Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ «ΠΛΟΚΑΜΙΑ» ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Κάποια στοιχεία που αγνοούν τα ελληνικά ΜΜΕ για την τουρκική διάσταση του προβλήματος της επίλυσης του σκοπιανού, καλό είναι να τα αναφέρουμε και ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους για τον ρόλο που παίζει και κυρίως θα παίξει η Τουρκία στο σημαντικό αυτό θέμα.
Στην Τουρκία υπάρχει και λειτουργεί εδώ και χρόνια το «Τουρκομακεδονικό Ιδρυμα Φιλίας», (TÜRK MAKEDON DOSTLUK DERNEĞİ).
Το Ιδρυμα έχει παραρτήματα στις μεγάλες πόλεις Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Άδανα, Προύσα, Τραπεζούντια, και σε άλλες μικρότερες πόλεις Πρόεδρος μέχρι πρότινος ήταν ο Memduh Şen και αντιπρόεδρος ο Nezih Demirtepe.
Το Ίδρυμα δραστηριοποιείται κυρίως στον Επαγγελματικό και Οικονομικό τομέα, καθώς και στην ανάπτυξη γενικότερα των σχέσεων των δυο χωρών. Για τους σκοπούς του Ιδρύματος έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα ο πρέσβης των Σκοπίων στην Άγκυρα, Goran Taskovski, σε συνεργασία με τον Τούρκο πρόεδρο της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας των δυο χωρών, βουλευτή Προύσας, Sedat Kızılcıklı.
Στις 26 Αύγουστου του 2016, (λίγο μετά το αποτυχών πραξικόπημα της Τουρκίας), έγινε συνάντηση των δημάρχων Σκοπίων, Andrey Jernovski, και του δημάρχου του προαστίου της Çankaya της Άγκυρας, Alper Taşdelen, στα πλαίσια της φιλίας των δυο χωρών.
Στην συνάντηση ο φιλότουρκος δήμαρχος των Σκοπίων, Andrey Jernovski, δήλωσε πως στα Σκόπια θα δημιουργήσει ένα πάρκο προς τιμήν τού Κεμάλ Ατατούρκ, (Atatürk Parkı). Στη συνέχεια ο δήμαρχος της Çankaya, Alper Taşdelen, (του CHP), ανέφερε πως και στην Άγκυρα θα γίνει ένα πάρκο Φιλίας «Μακεδονίας –Τουρκίας», (Makedonya Dostluk Parkı).
Παράλληλα ο Alper Taşdelen τόνισε πως στα Σκόπια, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, το Κόσσοβο και την Αλβανία, ζουν σήμερα 2 εκατομμύρια Τούρκοι, δηλαδή ένα πραγματικό βαλκανικό κράτος που προέρχονται από την οθωμανική εποχή. Ειδικά για τα Σκόπια, ανέφερε πως υπάρχουν πολλά οθωμανικά μνημεία όπως Taş Köprü, Saat Kulesi, καθώς και πολλά τζαμιά : Üsküp Çarşısı, Kopan Han, Sulu Han, Kurşunlu Han, Davutpaşa Hamamı, Çifte Hamam,
Εκτός από το Ίδρυμα Φιλίας υπάρχει και δραστηριοποιείται έντονα το «Εμπορικοοικονομικό Επιμελητήριο Μακεδονίας – Τουρκίας», (Makedonya-Türkiye Ticaret Odası), συνοπτικά : «MATTO», με έδρα την Άγκυρα.
Στην τελευταία επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα, στις 24 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός τω Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου ΜΑΤΤΟ, τον Aydoğan Ademovski. Στη συνάντηση παρέστηκαν ο πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια, Erkal Kara, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Eser Cevahir και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, İmer Selmani.
Στις 26 Δεκεμβρίου του 2017, (παραμονές της έναρξης των διαπραγματεύσεων Ελλάδας Σκοπίων για το όνομα Μακεδονίας), το Εμπορικό-Οικονομικό Επιμελητήριο Μακεδονίας – Τουρκίας σε συνεργασία με τους Τούρκους δημοσιογράφους ανταποκριτές στα Σκόπια, διοργάνωσε μεγάλη δεξίωση για την Πρωτοχρονιά με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και όχι μόνο σχέσεων Τουρκίας Σκοπίων.
Σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΜΑΤΤΟ, Aydoğan Ademoski, τόνισε πως το επιμελητήριο είναι η γέφυρα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Σκοπίων.
Παρέστηκαν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι ανταποκριτές, Bünyamin Liman και Hüseyin Musli, με την δημοσιογράφο του πρακτορείο Ειδήσεων των Σκοπίων, Mariya Çakarova.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.