Σάββατο 15 Απριλίου 2017

ΣΕ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Ο… ΓΚΡΕΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ!



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μία μόλις μέρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία και οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Πάντως οι συνεχείς «δημοσκοπήσεις του δρόμου» που γίνονται από πολλά τοπικά κανάλια δεν δίνουν σαφή συμπεράσματα. Οι περισσότερες εκτιμήσεις, πλην από αυτές των κυβερνητικών παραγόντων που δίνουν στο ναι από 55% και πάνω, δίνουν αποτελέσματα με στατιστικό λάθος.

Σύμφωνα με το Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi, (AKAM), το όχι κερδίζει με 54%. Μάλιστα οι εκπρόσωποι του Κέντρου δήλωσαν πως αν βγει το ναι θα κλείσουν το Κέντρο. Το AKAM είναι απόλυτα σίγουρο ότι το όχι θα κερδίσει με τελικά 53,75%, ενώ στο ναι δίνει 46,5%. Ο υπεύθυνος, Kemal Özkiraz, δήλωσε ότι αν πέσει έξω στους υπολογίσιμους του τότε θα παραιτηθεί και θα κλείσει τη εταιρεία του.
Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Sonar δίνει και αυτή νίκη στο όχι με 51,5%. Ο υπεύθυνος της εταιρείας, Hakan Bayrakçı, είναι απόλυτα σιγουρος για νίκη του όχι.
Το ίδιο ποσοστό υπέρ του όχι 51,5% δίνει και η «Φωνή της Αμερικής» στα τουρκικά. Όπως αναφέρει, η ψήφος των Τούρκων του εξωτερικού που ψήφησαν μάλλον υπέρ του ναι, αν και αυτό ακόμα δεν είναι γνωστό, δεν επηρεάζει παραπάνω από το 3% του συνόλου των ψήφων.
Το Konsensüs βγάζει νικητή το ναι με 51,2%, αλλά αναφέρει πως το αποτέλεσμα αυτό υπόκειται σε στατιστικό λάθος. Η έρευνα του Konsensüs έγινε με δείγμα 2.000 ατόμων και έβγαλε το ναι με 51,2% και το όχι με 48,8%.
Το GENAR δίνει νίκη στο ναι αλλά διατηρεί τις αμφιβολίες του καθώς όπως τόνισε την τελευταία στιγμή μπορεί πολλοί ψηφοφόρο ν αλλάξουν την ψήφο τους. Ο πρώην πρόεδρος του GENAR που σήμερα είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε πως το ναι προηγείται. Ο σημερινός πρόεδρος, İhsan Aktas, μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής δήλωσε πως το αποτέλεσμα παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή.
Το ANAR δίνει νίκη στο ναι με 52%. Όπως ανάφερε ο διευθυντής του ANAR, İbrahim Uslu, η έρευνα έγινε το διάστημα 5-10 Απριλίου σε 26 νομούς με δείγμα 4.189 άτομα και έβγαλε το ναι 52% και το όχι 48%.
Τέλος οι άλλες δυο γνωστές εταιρείες δημοσκοπήσεων, A&G και KONDA, παρότι έχουν κάνει δημοσκοπήσεις δεν δημοσίευσαν το αποτέλεσμα κρίνοντας πως δεν μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα γιατί η μάχη γίνεται ψήφο προς ψήφο.
Μια αμφίρροπη νίκη της μιας ή της άλλης πλευράς θα επιδεινώσει την κατάσταση και η πόλωση μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες εξελίξεις.
Προσοχή λοιπόν!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΛΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.