Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Αλλαγή πολιτικής Πούτιν; Δήλωσε ότι απέσυρε τα στρατεύματά του από τα σύνορα--Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει την αναβίωση του φασισμού στην Ευρώπη


Αλλαγή πολιτικής Πούτιν; Δήλωσε ότι απέσυρε τα στρατεύματά του από τα σύνορα

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να αναβάλουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής και δήλωσε ότι η Μόσχα έχει αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα.
«Καλούμε τους εκπροσώπους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, τους οπαδούς της ομοσπονδοποίησης της χώρας να αναβάλουν το δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Μαΐου», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν διάλογο μεταξύ των αρχών του Κιέβου και των αυτονομιστών, κάποιοι από τους οποίους ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ άλλοι ζητούν την απόσχισή της.
Ο Πούτιν επεσήμανε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ στα τέλη Απριλίου υπήρχαν έως 40.000 άνδρες, έχουν αποσυρθεί.
«Μας λέγατε συνεχώς ότι οι δυνάμεις μας στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελούν αιτία ανησυχίας. Τις έχουμε αποσύρει. Σήμερα δεν βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, είναι σε τοποθεσίες όπου διεξάγουν τα τακτικά τους γυμνάσια», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Ο Μπουρκχάλτερ από την πλευρά του επεσήμανε ότι ο ΟΑΣΕ θα προτείνει σύντομα έναν «οδικό χάρτη» για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.
Μετά την έκκληση του Πούτιν προς τους φιλορώσους αυτονομιστές να αναβάλουν το δημοψήφισμα το ρωσικό χρηματιστήριο κατέγραψε αύξηση σχεδόν 6%.
Εξάλλου οι αυτονομιστές της επαρχίας Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν το αίτημα του ρώσου προέδρου στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του λαϊκού συμβουλίου.
«Αύριο θα το συζητήσουμε στο λαϊκό συμβούλιο», είπε ο Ντένις Πουσίλι, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. «Έχουμε απόλυτο σεβασμό για τον πρόεδρο Πούτιν. Αν θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο, φυσικά θα το συζητήσουμε», πρόσθεσε.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει έναν τρόπο εξόδου από την κρίση στην Ουκρανία με τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
«Γνωρίζω ότι έχετε τις δικές σας προτάσεις, τις δικές σας ιδέες για το πώς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο εξόδου από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (στην Ουκρανία). Η θέση μας είναι επίσης γνωστή», δήλωσε ο Πούτιν ενόψει μιας συνάντησής του με τον Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία του ΟΑΣΕ.
«Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση και να αναζητήσουμε τρόπους εξόδους από αυτή την κρίση», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ επεσήμανε ότι η επέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου, είναι «απαράδεκτη».
Η Ρωσία καταβάλλει «μια τεράστια προσπάθεια (διασποράς) προπαγάνδας», σημείωσε ο Χέιγκ μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Μια αποτυχία των προεδρικών εκλογών θα ήταν «ένα βαρύ πλήγμα στη δημοκρατία», υπογράμμισε ο ίδιος. Η Δύση από την πλευρά της «είναι εντελώς ανοιχτή στη διπλωματία και υποστηρίζει την αποκλιμάκωση», κατέληξε ο Χέιγκ.
Στο μεταξύ ο υποψήφιος στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε σήμερα από τη Γερμανία να χρησιμοποιηθεί «βία» εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες».
«Για τους τρομοκράτες πρέπει να βρούμε μια γλώσσα που κατανοούν και αυτή είναι η βία», υπογράμμισε ο Ποροσένκο έπειτα από μια συνάντηση που είχε με έναν αξιωματούχο του CDU, του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
Εξάλλου η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η Ρωσία θα αλλάξει στάση στο θέμα της Ουκρανίας και εργάζεται με τους εταίρους της για να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θα έχουν μεγάλο κόστος, αν θα δεν το κάνει, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την τρομοκρατία και την συγκέντρωση πληροφοριών οικονομικού χαρακτήρα Ντέιβιντ Κόεν.
«Προχωρούμε με έναν σταθερό και συστηματικό τρόπο ώστε να αυξήσουμε στο μέγιστο το κόστος για τη Ρωσία (…) ενώ παράλληλα να μειώσουμε στο ελάχιστο όσο είναι το δυνατό τη διάχυση (των επιπτώσεων) σε άλλες οικονομίες, περιλαμβανομένων αυτών εδώ στην Ευρώπη», είπε ο Κόεν που βρίσκεται στο Παρίσι στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν ότι το γεγονός ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι πιο σημαντικό από τις αναπόφευκτες παράπλευρες επιπτώσεις στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επεσήμανε ο ίδιος.
ΠΗΓΗ: REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
mignatiou.com

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει την αναβίωση του φασισμού στην Ευρώπη


«Αυτό που βλέπουμε όλοι να διαδραματίζεται στην Ουκρανία δεν είναι απλά πορείες, εντάσεις και συνθήματα που υμνούν τους εγκληματίες των ναζί, αλλά μια “ζωντανή” αναβίωση του φασισμού» δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνου σε τελετή μνήμης για τα θύματα του ναζισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με αφορμή τις αυριανές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης.
«Αυτό που συνέβη στις 2 Μαΐου, η τραγωδία στην Οδησσό είναι καθαρά φασιστική πράξη βίας και η Ρωσία δεν θα επιτρέψει την αναβίωση τέτοιων φαινομένων, κρύβοντας την τραγική πραγματικότητα “κάτω από το χαλί” όπως κάνουν οι αρχές του Κιέβου, αποκρύπτοντας την αλήθεια από τον λαό... Η Ευρώπη κάνει “τα στραβά μάτια” στην έξαρση των φασιστικών φαινομένων εδώ και χρόνια... Η Δύση, αν και καταδικάζει τον εμπρησμό στη Οδησσό, εντούτοις αρνείται να κοιτάξει κατάματα τις πραγματικές αιτίες...Εμείς θα στηρίξουμε κάθε έρευνα που θα αποκαλύψει την αλήθεια για το τι συνέβη στην Οδησσό, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί και επέζησαν και αποδεικνύουν πως οι αρχές του Κιέβου αποσιώπησαν συνειδητά το μέγεθος της τραγωδίας» είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, καταλήγοντας πως«εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την αναβίωση του φασισμού στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στη Ρωσία».
Τι συνέβη στην Οδησσό
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της Οδησσού, η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή, 2 Μαΐου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 200, ξεκίνησε από συμπλοκές με χούλιγκαν που ήρθαν από Χάρκοβο, μέλη του νεοναζί Δεξιού Τομέα και ακτιβιστές του κινήματος της Μαϊντάν, από το Κίεβο, που έκαναν διαδήλωση στους δρόμους της πόλης προκαλώντας σύγκρουση με τους ρωσόφωνους ακτιβιστές υπέρ της ονοσπονδιοποίησης της χώρας. Οι εξτρεμιστές έβαλαν φωτιά σε τέντα όπου συλλέγονταν υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με την ομοσπονδιοποίηση και την επιστροφή της ρωσικής γλώσσας ως επίσημη. Οι διοργανωτές της συλλογής υπογραφών φυγάδευσαν τους πολίτες στο κτίριο των εργατικών συνδικάτων, το οποίο οι εξτρεμιστές πυρπόλησαν με βόμβες μολότοφ, ενώ πολλές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που καταγγέλλουν πως τους εμπόδιζαν να βγουν από το κτίριο για να σωθούν.
gr.rbth.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.