Του Μιχαήλ Στυλιανού
Αμερικανοτουρκική λύση του κυπριακού υπό Νατοϊκό πηλίκιο συζήτησε σε Κύπρο, Αθήνα και ΄Αγκυρα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, η κ. Βικτώρια Νούλαντ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και καθοδηγήτρια της αντικατάστασης προέδρου και καθεστώτος στην Ουκρανία –ερήμην και σε πείσμα των προτιμήσεων της Γερμανίας («Fuck E.U.»)
Η προωθούμενη λύση –διασκευή του σχεδίου Ανάν- αντικαθιστά τις τρείς εγγυήτριες χώρες (Βρετανία- Τουρκία- Ελλάδα) με εγγυητή το ΝΑΤΟ, του οποίου την επί τόπου ένοπλη παρουσία θα υλοποιούν τα τουρκικά στρατεύματα - που θα αποχωρήσουν ως στρατεύματα κατοχής και θα επιστρέψουν ως δύναμις του ΝΑΤΟ.
Τις ανωτέρω πληροφορίες, (οι οποίες συμπίπτουν με την περί «τουρκικής λύσης Νούλαντ» αναφορά του γράφοντος, σε άρθρο της 20/3 ), μεταδίδει από τη Μόσχα ο Αμερικανός ανιχνευτής δημοσιολόγος Τζων Χέλμερ, στην ιστοσελίδα του «Dancing with the Bears», προθέτοντας ότι προς την ίδια κατεύθυνση εργάζονται επίσης οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ την Κύπρο κ. ΄Εσπεν Μπάρθ ΄Είντε και η κ. Λίζα Μπάτενχάϊμ.
Ο πρώτος, (του οποίου οι ενέργειες έχουν καταγγελθεί στην Κύπρο ως ασυμβίβαστες με την ιδιότητα και τον ρόλο του), είναι πρώην υπουργός ΄Αμυνας και Εξωτερικών της Νορβηγίας, φίλος και προστατευόμενος του Νορβηγού τέως πρωθυπουργού και τώρα Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. Η κ. Μπάττενχάϊμ, Αμερικανίδα, είναι αξιωματούχος του ΟΗΕ, με προϋπηρεσία στην Ιερουσαλήμ, στο Κόσσοβο και στο Βελιγράδι.
Η κ. Μπάττενχάϊμ και ο κ. ΄Εσπεν Μπάρθ ΄Είντε
Για τις πληροφορίες του ο Τζων Χέλμερ επικαλείται πηγές στην Κύπρο, όπου έζησε επί μακρόν και διατηρεί δίκτυο σχέσεων με πολιτικούς παράγοντες, όπως και δηλώσεις Ρώσων διπλωματών.
Υπενθυμίζει ότι οι Αμερικανοί, στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες, ουδέποτε υποστήριξαν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο ή την συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αντιθέτως συνιστούσαν την ένταξη και των δύο τμημάτων της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ήταν απρόθυμη, φοβούμενη ότι μια λύση ένταξης στο ΝΑΤΟ θα αλλοίωνε την υφή του στρατού τους στη νήσο. Το σχέδιο Νούλαντ στοχεύει να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της Τουρκίας και να υπερπηδήσει τις ελληνο-κυπριακές αντιρρήσεις. (Περί ελληνικών αντιρρήσεων δεν υπάρχει μνεία στο ρεπορτάζ, προφανώς επειδή δεν υπήρξαν. Οι αναγνώστες θα ενθυμούνται το κλίμα διαχύσεων που αποτύπωσαν οι φωτογραφίες του τετ-α-τετ Νούλαντ-Τσίπρα.)
Η κ. Νούλαντ είπε επίσης στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι επιθυμεί την επιτάχυνση συμφωνίας πάνω στους όρους του διακανονισμού πριν από της αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η κ. Νούλαντ είναι, ως γνωστόν, το κορυφαίο στέλεχος των ψυχρο-θερμο-πολεμικών νεοσυντηρητικών, (επιλογή της Χίλαρυ Κλίντον στην κυβέρνηση Ομπάμα) και τυχόν εκλογή του εσωστρεφούς Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ απειλεί να αφήσει το έργο της μετέωρο…
Δεν αναφέρει επίσης το ρεπορτάζ εάν υπερπηδήθηκαν και οι τουρκικές αντιρρήσεις στην αμερικανική προσφορά, ή εάν διεκδικούνται από την ΄Αγκυρα κάποιες προσθήκες στο δώρο –μια ισχυρή ένδειξη για τις οποίες ασφαλώς είναι οι βάναυσες παραβιάσεις στις Οινούσες και άλλα νησιά και οι ναυτικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Προσφερόμενο επίσης για αμερικανο-τουρκικές συναλλαγές, όσο «ανήκει στα ψάρια του»…
Ο Χέλμερ αναφέρει ότι ο προεδρικός Τύπος της Κύπρου εκθείασε την αμερικανική υποστήριξη για λύση του κυπριακού και τις υποσχέσεις για πακτωλούς δολαρίων οικονομικής βοήθειας και επενδύσεων.
