Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Περιήγηση στα πετρομονάστηρα και ναούς της Καππαδοκίας με ένα “κλικ”!!!

2



Σχόλιο Α: Με λίγα κλικ, ταξιδέψτε στην Αγιοτόκο Καππαδοκία! Πατήστε στο http://www.din.gr/cappadocia/ λίγο υπομονή να “φορτώσει”…
Ένα εικονικό ταξίδι στους υπόσκαφους ναούς της Καππαδοκίας, τα γνωστά πετρομονάστηρα που “φιλοξένησαν” τη χριστιανική λατρεία και παράδοση κατά την περίοδο του Βυζαντίου στην περιοχή της κεντρικής αυτής επαρχίας της Μικράς Ασίας, θα είναι διαθέσιμο από αύριο στους χρήστες του διαδικτύου. Και αντί να διανύσει κανείς εκατοντάδες χιλιόμετρα με το λεωφορείο και το καράβι για να περάσει από τον Ελλήσποντο και να φτάσει στον προορισμό του, μπορεί να βιώσει τη δεύτερη καλύτερη εμπειρία από το να είναι πραγματικά εκεί, με ένα μόνο κλικ.

“Η εφαρμογή για την εικονική περιήγηση στην Καππαδοκία δημιουργήθηκε με την τεχνική των πανοραμικών φωτογραφήσεων 360 μοιρών, η οποία απαιτεί αλλεπάλληλες φωτογραφήσεις με κατάλληλο εξοπλισμό και στη συνέχεια πολύωρη επεξεργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε να συντεθεί μια πανοραμική εικόνα υψηλής ανάλυσης και πιστής χρωματικής απόδοσης” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Νικόλαος Πάχτας. Ο ίδιος αποτύπωσε στη φωτογραφική του μηχανή τις εικόνες από το ταξίδι στο οποίο συμμετείχε από προσωπικό ενδιαφέρον, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιου Καραθανάση, να διοργανώσει πέρσι τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη για τους φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του τμήματος.
Καππαδοκια
Μπαίνοντας λοιπόν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει το μνημείο που επιθυμεί να επισκεφθεί: την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στη Μαλακοπή, την εκκλησία των Ταξιαρχών και του Τιμίου Σταυρού στην Τζελάλα (της οποίας η ελληνική ονομασία είναι Ομορφοχώρι), τον ναό της Αγίας Βαρβάρας, ή το υπαίθριο μουσείο Γκιόρεμε.Μετακινώντας το ποντίκι αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω στην οθόνη, η εικόνα που εμφανίζεται μπροστά του μετακινείται αντίστοιχα και ο εικονικός επισκέπτης μπορεί να δει τρισδιάστατα κάθε χώρο ενός μνημείου, τις τοιχογραφίες και αγιογραφίες του, τις καταστροφές που έχει υποστεί από το χρόνο και όχι μόνο.
Ο κ. Πάχτας έχει ήδη ολοκληρώσει αντίστοιχες εφαρμογές για τις εκκλησίες της Κέρκυρας (www.corfuchurches.com), τον ιερό ναό Αγίου Στεφάνου στην Κέρκυρα, (www.din.gr/agiosstefanos), το Αχίλλειο στην Κέρκυρα, το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και πολλά άλλα και σχολιάζει ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εικονικές περιηγήσεις αυξάνεται κατακόρυφα τον τελευταίο καιρό. “Οι εικονικές περιηγήσεις είναι πολύ δημοφιλείς πλέον στο διαδίκτυο στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε εκείνον του πολιτισμού. Είναι δε πολύ χρήσιμες καθώς μεταφέρουν στον θεατή μια πιστή καταγραφή του χώρου, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για μελετητές, ιστορικούς ή αρχιτέκτονες. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρουν μια πολύτιμη υπηρεσία: εκείνη της παροχής πληροφοριών σε περίπτωση αποκατάστασης καταστροφών σε ένα μνημείο” τονίζει. Φέρνει, άλλωστε, ως παράδειγμα μοναστήρι του Αγίου Όρους, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά και αποκαταστάθηκε χάρη στο υλικό εικονικής περιήγησης που είχε επιμεληθεί ένας, σερβικής καταγωγής, αυστραλός καθηγητής πανεπιστημίου.
Το επόμενο βήμα, εξάλλου, θα είναι η ψηφιακή αποκατάσταση των μνημείων της Καππαδοκίας, δηλαδή η δημιουργία της εικόνας τους όπως ήταν στο παρελθόν με βάση αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία και μελέτες που έχουν γίνει για την ανάλυση των υπαρχουσών τοιχογραφιών και αγιογραφιών. Παράλληλα επιδιώκεται η καταγραφή του συνόλου των μνημείων που υπάρχουν στην περιοχή καθώς ως τώρα η εικονική περιήγηση αφορά μόλις έξι μνημεία.
“Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολική προσπάθεια από την πλευρά του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και ομάδας αρχιτεκτόνων για την καταγραφή και την αποτύπωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων χριστιανικών μνημείων από το μνημειακό απόθεμα που άφησαν πίσω τους όσοι εγκατέλειψαν τη Μικρά Ασία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922″ εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Καραθανάσης και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει μέσα από το έργο αυτό που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, να τονιστεί η ανάγκη συντήρησης και προστασίας των μνημείων.
“Ιδίως συγκεκριμένα μοναστήρια, ναοί ή οικισμοί που μπορούν να χαρακτηριστούν μνημεία παγκόσμιου πολιτισμού θα ήταν δυνατό να προκαλέσουν το ενδιαφέρον προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και ειδικών επιστημόνων ώστε να ασχοληθούν ερευνητικά μαζί τους” προσθέτει. Ενδεικτικά δείγματα του ερευνητικού προγράμματος για την αποτύπωση μνημείων στα Μουδανιά, την Τρίγλεια και την Ερυθραία παρουσιάζονται σήμερα και αύριο στο συνέδριο με θέμα «Μνημειακό απόθεμα στη Μικρά Ασία (Μονές, Ναοί, Εκπαιδευτήρια, Οικισμοί, κ.ά.)» που διοργανώνει το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Π.Σ.Ε.).
Π.Γιούλτση για το ΑΠΕ
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.