Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να γίνουν σκηνικό πάλης των μεγάλων δυνάμεων, έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία, Κάμερον Μάντερ (Kameron Manter) και ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, σημειώνει το σερβικό πρακτορείο Τανγιούγκ.
Τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου έχουν τονίσει ότι η Σερβία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των πιέσεων και των απαιτήσεων, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από τη Ρωσία- με αφορμή κυρίως το θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Πρίστινα, η οποία πρέπει να παραδεχθεί την σερβική διαχρονική παράδοση της Σερβίας στα Μετόχια του Κοσσυφοπεδίου. Συγχρόνως, η Ρωσία φέρεται να έχει ‘ασυλία’ από τους Σέρβους, ειδικά για το ‘κέντρο εκτάκτων αναγκών’ που υπάρχει στο αεροδρόμιο της πόλης Νις.
Ωστόσο, δεν πρόκειται απλά για μια πολιτική προσέγγιση άνευ ουσίας, αφού και ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας βλέπει πιθανότητα κινδύνου στις γειτονικές με την Κροατία χώρες, λέγοντας ότι σε αυτές έχει δημιουργηθεί ένα σκηνικό στο οποίο παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις καθώς και άλλες ισχυρές χώρες, όπως η Τουρκία.
Ο Κάμερον Μάντερ επισημαίνει ότι είναι λάθος να βλέπουμε τα Βαλκάνια σαν μια παιδική χαρά, στην οποία ανταγωνίζεται η Δύση με την Ανατολή.
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην πραγματικότητα διαβλέπει τη ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια και επισημαίνει τον κίνδυνο για τη Δύση, αφού βρίσκεται σε διακύβευση η ένταξη της περιοχής μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Ρωσία.
Ο Μάντερ θα επισημάνει ότι ένα πεδίο τριβής της Ρωσίας και των Αμερικανών (και των κύριων ευρωπαϊκών κρατών) αποτελούν τα Δυτικά Βαλκάνια, αφού οι αμφότερες δυνάμεις έχουν κοινά συμφέροντα.
«Θα έλεγα ότι τα (δυτικά) Βαλκάνια μπορεί να γίνουν ένας κοινός τόπος για τη Ρωσία και τη Δύση. Αυτό προϋποθέτει περισσότερη εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές», είπε.
Ερωτηθείς εάν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων
μπορούν να επωφεληθούν από την γεωπολιτική κατάσταση ως «πύλη προς την Ευρώπη των ερχόμενων από τη Μέση Ανατολή», ο Μάντερ δήλωσε ότι ελπίζει η δοκιμασία στην οποία έχουν περιέλθει τα Δυτικά Βαλκάνια σε σχέση με την μεταναστευτική κρίση, το ριζοσπαστικό Ισλάμ, τις οικονομικές προκλήσεις, θα δείξουν εάν υπάρχει απόφαση για την επίλυση των προβλημάτων σε μια σύγκρουση που καταδεικνύεται ότι η λέξη αυτή ‘σύγκρουση’ συνδέεται πολύ συχνά στα Βαλκάνια τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν.
Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, επισημαίνει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το δημοψήφισμα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δείχνει την έναρξη των προβλημάτων, και όπως επεσήμανε στην «Σλόμποντνα Νταλμάτσια» [Ελεύθερη Δαλματία) η κατάσταση έχει έρθει σε επικίνδυνη καμπή και είναι δύσκολα προβλέψιμη η εξέλιξή της.
Ο ίδιος θα επισημάνει ότι δεν εμπνέει ανησυχία η πολιτική της ΕΕ ή των ΗΠΑ στην περιοχή, όσο η πολιτική που ασκεί η Τουρκία.
Πρόσθεσε ότι τα τοπικά κρατίδια της βορείου Βαλκανικής δεν διαθέτουν στρατιωτικά μέσα για κάποια στοιχειώδη άμυνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έρμαια των εξελίξεων που δρομολογούν οι μεγάλες δυνάμεις.
echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.