Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Αιρετικές, Aνατρεπτικές Αλήθειες Αμερικανού Στρατηγού Υπεύθυνου για την Μέση Ανατολή



Zero Hedge. Haaretz, 18-3-18
[ Σε  δηλώσεις, που συγκρούονται κατά  μέτωπο με τις πολιτικές θέσεις  της επίσημης και σκιώδους  κυβερνώσας εξουσίας στην Ουάσιγκτον και την εκκωφαντική ορχήστρα του ελεγχόμενου συστήματος μαζικής πληροφόρησης, προέβη  εξέχον στέλεχος του στρατιωτικού επιτελείου των ΗΠΑ, σε κατάθεσή του στην Αμερικανική Γερουσία.
Η ειδοποιός διαφορά τους, με την διατυμπανιζόμενη πολιτική και «δημοσιογραφική» εκδοχή των πραγμάτων, είναι ότι επιβεβαιώνουν την διαπίστωση ότι οι στρατιωτικοί στις ΗΠΑ προτιμούν την αλήθεια --προφανώς λόγω εναργέστερης  επίγνωσης των φονικών προεκτάσεων της προπαγανδιστικής ψευδολογίας, που μονοπωλεί την Δυτική δημοσιότητα.  Για την φρασεολογία και τα εισαγωγικά του κειμένου ευθύνεται η εφημερίδα Χααρέτζ, εφημερίδα του Ισραήλ,  εχθρικά διακείμενου προς το Ιράν, την Συρία και τους  συμμάχους τους.]
Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού
O Άσαντ έχει νικήσει, η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν πρέπει να τηρηθεί και οι Σαουδάραβες χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα τα αμερικανικά όπλα και καύσιμα στην Υεμένη: Αυτή είναι η συγκλονιστική κατάθεση στο Κογκρέσο του Αρχηγού του Κεντρικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής.
Ο κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός στην Μέση Ανατολή καταθέτοντας ενώπιον του Κογκρέσου την λήξασα εβδομάδα πυροδότησε σειρά εκρήξεων: Σηματοδότησε την στήριξη στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ δεν ξέρουν τι κάνει η Σαουδική Αραβία με τις αμερικανικές βόμβες στην Υεμένη και ότι ο ΄Ασαντ έχει κερδίσει τον πόλεμο στην Συρία.
Ο Στρατηγός Τζόζεφ Βότελ είπε ότι η συμφωνία με το Ιράν, από την οποία ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε να αποσυρθεί, έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
« Το Κοινό Περιεκτικό Πρόγραμμα Ενεργειών εξασφαλίζει την αντιμετώπιση μιας από τις κυριότερες απειλές από το Ιράν, και αν πάψει να υπάρχει τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλον τρόπο για να αντιμετωπίσουμε το πυρηνικό πρόγραμμά τους», δήλωσε ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ.
Κοινό Περιεκτικό Πρόγραμμα Ενεργειών (JCPOA) είναι η επίσημη ονομασία της συμφωνίας με το Ιράν, που υπογράφτηκε στην Βιέννη τον Ιούλιο του 2015.
Ο Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης και έξη μεγάλων δυνάμεων, εάν το Κογκρέσο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν την «διορθώσουν» σε μια συμπληρωματική συμφωνία. Μεταξύ άλλων στοιχείων της που δεν αρέσουν στον Τραμπ είναι και η περιορισμένη διάρκειά της.
Ο Βότελ είναι αρχηγός του Αμερικανικού Κεντρικού Αρχηγείου που είναι υπεύθυνο για την Μέση Ανατολή και την Κεντρικήν Ασία, περιλαμβανομένου του Ιράν. Είχε κληθεί σε ακρόαση από την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας την ίδια ημέρα που ο Τραμπ απέλυσε το υπουργό των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ύστερα από σειρά δημόσιων διαφωνιών επί της εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων και για το Ιράν.
Ο Τίλερσον είχε συνταχθεί με τον υπουργό Αμύνης, στρατηγό Μάτις, στις πιέσεις επί του απρόθυμου Τραμπ να τηρήσει την συμφωνία με το Ιράν.
«Νομίζω πως θα προκαλείτο ανησυχία (στην περιοχή) για το πώς θα αντιμετωπίζαμε αυτήν ειδικά την (πυρηνική) απειλή, εάν έπαυε να υπάρχει η αντιμετώπισή της μέσω της συμφωνίας… Τώρα, νομίζω ότι είναι συμφέρον μας» να μείνουμε στην συμφωνία, δήλωσε ο Βότελ.
