«Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι η πιο φτωχή χώρα –μέλος της ΕΕ,η Βουλγαρία, θα πέσει στην επιρροή της Μόσχας» προειδοποιεί το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ .Επικαλείται μάλιστα πληροφορίες της διαβόητης γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND ότι η Μόσχα θέλει να εκμεταλλευτεί τη Βουλγαρία ως «πολιτικό προγεφύρωμα». Ο εκβιασμός των Γερμανών ωμός. Η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία!
Της Ιωάννας Καρδάρα
Ποιο είναι το θέμα: Η Ρωσία ξεκινά την κατασκευή του αγωγού South Stream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και
της Βουλγαρίας στην Αυστρία. Το Ευρωπαικό κοινοβούλιο τάχθηκε μάλιστα κατά της κατασκευής αυτού του αγωγού Αντίθετα, το κοινοβούλιο της Βουλγαρία αντέδρασε και προσπαθεί να τροποποιήσει το ενεργειακό δίκαιο και να απαλλάξει τον υποθαλάσσιο αγωγό από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαική Επιτροπή αντέδρασε σκληρά και προειδοποίησε τη Σόφια με κυρώσεις. . Ο γερμανός Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Ετινγκερ απείλησε ότι «αν η Σόφια τροποποιήσει το νόμο , τότε θα αντιδράσει αναλόγως και θα αναλάβει νομικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
” «Η Βουλγαρία είναι ένας εύκολος στόχος για το Κρεμλίνο , επειδή η χώρα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία για να επιβιώσει» γράφει το Σπίγκελ. «Το ένα τρίτο της οικονομικής παραγωγής της Βουλγαρίας ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από τη Μόσχα»λένε οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες γράφει το γερμανικό περιοδικό .Θεωρεί αδιανόητο μάλιστα το γεγονός ότι «ο κυβερνών συνασπισμός της Βουλγαρίας – που αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, το οποίο εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα της χώρας – είναι στενά συνδεδεμένος με τη Μόσχα» .
Γιατί κόπτονται τόσο οι Γερμανοί; Όπως και οι Αμερικανοί άλλωστε ,στηρίζουν την κατασκευή ενός άλλου αγωγού –του ΤΑΡ -ο οποίος θα μεταφέρει αζερινό φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και από εκεί υποθαλάσσια στην Ιταλία. Η Ελλάδα μάλιστα μετέχει στην κατασκευή του αγωγού TAP, ερχόμενη σε αντίθεση με τη Μόσχα και βάζοντας τέλος στη σφοδρότατη επιθυμία του ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν να κατασκευαστεί μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας και εν συνεχεία μέσω Αδριατικής αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ιταλία, το νότιο παρακλάδι του South Stream, για τον οποίο συζητούσαμε τόσα χρόνια, από την εποχή της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή. Τη διέλευση του ρωσικού αγωγού από την Ελλάδα είχε υπονομεύσει και ο Γιώργος Παπανδρέου, υπηρετώντας τους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους των ΗΠΑ.
Τώρα η Μόσχα έχει αλλάξει σχέδια και κατασκευάζει αγωγό που θα διέλθει από τη Βουλγαρία με προορισμό την Αυστρία. Η ρωσική Gazprom βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Βουλγαρική κυβέρνηση για την κατασκευή του αγωγού ,αλλά το Βερολίνο πιέζει ασφυκτικά τη Σόφια να σταματήσει το έργο. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετέβη στη Σόφια και συναντήθηκε με τον δεξιό πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στα σχέδια της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Ο δεξιός πρόεδρος της Βουλγαρίας υπάκουσε πρόθυμα και έκανε λόγο για «εξελίξεις υψηλής επικινδυνότητας σε όλη την περιοχή», εκφράζοντας φόβους ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια, προσπαθώντας να εντάξει αυτά τα κράτη στη σφαίρα επιρροής του.Η ελεγχόμενη από τους Σοσιαλιστές κυβέρνηση επιμένει όμως και ο υπουργός Ενέργειας ,Ντράγκομιρ Στόινεφ κατέστησε σαφές ότι η Βουλγαρία δεν θα υποκύψει στις γερμανικές πιέσεις και θα ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού άμεσα .Ο χρόνος θα δείξει πως θα κινηθεί η Ρωσία του Πούτιν και αν οι πιέσεις της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φτάσουν μέχρι την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Βουλγαρίας
olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.