Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την επόμενη Τετάρτη, 22 του μηνός, όπως ανακοινώθηκε από την Άγκυρα θα γίνει έκτακτη τριμερής σύσκεψη των προέδρων Τουρκίας, Ταιγίπ Ερντογάν, Ιράν, Hasan Ruhani και Ρωσίας, Βλαδιμήρ Πούτιν, που θα εξετάσει τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή. Η είδηση αυτή έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις αλλά και γενικότερες ανησυχίες.
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι θα εξεταστούν οι εξελίξεις στην Συρία, αλλά τα θέματα είναι πολύ πιο καυτά καθώς διαγράφεται το ενδεχόμενο νέας θερμής σύγκρουσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και Ιράν.
Η πιθανή αυτή εξέλιξη θα δυναμιτίσει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς λένε ότι το βαρέλι μπορεί να φτάσει τα 300 δολάρια ανατινάζοντας την παγκόσμια οικονομία στον αέρα. Η προοπτική αυτή έχει ανησυχήσει έντονα την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες όπως η Κίνα που εξαρτάται άμεσα από το ιρανικό πετρέλαιο.
Το σημαντικό όμως είναι πως έχει σχηματιστεί, εξ ανάγκης λένε οι παρατηρητές, ένα άτυπο τρίγωνο συνομιλιών μεταξύ Αγκύρας, Μόσχας και Τεχεράνης και παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των τριών μερών, οι ανάγκες έχουν συγκλίνει τις προθέσεις τους να έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Το γεγονός αυτό ανατρέπει πολλές μέχρι σήμερα διεθνείς γεωστρατηγικές ισορροπίες και θα πρέπει να μας βάλλει σε σοβαρές σκέψεις.
Πάντως το κουρδικό, η ανάμειξη του Ισραήλ στον Λίβανο εναντίον της Χετζμπολάχ και στην Συρία, η κρίση του Περσικού κόλπου, η αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας Ιράν, έχουν πυροδοτήσει την όλη κατάσταση και μαύρα σύννεφα έχουν συσσωρευτεί απειλώντας με γενική ανάφλεξη.
Ίδωμεν
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.