Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Ο πελασγικός μύθος της δημιουργίας


ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ… Ο πελασγικός μύθος της δημιουργίας

ΕΝ αρχή η Ευρυνόµη, ή Θεά των Πάντων, αναδύθηκε γυµνή από τω Χάος, αλλά δεν βρήκε τίποτε στερεό για να ακου­µπήσει τα πόδια της, και έτσι διαχώρισε τη θάλασσα από τον ουρανό χορεύοντας µόνη πάνω στα κύµατα . Η Ευρυνό­µη χόρεψε κατά τα νότια, και ο αέρας που αναδεύτηκε πίσω της, φάνταξε κάτι καινούριο και ξεχωριστό, κάτι για να αρχίσει έργο δηµιούργιας.
Η Ευρυνόµη στράφηκε κι άδραξε αυτόν το βόρειο άνεµο, τον έτριψε µέσα στα χέρια της, και ιδού! Ο µέγας όφις Οφίων. Η Ευρυνόµη χόρεψε για να ζεσταθεί, έξαλλα, όλο και πια έξαλλα, ώσπου ο Οφίων κυριεύτηκε από λαγνεία, κουλουριάστηκε γύρω στα θεϊκά εκείνα µέλη, και ορέχτηκε να σµίξει µαζί της. Τώρα , ο Βόρειος Άνεµος, ο Βορέας, γονιµοποιεί γι’ αυτό οι φορά­δες στρέφουν τα καπούλια τους προς τον άνεµο και γεννούν πουλάρια χωρίς τη βοήθεια του επιβήτορα (1). Παρόµοια λοιπόν η Ευρυνόµη έπιασε παιδί.
β.Κατόπιν, η Ευρυνόµη έλαβε µορφή περιστεράς, πλα­νήθηκε πάνω στα κύµατα, και όταν πέρασε ο καιρός που έπρεπε, γέννησε το Αβγό του Σύµπαντος. Με την προσταγή της, Ο Οφίων κουλουριάστηκε επτά φορές γύρω στο αβγό, ώσπου το άβγό άνοιξε και χωρίστηκε στα δύο. Από µέσα του κύλησαν όλα όσα υπάρχουν, τα παιδιά της Ευρυνό­µης: Ο ήλιος, η σελήνη, οι πλανήτες, τα αστέρια, η γη µε τα βουνά και τους ποταµούς της, µε τα δέντρα, τα βότανά της και τα ζωντανά πλάσµατα.
γ.Η Ευρυνόµη και ο Οφιων έστησαν το σπιτικό τους στο όρος Όλυµπος, όπου ο Οφίων εξόργισε την Ευρυνόµη υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν ο δηµιουργός του Σύµπαν­τος. Ευθύς εκείνη τον χτύπησε στο κεφάλι µε τη φτέρνα της, µε κλοτσιές του πέταξε τα δόντια, και τον εξόρισε στις σκοτεινές σπηλιές κάτω από τη γη (2).
δ.Κατόπιν, η θεά δηµιούργησε τις επτά πλανητικές δυνάµεις, ορίζοντας µιά Τιτανίδα και έναν Τιτάνα για κάθε µία. τη Θεία και τον Υπεριωνα γιά τον ‘Ήλιο ,τη Φοίβη και τον Άτλαντα για τη Σελήνη, τη Διώνη και τον Κριό για τον πλανήτη ‘Άρη, τη Μήτι και τον Κοίο για τον πλανήτη Ερµή, τη Θέµιδα και τον Ευρυµέδοντα για τον πλανητη Δία, την Τηθύ και τον Ωκεανό για την Αφροδίτη, τη Ρέα και τον Κρόνο για τον πλανήτη Κρόνο (3). Αλλά ο πρώτος άνθρωπος ήταν ο Πελασγός, προπάτορας των Πελα­σγων, πού ξεπηδησε από τό εδαφος της Αρκαδιας και τον ακολούθησαν µερικοί άλλοι, πού ο Πελασγός τούς έµαθε να φτιάχνουν καλύβες, να τρώνε βελανίδια και να ράβουν χι­τώνες από χοιρόδερµα σαν κι αυτούς που φορεί ακόµη η φτωχολογιά στην Εύβοια και στη Φωκίδα (4)
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.