Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Διάγγελμα Ιωάννη Μεταξά προς τον ελληνικό λαό.



28η Οκτωβρίου 1940 "Πρὸς τὸν ἑλληνικὸν λαόν,
Ἡ στιγμὴ ἐπέστη ποὺ θὰ ἀγωνισθῶμεν διὰ τὴν ἀνεξαρτησίαν τῆς Ἑλλάδος, τὴν ἀκεραιότητα καὶ τὴν τιμήν της.
Μολονότι ἐπεδείξαμεν τὴν πλέον αὐστηρᾶν οὐδετερότητα καὶ ἴσην, πρὸς ὅλους, ἡ Ἰταλία μὴ ἀναγνωρίζουσα εἰς ἠμας τὸ δικαίωμα νὰ ζῶμεν ὡς ἐλεύθεροι Ἕλληνές μου ἐζήτησεν σήμερον τὴν 3ην πρωινὴν ὥραν, τὴν παράδοσιν τμημάτων τοῦ ἐθνικοῦ ἐδάφους κατὰ τὴν ἰδίαν αὐτῆς βούλησιν ὅτι πρὸς κατάληψιν αὐτῶν ἡ κίνησις τῶν στρατευμάτων της. θὰ ἤρχιζε τὴν 6ην πρωινήν. Ἀπήντησα εἰς τὸν Ἰταλὸν Πρέσβυν ὅτι θεωρῶ καὶ τὸ αἴτημα αὐτὸ καθ' ἑαυτὸ καὶ τὸν τρόπον μὲ τὸν ὁποῖον γίνεται τοῦτο ὡς κήρυξιν πολέμου τῆς Ἰταλίας κατὰ τῆς Ἑλλάδος.
Ἕλληνες, τώρα θὰ ἀποδείξωμεν ἐὰν εἴμεθα ἄξιοι τῶν προγόνων μας καὶ τῆς ἐλευθερίας, τὴν ὁποίαν μᾶς ἐξησφάλισαν οἱ προπάτορές μας. Ὅλον τὸ Ἔθνος ἂς ἐγερθῆ σύσσωμον, ἀγωνισθῆτε διὰ τὴν Πατρίδα, τὰς γυναίκας, τὰ παιδιά σας, καὶ τὰ ἱερᾶς μας παραδόσεις.
Νῦν ὑπὲρ πάντων ὁ ἀγὼν
Ὁ Πρόεδρος τῆς Κυβερνήσεως
Ἰωάννης Μεταξὰς"

4 σχόλια:

  1. Τι λατρεία είναι αυτή που τρέφετε για το ολέθριο, το ανθρωπάκι!?!?!?!?! http://www.pare-dose.net/2597

    Ουδέποτε ανέκραξε "OXI..!" ο Ιωάννης Μεταξάς προς τους ιδεολογικούς του μπαμπάδες, αλλά ένα "alors c'est guerre" http://el.wikipedia.org/wiki/Alors,_c'est_la_guerre_!
    Ήτοι, ειπώθηκε απλά ένα "αχ τι κρίμα, πόλεμος λοιπόν!", από τον πατριάρχη των ανόσιων ελινεθνικιστών.. Και αλήθεια τώρα, αφού είχε κότσια & άρχεις ο τρισμέγιστος ηγέτης του Τρίτου Πολιτισμού (die Dritte Zivilisation, στο πρότυπο του ζοφερού III' Reich), ΓΙΑΤΙ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΥ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΣΤΙΣ ..3 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ; Μήπως διαπραγματεύονταν και αυτός με τον γυμνό του κώλο, όπως οι Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς..? http://stavrochoros.pblogs.gr/2013/10/gia-ena-ohi-poy-telika-htan-nai-.html .
    Άλλωστε ο τορπιλισμός του καταδρομικού "Έλλη", δεν υπήρξε η μοναδική πρόκληση που είχε καταπιεί...!

    Στην Ιταλία είχε ήδη ξεκινήσει από νωρίς επιχείρηση προπαγάνδας εις βάρος της Ελλάδας, ενώ παράλληλα είχε μπει σε εφαρμογή σχέδιο προκλητικών ενεργειών εναντίον της, όπως η πτήση μαχητικών αεροσκαφών εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, στη συνέχεια επιθέσεις αεροσκαφών σε ελληνικά πλοία, με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό και βύθιση του καταδρομικού "Έλλη" στο λιμάνι της Τήνου, κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου από ιταλικό υποβρύχιο. Παρά την αδιαμφισβήτητη ενοχή των Ιταλών, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πλοίο βυθίστηκε από πλοίο «αγνώστου εθνικότητας» (κοκοκό, από τους ημεδαπούς ομοϊδεάτες του Μπενίτο Μουσολίνι). Με αυτό τον τρόπο διατηρήθηκε η ουδετερότητα -τύποις. Εντούτοις ο ελληνικός Λαός γνώριζε ήδη τους πραγματικούς ενόχους του εξευτελισμού, εκτός -αλλά και εντός- των συνόρων της χώρας!

    Βέβαια αξίζει λοιπόν να σημειωθεί ότι ακόμα και η επίδοση του τελεσιγράφου δεν υπήρξε "αιφνίδια". Αναμενόταν ήδη από ημέρα σε ημέρα, η δε ημερομηνία αυτή της επίδοσης θεωρούνταν η πλέον πιθανή δεδομένου ότι η 28η Οκτωβρίου αποτελούσε εθνική επέτειο του Φασισμού στην Ιταλία από το 1925. Αλλά και από ένα δίκτυο πληροφοριών που είχε αναπτυχθεί τότε, σε συνδυασμό με διάφορα γεγονότα, προμηνύονταν με βεβαιότητα η επερχόμενη πολεμική σύγκρουση...

    Η αντίσταση του Έθνους υπήρξε απρόσμενα αποτελεσματική, και υπήρξε δεδομένη παράμετρος για Ιταλία, Γερμανία και Βουλγαρία, μέχρι την 10η Απριλίου του 1941, όταν ο διοικητής του Ρούπελ (ο ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος που μόλις την προηγουμένη ημέρα σε γερμανική απαίτηση για παράδοση, είχε απαντήσει απαξιωτικά ότι «τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται»!) έλαβε διαταγή κατάπαυσης του πυρός από τους ελινοφασίστες προϊσταμένους του, του Γενικού Επιτελείου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ειχες το ενα χιλιοστο της πνευματικης οξυτητας του Ι Μεταξα θα σιωπουσες. Μονο αυτη η απαντηση σου ταιριαζει. Βολεψου σε καμια ΜΚΟ που σιγουρα θα εισαι βολεμενος και ροκανισε αυτα που πληρωνω, που μου αρπαζουν το αρθοτερο, για παρτι σου.

      Διαγραφή
    2. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ Ο...ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ;ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ.ΤΑ ΟΧΙ ΤΑ ΛΕΝΕ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟΝ,ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ,ΟΧΙ ΑΘΕΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΛΑΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΝΑΣΥΝΤΑΧΘΕΙ,ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ,ΑΛΛΑ ΕΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΚΙΒΔΗΛΟΥΣ,ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΤΣΙΠΡΑ,ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΥΣ, ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ,κ.kamatere.

      Διαγραφή
  2. Κύριε καματερε έχετε δίκιο ως προς κάποια από τα λεγόμενά σας, για πείτε μας και τι διαλαλουσε ο ριζοσπαστης της εποχής; έτσι για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα του τι γινόταν εκείνη την εποχή! Φυσικά το ότι ακόμα και το όχι του μεταξα προσπάθητε να καπηλευτητε τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.