Όταν ένας γερουσιαστής τον ρώτησε εάν συμφωνεί με τον Μάτις και τον Πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ υπέρ της συμφωνίας, ο Βότελ απάντησε: «Μάλιστα, συμμερίζομαι την εκτίμησή τους.»
Κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν θα αποτελούσε «μεγάλη απώλεια», προειδοποίησε πρόσφατα τον Τραμπ ο επικεφαλής της πυρηνικής εποπτείας του ΟΗΕ, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα μιας ευρείας υπεράσπισης της συμφωνίας.
Το Ιράν σεβάστηκε τους περιορισμούς της συμφωνίας και από της εκλογής του Τραμπ, αλλά εκτόξευσε προειδοποιητικές βολές στην Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες. Την περασμένη Δευτέρα δήλωσε ότι θα μπορούσε ταχύτατα να εμπλουτίσει ουράνιο σε υψηλή βαθμό καθαρότητας, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας.
Συρία
Στην ακρόαση από την επιτροπή της Γερουσίας, ο Βότελ απάντησε και για την Συρία.
Στην επίθεση του συριακού στρατού στην ανατολική Γκούτα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1100 άμαχοι. Κυβερνητικά στρατεύματα, με ρωσική και ιρανική υποστήριξη, δηλώνουν ότι κτυπούν «τρομοκρατικές» ομάδες που βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκη Χάλι, προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα ότι η Ουάσιγκτον «είναι έτοιμη να δράσει», εάν τος Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πάρει μέτρα.
Ο Βότελ κατέθεσε πως ο καλύτερος τρόπος αποτροπής της Ρωσίας, η οποία στηρίζει τον ΄Ασαντ, είναι μέσω των πολιτικών και διπλωματικών διαύλων.
«Ασφαλώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι που εξετάζονται, ξέρετε, θα κάνουμε ότι μας πουν… (Αλλά) δεν το συνιστώ σ΄αυτό ακριβώς το σημείο,» είπε ο Βότελ, προφανώς αναφερόμενος σε στρατιωτικά μέσα.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσει Γκράχαμ ρώτησε εάν είναι υπερβολή να λεχτεί ότι με την βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, ο ΄Ασαντ «έχει κερδίσει» τον πόλεμο στην Συρία.
«Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολή μια τέτοια δήλωση», είπε ο Βότελ.
Σαουδική Αραβία
Σε μιαν εκπληκτική στιχομυθία με την δημοκρατική γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Ουώρεν, ο Βότελ ομολόγησε ότι το CENTCOM (το αρχηγείο του) αγνοεί πότε τα αμερικανικά καύσιμα και πυρομαχικά χρησιμοποιούνται στην Υεμένη.
« Στρατηγέ Βότελ, ερευνά το CENTCOM τις αεροπορικές αποστολές τις οποίες εφοδιάζει με καύσιμα; Με άλλα λόγια, που κατευθύνονται τα εφοδιασμένα με αμερικανικά καύσιμα αεροπλάνα, ποιους στόχους πλήττουν και ποια αποτελέσματα έχουν οι αποστολές τους;» ρώτησε η γερουσιαστή Ουώρεν.
« Όχι, δεν γνωρίζουμε», απάντησε ο Βότελ.
Η Γερουσιαστής συνέχισε, επικαλούμενη πληροφορίες ότι αμερικανικά  πυρομαχικά έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον αμάχων στην Υεμένη και ρώτησε: «Στρατηγέ Βότελ, όταν παίρνετε πληροφορίες σαν αυτές από αξιόπιστες πηγές των ΜΜΕ ή από ανεξάρτητους παρατηρητές, είναι το CENTCOM  σε θέση να δηλώσει εάν αμερικανικά καύσιμα ή αμερικανικά πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη επιδρομή;»
« Όχι, κυρία Γερουσιαστή, δεν νομίζω ότι είμαστε σε θέση.», απάντησε  ο στρατηγός.
Δείχνοντας κατάπληξη με την απάντηση του στρατηγού, η Ουώρεν συμπέρανε: « Θα  πρέπει αυτό να το ξεκαθαρίσουμε: Η Σαουδική Αραβία είναι αυτή που παίρνει αμερικανικά όπλα και αμερικανική υποστήριξη. Και αυτό σημαίνει ότι φέρουμε κάποιαν ευθύνη εδώ. Δηλαδή σημαίνει ότι οφείλουμε να καταστήσουμε τους εταίρους και συμμάχους μας υπόλογους για τον τρόπο που χρησιμοποιούν αυτά τα εφόδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.