Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Πολύ σημαντικές αποφάσεις αναφέρονται στην γειτονική Βουλγαρία που αλλάζουν τα στρατιωτικά δεδομένα της χώρας προωθώντας την επαναστρατικοποίηση της.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, καταργείται η από το 2008 απόφαση για εθελοντική θητεία στις ένοπλες δυνάμεις και επανέρχεται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Όπως αναφέρεται, το βουλγαρικό κόμμα Πατριωτικό Μέτωπο προωθεί νόμο για την επαναφορά μετά από οχτώ χρόνια της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητεία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση εξάμηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από την ηλικία των 19 ετών, με προοπτική η υποχρεωτική θητεία να γίνει ενός έτους με απώτερο σκοπό την συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων 300.000 ετοιμοπόλεμων και με άριστη εκπαίδευση αντρών, που θα διασφαλίσουν την ακεραιότητα της χώρας από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές.
Η Βουλγαρία από το 2004 εντάχτηκε στο ΝΑΤΟ παρά τις έντονες εσωτερικές αντιδράσεις, αλλά είχε χαλαρώσει κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων την στρατιωτική της δομή . Τώρα όμως, όπως τόνισε πριν από λίγο καιρό ο πρώην υπουργός Άμυνας, Nikolay Nençev, οι σημερινές διεθνείς συνθήκες επιβάλλουν την οργάνωση μόνιμου στρατού παράλληλα με τον επαγγελματικό καθώς και την ανανέωση των οπλικών συστημάτων της χώρας.
Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της χώρας σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Μαύρη θάλασσα που στρέφονται ανοιχτά κατά της Ρωσίας που θεωρείται παραδοσιακή φίλη καθώς και η ταύτιση με τα αμερικανικά συμφέροντα στον τομέα των ενεργειακών αγωγών έχει προκαλέσει αντίδραση από τις φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις και έχει διχάσει την χώρα.
Παράλληλα αντίστοιχο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την μουσουλμανική μειονότητα η οποία κατά κανόνα υπακούει στις μεγαλοιδεατκές βλέψεις της Άγκυρας.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.