Για το περιεχόμενο των συνομιλιών της κ. Νούλαντ με τον κ. Αναστασιάδη δεν ανακοινώθηκε τίποτα το ουσιαστικό στη Λευκωσία. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ επίσης δεν παρέσχε διευκρινίσεις. Ετόνισε την αξία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ. Στις 20 Απριλίου ο εκπρόσωπός του δήλωσε: « Θα πω μόνο, θα επαναλάβω μόνο αυτό που έχω πει και άλλοτε και αυτό είναι ότι εκτιμούμε τη σχέση μας με την Τουρκία. Βεβαίως εκτιμούμε τη συμμαχία μαζί της μέσω του ΝΑΤΟ».
Ο Χέλμερ αναφέρει ότι ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών κ. Λαβρώφ επεσήμανε ότι το προτεινόμενο από τους Αμερικανούς σχέδιο θα είναι απαράδεκτο για τη Ρωσία: «Οι δυο πλευρές-είπε- θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνίες που θα παρέχουν αυτές τις εγγυήσεις επί μιας ριζικά νέας βάσεως, που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Και αυτός ο ρόλος βασικά ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.»
Στις 5 Απριλίου, λίγο πριν την επίσκεψη Νούλαντ, ο Μόνιμος Γ.Γ. του κυπριακού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Ζήνων, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Αλεξέϊ Μεσκώφ. Ανακοινωθέν ανέφερε την ρωσική στήριξη στις διακοινοτικές συνομιλίες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύσης, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, λύσης που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων και θα απορρέει από την οικειοθελή συγκατάθεσή τους».
΄Οσο για τους όρους της συμφωνίας, η Μόσχα υπογράμμιζε: «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε απόπειρα επιβολής στους συμμετέχοντες στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις οποιασδήποτε φόρμουλας διακανονισμού, τεχνητών προγραμμάτων διαπραγμάτευσης και διαιτησιών.» Τρεις μπηχτές σε μια φράση- σημειώνει ο Χέλμερ. Μια για το ΝΑΤΟ, μια τη Νούλαντ και μια για τον Μπάρθ ΄Ειντε.
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι μια μεγάλη πλειοψηφία Κυπρίων είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε εγγύηση ή στη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη νήσο και ότι οι δημοσκοπήσεις, εν όψει των εκλογών της 22 Μαΐου, δείχνουν πως το ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη χάνει έδαφος, υπέρ του ΑΚΕΛ και των μικροτέρων κομμάτων. Και ότι δεσπόζουν στις φροντίδες των Κυπρίων η οικονομική κατάσταση, η ανεργία και οι όροι μιας διακοινοτικής συμφωνίας.
Μεταφέρει επίσης ο αρθρογράφος προβλέψεις, φήμες και ανησυχίες ότι ο Αναστασιάδης θα υποβληθεί σε σκληρό εκβιασμό, λόγω εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου του και του συνεταίρου του Θεοφάνη Φιλίππου στη διεθνή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, σε διεθνές σκάνδαλο με τον καταχραστή Ρώσο φυγάδα Λεονίντ Λεμπέντεφ, καταζητούμενο ή υπόδικο σε αμερικανικά και ιρλανδικά δικαστήρια.
Οι κ.κ. Φιλίππου και Λεμπέντεφ
Καταλήγει όμως στο άρθρο του, με τη δήλωση «Κύπριου αναλυτή που παρακολουθεί στενά τον Αναστασιάδη», που του είπε: « Μπορεί να δεις τον Αναστασιάδη να συμφωνεί στο σχέδιο της Νούλαντ να καμουφλάρει τον τουρκικό στρατό στη Βόρειο Κύπρο ως συνεταιρισμό του ΝΑΤΟ για την ειρήνη. Αλλά μην ξεχνάς ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα μαθευτεί και κάτι τέτοιο δεν περνάει με τίποτα στο κόσμο, ούτε σε μερικούς από τους δικούς του.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.