Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Η νεοκατοχή της Τρόικας στην Ελλάδα και τα στατιστικά της καταστροφής στον τομέα της Υγείας: 35.000 νοσοκομειακές κλίνες εξαλείφθηκαν,μείωση κατά 25% του προσωπικού,7.000 γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό, πάνω από 30% του πληθυσμού άνευ περίθαλψης, ηπατίτιδα C στα ύψη,επανεμφάνιση ελονοσίας κ.α



H Eλλάδα υφίσταται μια « υγειονομική καταστροφή ».Το καθεστώς λιτότητας στο οποίο υπόκειται η Ελλάδα οδήγησε τη χώρα σε μια κρίση στον τομέα της υγείας.
Κοντά στο 1 τρίτο του πληθυσμού δεν είναι σε θέση πλέον να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το σύστημα υγείας παραπαίει. Η συντάκτρια αυτής της έκθεσης διηγείται ότι οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας προερχόμενες από δίκτυα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ,κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης καθώς και από συλλόγους οργανώσεις κ.α και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς πολλαπλασιάστηκαν σαν μοχλοί αντίστασης σε αυτήν την κατάσταση.

Η Christine Chalier που υπογράφει το κείμενο είναι μέλος της οργάνωσης Solidarité France-Grèce για την υγεία. Αυτή η οργάνωση και άλλες που ενώθηκαν οργάνωσαν ένα Καραβάνι Αλληλεγγύης για να οδηγήσουν καφάλαια και ιατρικό,παραιατρικό υλικό στις προαναφερθείσες μονάδες υγειονομικής φροντίδας.
Την 1η Οκτώβρη ένα καραβάνι αλληλεγγύης για τον ελληνικό λαό ήταν σε πολλά μέρη στη Γαλλία.
Από Raz, Brest, Coutances, Caen, Narbonne και Auxerre, μια δεκάδα οχήματα συνέκλιναν προς Vénissieux πριν ξεκινήσουν για Ελλάδα.Σε κάθε φάση οι συμμετέχοντας οργάνωσαν χάπενιγκ με σκοπό να πληροφορήσουν για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα και να συλλέξουν χρήματα και ιατρικό όσο και παραιατρικό εξοπλισμό για τις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης προερχόμενες από δίκτυα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ,κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης στους έλληνες που έχουν κραυγαλαίες ανάγκες.La Grèce subit une «<small class="fine"> </small>catastrophe sanitaire<small class="fine"> </small>»
Το καραβάνι πραγματοποίησε την πρώτη του στάση επί ελληνικού εδάφους στις 19 Οκτώβρη στην Θεσσαλονίκη επισκεπτόμενο αυτοδιαχειριζόμενη μονάδα υγείας και το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο autogérée VioMe, για να τα εφοδιάσει με προιόντα αλληλεγγύης. ΄Eπειτα κατευθύνθηκε σε Αθήνα και Βόλο… [1].
Αυτή το καταπληκτικό και τρελό εγχείρημα είναι μια έκφραση συγκεκριμένης αλληλεγγύης που ασκείται στη Γαλλία εδώ και 3 χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός υποβλήθηκε στις επιταγές της « Troïka » [2] και στραγγαλίστηκε από την λιτότητα που του επέβαλε. Από το 2013, και στο πλαίσιο της οργάνωσης Solidarité France-Grèce pour la santé, πολυάριθμες ενώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη Γαλλία για να εκφράσουν την υποστήριξή τους σε κάθε αντίσταση στην λιτότητα στην Ελλάδα και ειδικότερα στο κίνημα των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης προερχόμενες από δίκτυα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ,κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης που έχουν μια εντυπωσιακή ανάδειξη.
Το Μάη του 2015, η οργάνωση Solidarité France pour la santé σχημάτισε μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 26 άτομα με επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα της υγείας , συνδικαλιστές, μέλη οργανωμένα και ανένταχτα που πήγαν στην Αθήνα για να επισκεφθούν μια δεκάδα τέτοιες μονάδες υγείας, για να συναντήσουν τους εθελοντές αυτών των αυτοδιαχειριζόμενων υποδομών αντίστασης και χειραφαίτησης αλλά επίσης και το προσωπικό 2 μεγάλων νοσοκομείων των Αθηνών καθώς κι ένα ψυχιατρείο , συνδικαλιστές, βουλευτές και τον Υπουργό Υγείας.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τις μονάδες αυτοδιαχείρισης στην υγείας δεν είναι παρά η πειραματική φάση ενός σχεδίου που σύντομα θα εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στην Ευρώπη…JPEG - 60.6 ko
Τα πρώτα μνημόνια που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα το 2010, προκάλεσαν ένα κύμα μαζικής ανεργίας με καταστροφικές συνέπειες στο επίπεδο της υγείας. Στην Ελλάδα η κοινωνική ασφάλιση συνδέεται με την εργασία και η απώλεια της τελευταίας ισοδυναμεί με την έξοδο από το σύστημα υγείας .Το CMU δεν υπάρχει. Πάνω από το 30 % του ελληνικού πληθυσμού αδυνατεί να έχει πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Την ίδια στιγμή ποδηγετούμενο από ευρωπαικές οδηγίες και συστάσεις το νοσοκομειακό δίκτυο δεν σταμάτησε να υποβάλεται σε αναδιαρθρώσιες ενώ ανθεί ο ιδιωτικός τομέας.
Το Μάη του 2015, 400 θέσεις δεν καλύφθηκαν στις υπάρχουσες 1.400 . Εκτιμάται ότι περί τις 35.000 νοσοκομειακές κλίνες εξαλείφθηκαν σε εθνικό επίπεδο και ότι το εν ενεργεία προσωπικό στο τομέα της υγείας μειώθηκε κατά 25 % δεν αντικαταστάθηκαν οι συνταξιοδοτηθέντες ,απολυθέντες των επισφαλών συμβάσεων ) . Ο αριθμός των γιατρών που εγκατέλειψαν τα νοσοκομεία εκτιμάται σε 6.000 και οι γιατροί που έφυγαν στο εξωτερικό από έλλειψη εργασίας ανέρχονται σε 7.000, όπως οι νέοι διπλωματούχοι. Μια αληθινή αιμορραγία μυαλών.
Το Μάη του 2015, ο Andreas Xanthos, ο έλληνας υπουργός Υγείας ανέφερε στην αντιπροσωπεία της Solidarité France-Grèce pour la santé, ότι η Ελλάδα βιώνει « μια καταστροφή υγειονομική ».Οι συνέπειες αφορούν την επανεμφάνιση παθολογιών που είχαν ημιεξαφανιστεί όπως η malaria-ελονοσία, η αύξηση των αυτοκτονιών, οι χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση για τις οποίες υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, η έκρηξη της VIH (Ηπατίτιδας C), των καρκίνων .reporterre 28.10.16
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.