Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

«ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ» Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ ΚΑΙ… ΜΗΠΩΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ;;;




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το μεγάλο οικονομικό θαύμα που εδραίωσε τα προηγούμενα χρόνια τον Ερντογάν στην εξουσία και τον ανάδειξε σαν τον πιο δημοφιλή ηγέτη της γειτονικής χώρας, φαίνεται πως τελειώνει με δραματικό τρόπο και με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

Αυτές τις μέρες το νόμισμα υποχώρησε έως 1,2% έναντι του δολαρίου, στο πιο χαμηλό ιστορικό επίπεδο. Το νόμισμα διαπραγματεύθηκε κατά 0,6% χαμηλότερα στα 3,9532 ανά δολάριο από τις 1:09 μμ στην Κωνσταντινούπολη. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της χώρας αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης σε 13,11%, αγγίζοντας το ρεκόρ του 13,16%. Οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν πέσει έως και 1,5% την ημέρα, κάλυψαν τις ζημίες ως το 0,2%, ακολουθώντας αύξηση 1,2% στον δείκτη βιομηχανικών εταιρειών.

Η αναταραχή στην αγορά της Τουρκίας έρχεται καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για τις αποκαλύψεις από τη δίκη ενός τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού, του Ρέζα Ζαράμπ, ο οποίος κατηγορείται για συνωμοσία με αξιωματούχους και στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης σε κρατική τράπεζα για να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν. Η δίκη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και αυξάνονται οι υποψίες ότι ο Ζαράμπ μπορεί να έχει γίνει μάρτυρας για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Αυτή η υπόθεση έχει εντείνει τις εντάσεις με τη Δύση σε μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας της Τουρκίας, με τους τούρκους αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες των ΗΠΑ ως επίθεση στην οικονομία της Τουρκίας. Εκείνοι που δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την κυβέρνηση σε πραξικόπημα πέρυσι τώρα «θέτουν παγίδες για μια σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα.
«Η επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού, η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των διπλωματικών κινδύνων από τις συνεχιζόμενες αγωγές στις ΗΠΑ διαγράφουν ένα που εκκριτικό τοπίο οι συνέπιες του οποίου κινδυνεύουν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο με όλες τις συνέπιες
Εμείς θα πρέπει να επόμαστε πολύ προσεκτικοί Και…η επίσκεψη Ερντογάν θα πρέπει οπωσδήποτε να αναβληθεί επί αόριστο.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.