Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Οριστική συμφωνία στο Eurogroup για την Κύπρο



- «Κούρεμα» 29% έως 32% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προβλέπει η συμφωνία
- Μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρου
- Αποφασίστηκε και «πάγωμα» του ELA, σώζεται η Τράπεζα Κύπρου
- Συνεδρίαση εξπρές του Eurogroup, απλά επικύρωσε τη συμφωνία

- Ικανοποιημένος ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης
- Ρεν: Το άμεσο μέλλον θα είναι δύσκολο για τους Κύπριους
- Λαγκάρντ: Θα εισηγηθώ συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης
- Σόιμπλε: Η συμφωνία δεν απαιτεί την ψήφισή της από τη Βουλή - Επικοινωνήσαμε και με τη Ρωσία
- Δραματικές στιγμές πριν τη συμφωνία, έντονο φραστικό επεισόδιο Αναστασιάδη - Λαγκάρντ
Μετά από διαπραγματευτικό θρίλερ, απειλές για παραιτήσεις και ασφυκτικές πιέσεις, η Κύπρος και οι διεθνείς δανειστές κατάφεραν να βρουν συμβιβαστική λύση για να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία.
Η προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου "κλείδωσε" στο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν ο Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα, ήρθε και η επιβεβαίωση: ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί μια λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.
Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου στην Τράπεζα Κύπρου.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι το κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου θα φτάσει στο 30%, ενώ πηγές αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν επίσης πάγωμα του ELA, (Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας) για την Λαϊκή Τράπεζα, μεταδίδει το newsit.com.cy.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από την κατάληξη. «Είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.
newsit.gr

2 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=eAdslLkxN54

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Greece and Cyprus do not have the kind of industry they have in Germany and France. As a result hard currencies like the Euro are difficult to sustain. If you add corrupt polititians both lenders and borrowers then failure of the country is the only result.
    Odious debt is the legal jargon for what happened to these 2 countries and the consequense is for these people to lose their sovereignty and their natural wealth.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.