Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

ΕΙΤΕ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΚΡΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την Κυριακή στην γειτονική Τουρκία διεξάγονται οι πιο ίσως κρίσιμες εκλογές εδώ και δεκαετίες.
Ο Ερντογάν για πρώτη φορά απειλείται άμεσα να χάσει την αυτοδυναμία του με σοβαρές συνέπιες για τη περαιτέρω πορεία της χώρας.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μάλλον θα πάει σε δεύτερο γύρο για τις 8 Ιουλίου και εκεί θα γίνει σκληρή μάχη καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συνασπιστούν εναντίον του με αντίπαλο τον υποψήφιο των Κεμαλιστών. Muharrem İnce. Ο Ερντογάν διαισθανόμενος τον κίνδυνο έχει βάλει όλα τα μέσα που διαθέτει. ΜΜΕ κλπ. για να βγει από τον πρώτο γύρο. Όσον αφορά τις παράλληλες βουλευτικές εκλογές εκεί πολύ δύσκολα θα διατηρήσει τα σημερινά ποσοστά το κόμμα του και δεν θα μπορεί πια να «αλωνίζει» καθώς δεν θα έχει την αυτοδυναμία.
Εκείνο φυσικά που μας ενδιαφέρει είναι τι συνέπειες θα έχουν όλα αυτά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Παρά την αυξανομένη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών από τον σουλτάνο της Άγκυρας, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν δείχνει να έχει σκοπό να προχωρήσει σε θερμή αναμέτρηση και κατά πάσα πιθανότητα παίζει το εθνικιστικό χαρτί για εσωτερική κατανάλωση. Επίσης θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι έχει αφήσει την Ελλάδα να καταλάβει παράνομα τα 18 νησιά το ανατολικού Αιγαίου, οι του Ερντογάν απαντούν ότι αυτό είναι μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πριν από δεκαετίες, ενώ ποτέ δεν έχουν κατονομάσει επίσημα τα νησιά αυτά.
Το παράδοξο σε αυτές τις εκλογές είναι ότι οι μεν Κεμαλικοί που παρουσιάζονται σαν πιο δημοκρατικοί και πιο σύγχρονοι μακριά από μαντίλες και άλλα ισλαμικά πρότυπα, εμφανίζονται πιο ακραίοι εθνικιστές και προκλητικοί έναντι της Ελλάδας. Αντίθετα ο Ερντογάν με πιο ισλαμικό ανατολικό προφίλ. δείχνει πιο διαλλακτικός.
Σε όλα αυτά όμως θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας χαράσσεται μακροπρόθεσμα βάση παγίων σχεδίων, που χαρακτηρίζονται από μια μόνιμη επεκτατικότητα. Συνεπώς είτε με τον Ερντογάν, είτε χωρίς τον Ερντογάν, τα προβλήματα θα παραμείνουν και ίσως ενταθούν.
Το θέμα είναι τι επιπτώσεις όλη αυτή η πόλωση θα έχει στο εσωτερικό της Τουρκίας, με τις έντονες εσωτερικές αντιθέσεις και το κουρδικό «αγκάθι» που παραμένει έντονο. Εκεί θα παιχτούν πολλά «παιχνίδια» που πρέπει να τα παρακολουθούμε άμεσα γιατί σίγουρα θα έχουν άμεση επίδραση και σε εμάς.
Ίδωμεν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.