Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΝ… ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ «ΚΑΛΑ».




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δυο αξιοπρόσεκτα στοιχεία που πρόβαλλαν αυτές τις μέρες, δίνουν μια άλλη διάσταση στην ένταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η διάσταση αυτή έχει να κάνει με τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα της γείτονας και παραλληλία την μεγάλη αμηχανία του Ερντογάν στην κρίση που ξέσπασε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς αισθάνεται να βρίσκεται στην μέση συμπιεσμένος και από τις δυο μεριές.

Το άρθρο του γνωστού αρθρογράφου, κολλητού του Ερτογάν, İbrahim Karagül στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak, που «αποκάλυπτε» σενάριο βύθισης ελληνικού πλοίου στο Αιγαίο, δεν «διαβάστηκε» στην σωστή του διάσταση από τα ελληνικά ΜΜΕ. Και αυτό γιατί το άρθρο αυτό αποκάλυπτε, ίσως άθελα του, μια μεγάλη αγωνία του τουρκικού καθεστώτος μήπως προκύψει από κάποιο λάθος, (και εδώ πάντα φταίνε οι Γκιουλενιστές), μια ανεξέλεγκτη κρίση στο Αιγαίο σε μια πολύ κρίσιμη διεθνή συγκυρία, που θα συσπειρώσει τους Έλληνες αλλά κυρίως θα προκαλέσει την οργή της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που τα έχουν… «μαζεμένα» για τον ίδιο τον Ερντογάν.
Από την άλλη η κρίση της Σύριας που έχει πάρει απειλητικές διαστάσεις για την διεθνή ειρήνη, έδειξε το πόσο δύσκολη είναι η θέση του Ερντογάν καθώς ακροβατεί ανάμεσα σε δυο υπερδυνάμεις με τον πιο επικίνδυνο τρόπο. Αφ ενός συντάσσεται με τους Αμερικανούς στην εξολόθρευση του Άσαντ, αλλά από την άλλη συμπορεύεται με τους Ρώσους στην καταδίωξη των Κούρδων της Συρίας. Δηλαδή, ενώ ο Ερντογάν είναι ο πιο άσπονδος εχθρός του Άσαντ όπως και οι Αμερικανοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ο οποίος όμως Άσαντ είναι ο στενότερος σύμμαχος του Πούτιν με τον οποίο ο Ερντογάν έχει αυξήσει τις στρατηγικές του συμμαχίες.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την βαθμιαία κατάρρευση του οικονομικού θαύματος της Τουρκίας, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλά επικίνδυνα, το πετρέλαιο εκτινάσσεται και η ανεργία καλπάζει σε εκρηκτικά ύψη, δείχνουν πως ο Ερντογάν έχει αρχίσει και τα βρίσκει κυριολεκτικά «σκούρα».
Η εξέλιξη της κρίσης στην Συρία αναγκάζει την Άγκυρα να χαμηλώσει του τόνους στο Αιγαίο και στο κουρδικό. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, θα εξαρτηθεί από την…. «τρέλα» του σουλτάνου που είναι ικανός να αποδείξει αυτό που είχαν προβλέψει εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή θα είναι ο μοιραίος άνθρωπος που θα διαλύσει την χώρα του.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.