Κυριακή 8 Απριλίου 2018

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ: «ΣΚΥΨΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ» ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ




Με μεγάλη ευχαρίστηση πέρασε η είδηση στα τουρκικά ΜΜΕ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Ελλάδα να… μην τολμήσει να δαπανήσει χρήματα για τις αμυντικές της δαπάνες, την ίδια ώρα που η τουρκική προκλητικότητα έχει φτάσει στο έπακρο. Δηλαδή με λίγα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιβάλλει στην Ελλάδα να σκύψει το κεφάλι στον τουρκικό επεκτατισμό.

Συγκεκριμένα Δύο πανομοιότυπα άρθρα στις γερμανικές εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Badische Zeitung, επιβεβαιώνουν αυτό που συζητείται στο παρασκήνιο του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τις τελευταίες εβδομάδες: Οτι το Βερολίνο έχει μπλοκάρει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 και «ανάβει κόκκινο» σε οποιαδήποτε εξοπλιστική προσπάθεια της χώρας!
«Οι νέες εντάσεις στο Αιγαίο, ενδέχεται να προκαλέσουν νέο εξοπλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και η έγκριση δαπάνης 1,1 δισ. ευρώ με διαδικασίες fast track από την ελληνική Βουλή για κάλυψη του προγράμματος F-16 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα» γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες.
«Ένας εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία είναι πάντως το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα: Οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες θεωρούνται μια από τις αιτίες της κρίσης χρέους, από την οποία μόλις αρχίζει να συνέρχεται η χώρα»!
Τι κι αν τα ίδια άρθρα οι συντάκτες τους δέχονται ότι«Η Τουρκία εγείρει αξιώσεις για τουλάχιστον 18 ακόμη ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Πίσω από αυτές τις εδαφικές διεκδικήσεις βρίσκονται χειροπιαστά ενεργειακά συμφέροντα: Στο Αιγαίο εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», η αξία των οποίων φυσικά είναι χιλιαπλάσια των όποιων εξοπλιστικών δαπανών.
Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα των F-16 έχει «κολλήσει» λόγω γερμανικής αντίδρασης, η οποία μάλιστα εντοπίζεται ειδικά στην οικονομική «διεύρυνση» της βάσης του 1,1 δισ. ευρώ που είχε εγκριθεί ως δαπάνη από ελληνικής πλευρές και παρά τα αλλεπάλληλα «κουρέματα» στον προϋπολογισμό (και στις επιχειρησιακές δυνατότητες των υπό εκσυγχρονισμό αεροσκαφών) δεν έχει μειωθεί κάτω από το 1,3 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος.
Το υπουργείο Οικονομικών (το οποίο ελέγχεται φυσικά από το Βερολίνο), έχει «στηλώσει» τα πόδια του και οι πιθανότητες να εγκριθεί το πρόγραμμα και να φύγει η LoA στις 30 Απριλίου υπογεγραμμένη, είναι λίγες.
Μετά, το πρόγραμμα εισέρχεται στην «red zone» με ορατό τον κίνδυνο της ακύρωσής του, καθώς οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι «Δύσκολα θα δώσουν και τρίτη παράταση στη LoA».
Τι σημαίνουν όλα αυτά: Η Ελλάδα βιώνει τον υπέρτατο κίνδυνο έστω και την τελευταία στιγμή να μην μπορέσει να κάνει κάποια ελάχιστα «μπαλώματα» στην ασφάλειά της, λόγω της άρνησης των δανειστών να εγκρίνουν την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.