Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Αναμένονται πολύ μεγάλες αποκαλύψεις: Τα απόρρητα έγγραφα της ΝSA αρχίζουν να μοιράζονται σε όλη την υφήλιο



Μεγάλος όγκος απόρρητων εγγράφων τα οποία παραδόθηκαν στην εφημερίδα Guardian από τον πληροφοριοδότη της NSA Edward Snowden έχουν αντιγραφεί και διαμοιραστεί ήδη σε αρκετούς ανθρώπους ανά την υφήλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπόρτερ της guardian Glenn Greenwald.


O Greenwald, o οποίος είναι ο δημοσιογράφος της Guardian που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες να δημοσιεύει έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr National Security Agency – NSA) έπειτα από την συνάντηση του με τον πληροφοριοδότη Snowden, δήλωσε προς τη Daily Beast ότι ο Snowden έχει ήδη προβεί σε ενέργειες ώστε να διασφαλίσει ότι θα διαμοιραστούν κρυπτογραφημένα αντίγραφα των πληροφοριών που διαθέτει, εάν συμβεί οτιδήποτε που θα θέσει σε κίνδυνο τον ίδιο και κατά συνέπεια και τα δεδομένα.
Ο Snowden “έχει λάβει ως και «ακραία» μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι πολλοί άνθρωποι ανά την υφήλιο θα μπορέσουν να έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα αρχεία, ώστε να καταστεί βέβαιο ότι οι αποκαλύψεις εν τέλει - και αναπόφευκτα- θα δημοσιευθούν,” δήλωσε ο Greenwald. Πρόσθεσε ότι τα αρχεία είναι «κρυπτογραφημένα με πολύπλοκα μέσα» και οι κωδικοί πρόσβασης για το άνοιγμα τους δεν έχουν ακόμη δοθεί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily beast, o Greenwald δήλωσε ότι “εάν συμβεί οτιδήποτε στον Edward Snowden, μου εκμυστηρεύτηκε ότι έχει ήδη προβεί στις ενέργειες που θα οδηγήσουν τους αποδέκτες στην πρόσβασή στον ολοκληρωμένο κατάλογο αρχείων”..
pentapostagma Μέσω dependent-world

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας για την απέλαση του Έντουαρντ Σνόουντεν
 
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές σχετικά με την τύχη του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και παραμένει στη ζώνη μετεπιβίβασης ενός αεροδρομίου της Μόσχας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει πάντα ότι ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) θα απελαθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί εκεί.
«Έχουμε συνομιλίες με υπευθύνους της ρωσικής κυβέρνησης. Δεν μου επιτρέπεται να αναφερθώ λεπτομερώς στις συνομιλίες αυτές», σημείωσε ο Κάρνεϊ, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο γίνονται οι συνομιλίες αυτές.
Υπογραμμίζοντας «την σημαντική και ενισχυμένη συνεργασία (της Ουάσινγκτον) με τις ρωσικές αρχές στον δικαστικό τομέα», ο Κάρνεϊ επανέλαβε ότι υπάρχει «μια σαφής νομική βάση» για να απελάσουν οι ρωσικές αρχές τον Σνόουντεν.
Η Ρωσία θα πρέπει να κάνει «το σωστό» και να παραδώσει στις ΗΠΑ τον Σνόουντεν, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος σημείωσε ότι η διαρροή πληροφοριών από τον πρώην σύμβουλο της NSA συνιστά μια σοβαρή παραβίαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ, η οποία ζημίωσε την εθνική ασφάλεια.
«Ελπίζω ότι οι Ρώσοι θα κάνουν εδώ το σωστό και θα παραδώσουν τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Χέιγκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Πεντάγωνο, κατά την οποία πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμη όπως φαίνεται μια τελική απόφαση.
«Παραβίασε το νόμο», σημείωσε ο Χέιγκελ. «Προκλήθηκε ζημιά σε αυτήν την χώρα από τις διαρροές του Σνόουντεν. Τώρα κάνουμε μια αποτίμηση, αλλά ας μη γελιόμαστε, η παραβίαση αυτή της νομοθεσίας μας συνιστά μια σοβαρή παραβίαση της ασφάλειας».
Ο Σνόουντεν δεν παραβίασε την ρωσική νομοθεσία και έχει το δικαίωμα να φύγει από την Ρωσία «για όπου θέλει», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Σνόουντεν «δεν παραβίασε τους ρωσικούς νόμους, δεν διέσχισε τα ρωσικά σύνορα, βρίσκεται στην ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου και έχει το δικαίωμα να φύγει για όπου θέλει, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», είχε σημειώσει ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Ταςς, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Όπως υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σνόουντεν είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Δεν έχουμε τίποτε να του προσάψουμε από δικαστικής άποψης», είχε προσθέσει ο Λαβρόφ.
Είναι «ένας ελεύθερος άνθρωπος. Όσο πιο γρήγορα επιλέξει τον τελικό προορισμό του, τόσο το καλύτερο θα είναι και για μας και για εκείνον», είχε υπογραμμίσει χθες ο Ρώσος πρόεδρος, αποκλείοντας την λήψη οποιουδήποτε μέτρου κατά του Σνόουντεν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.