία ότι, αν αρχίσουν επιχειρήσεις μάχης στην περιοχή Αφρίν, αυτό θα θεωρηθεί πράξη επίθεσης του τουρκικού στρατού», αναφέρεται σε δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα έχει αποκαταστήσει την πλήρη ισχύ της και είναι έτοιμη να καταστρέψει στόχους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στους αιθέρες της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του στο CNN Turk πως η Τουρκία θα επέμβει στις περιφέρειες Αφρίν και Μανμπίτζ για να αντιμετωπίσει τις πολιτοφυλακές YPG των Κούρδων της Συρίας.
Τουρκικές δυνάμεις έχουν ήδη αναπτυχθεί σε περιοχές της Συρίας και στις δύο πλευρές της Αφρίν, η οποία ελέγχεται από τις YPG. Ο συριακός στρατός ελέγχει εδάφη προς νότον.
«Η παρουσία οποιωνδήποτε τουρκικών δυνάμεων σε συριακά εδάφη απορρίπτεται κατηγορηματικά», δήλωσε ο Μεκντάντ. Πρόσθεσε πως η στρατιωτική δράση εκ μέρους της Άγκυρας θα περιπλέξει τον ρόλο της στις διπλωματικές προσπάθειες και θα την βάλει «στο ίδιο επίπεδο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
Ιδού λοιπόν η Ρόδος για τον Ερντογάν ιδού και το… πήδημα!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.