Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΦΙΓΓΕΙ Ο «ΚΛΟΙΟΣ ΖΑΡΑΜΠ» ΓΥΡΩ ΤΟΥ



Το βράδυ της Πέμπτης, 30/11, όλα τα μεγάλα τουρκικά ειδησεογραφικά κανάλια, (CNNTürk, NTV, HaberTürk, ATVHaber, TGRTHaber) είχαν εκπομπές και μακροσκελείς συζητήσεις με πολλούς καλεσμένους για την δίκη του Ζαράφ στις ΗΠΑ, με έκδηλη την ανησυχία για τις επιπτώσεις της κυρίως οικονομικές σε πρώτη φάση στην Τουρκίαç


Όπως αναφέρεται νάρκη στα θεμέλια του «Λευκού Παλατιού» στην Τουρκία, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον Ρ.Τ. Ερντογάν αποτελεί η κατάθεση που δίνει ο τουρκο-ιρανός έμπορος χρυσού Ρέζα Ζαράμπ που έχει συλληφθεί στις ΗΠΑ και δικάζεται ως ο «ταμίας» του Τούρκου προέδρου. Ο Ζαράμπ έχει καταθέσει πώς ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε την εντολή να σπάσει το εμπάργκο με το Ιράν και να ξεκινήσουν εμπορικές συναλλαγές με την Τεχεράνη, στις οποίες πρωτοστάτησε μία γνώριμη σε εμάς τράπεζα, η Ziraat.
Όπως είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε προσωπικά την εμπλοκή των τουρκικών τραπεζών σε ένα σχέδιο εξουδετέρωσης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν! «Ο πρωθυπουργός εκείνη την εποχή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… είχε δώσει οδηγίες, είχε δώσει εντολή στις τράπεζες Ziraat και Vakif να αρχίσουν να κάνουν το εμπόριο», κατέθεσε ο συλληφθείς στις ΗΠΑ
Η εμπλοκή του ονόματος του Ερντογάν σ΄ αυτή τη υπόθεση μπορεί να ΄χει απρόβλεπτες εξελίξεις για τον ίδιο και την Τουρκία. Και πάντως σίγουρα τον «στριμώχνει» για τα καλά σε μια περίοδο που η κόντρα του με την Ουάσινγκτον είναι σκληρή, αλλά και τα πυρά από το εσωτερικό της χώρας του εντείνονται με τις κατηγορίες για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και το φούσκωμα των οικογενειακών λογαριασμών δίνουν και παίρνουν.
Να επισημάνουμε ότι η μία τράπεζα που ανέφερε ο Ζαράμπ, η Ziraat, έχει ανοίξει εδώ και χρόνια υποκατάστημα στη Θράκη και στη Ρόδο αποτελώντας το όχημα της επιχείρησης τουρκικής οικονομικής διείσδυσης της Τουρκίας στις ευαίσθητες αυτές περιοχές. Μάλιστα η Ziraat έχει δώσει δάνεια με υποθήκη ακίνητα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, που δεν μπορούν αυτά να εξυπηρετηθούν δεσμεύει και κατάσχει τις περιουσίες των Ελλήνων.
Η υπόθεση Ζαράμπ φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ σοβαρή για τον Ερντογάν που έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά -όπως φαίνεται- αυτή η ιστορία μπορεί να τον οδηγήσει πιο γρήγορα στην πόρτα εξόδου από την εξουσία. Ο τουρκο-ιρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, έχει δηλώσει ένοχος και συνεργάζεται με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη δίκη σε βάρος ενός Τούρκου, υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους, που κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν. Την εποχή εκείνη ο Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Πενταπόσταγμα
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.