Με την ολοένα και μεγαλύτερη τουρκική προκλητικότατα οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας εξετάζουν πολύ προσεκτικά τα ακόλουθα 5 σενάρια τουρκικής προσβολής :
Κεραία κινητής τηλεφωνίας
Αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις για την ελληνική πλευρά. Το συγκεκριμένο σενάριο αφορά την εγκατάσταση υπό συνθήκες μυστικότητας, κεραίας δικτύου εταιρείας τουρκικής κινητής τηλεφωνίας σε μικρό νησί του Ανατολικού Αιγαίου, μη κατονομαζόμενο ονομαστικά από τις συνθήκες Λονδίνου, Λωζάνης και Παρισίων, και, συνεπώς, κατά την τουρκική άποψη «ώριμο» για διεκδίκηση. Η εκ των υστέρων αποκάλυψη της ύπαρξης της κεραίας θα έθετε εξ ορισμού θέμα «ιδιοκτησίας» της νήσου.
Ναυτικός «αποκλεισμός»
Αποτελεί ίσως το πιο συχνά εφαρμοζόμενο στην πράξη σενάριο. Στην πράξη ο ναυτικός αποκλεισμός από δυνάμεις επιφανείας ή και υποβρύχια αποτελεί πολεμική ενέργεια η οποία, στο ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο των Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής (ΕΚΕ) αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Κάθε φορά που η Τουρκία διεξάγει ναυτική άσκηση στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει κατά γράμμα τους κανόνες και τα προβλεπόμενα του Διεθνούς Δικαίου. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο σοβαρής εμπλοκής όχι τόσο σε ναυτικό επίπεδο, όσο σε επίπεδο αερομαχίας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια προσωπικού.
Κατάληψη βραχονησίδας
Το συγκεκριμένο σενάριο, δυστυχώς, είναι το μόνο που έχει υλοποιηθεί πλήρως και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό μάλιστα, την Κρίση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996. Αποτέλεσε δε την αιτία για μία πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού αμυντικού δόγματος, το οποίο ανέπτυξε δομές και δυνάμεις εξειδικευμένες στον πόλεμο σε αρχιπελαγικές περιοχές, αλλά και νέες τακτικές. Το σενάριο, όσο κι αν ακούγεται περίεργο έχει μικρές πιθανότητες να επαναληφθεί αφού οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης είναι σε απόλυτη ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
Αμφισβήτηση αρμοδιότητας έρευνας & διάσωσης
Αποτελεί το πιο πρόσφατο όπλο στη φαρέτρα της Άγκυρας, η οποία στην προσπάθειά της να μεταφέρει το ανατολικό όριο του FIR Αθηνών στο μέσο του Αιγαίου, το 25ο μεσημβρινό, έχει αποδυθεί σε μία πολυεπίπεδη προσπάθεια άρνησης του ελληνικού δικαιώματος (για την ακρίβεια υποχρέωσης που απορρέει από την ανάθεση στη χώρα του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή ελέγχου πτήσεων-FIR Αθηνών), η οποία περιλαμβάνει ακόμη και την άρνηση Τούρκων χειριστών (όπως έγινε με το περιστατικό της δολοφονίας Ηλιάκη στην Κάρπαθο, όπου παραπλέον εμπορικό πλοίο ξένης σημαίας παρουσιάστηκε -ή αφέθηκε- να γίνει ο από μηχανής θεός) να διασωθούν από τα ελληνικά μέσα που είχαν σπεύσει στην περιοχή!
Επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ
Αποτελεί ίσως το πιο πιθανό σενάριο πρόκλησης έντασης και ενδεχομένως θερμού επεισοδίου. Το πλέον αναμενόμενο σενάριο κρίσης τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και μήνες. Εδώ το σενάριο προβλέπει την εμφάνιση – μονομερώς – τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα σταματήσει το τουρκικό σκάφος, αφού εκ των πραγμάτων θα πρόκειται για άκρως επιθετική ενέργεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σχετικά με αυτά τα σενάρια θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα κάτωθι στοιχεία :
Η τουρκική Στρατοχωροφυλακή εν αντιθέσει με τις δυνάμεις του τακτικού στρατού, η οποία μετά το πραξικόπημα, διαθέτει αυξημένες αρμοδιότητες και είναι εφοδιασμένη με αναβαθμισμένες δυνατότητες (capabilities)
-Οι νέες δυνατότητες των δικτύων της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας (ΜΙΤ ) στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σε γειτονικές χώρες και σε ευρωπαϊκές χώρες
-Η στρατολόγηση εγκληματικών δικτύων, που διεισδύουν σε ομάδες παράτυπων μεταναστών
-Η ολοένα και αυξανόμενες επιθετικές δυνατότητες της Τουρκικής νεότευκτης Cyber War Command στο πεδίο του κυβερνοπολέμου, όπου στρατολογούνται επαγγελματίες hackers-μέλη εγκληματικών ισλαμικών δικτύων (από την SADAT) κατά τα πρότυπα της Βόρειας Κορέας.
Newsbomb
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.