Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Δύο λόγια για τον Άγιο Ιωάννη τον Βαφτιστή…

ιωαννης

Κάθε χρόνο στις 7 Ιανουαρίου η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του Ιωάννη του βαπτιστή, γνωστού και ως Ιωάννη του Προδρόμου.
Πρόκειται για τον προφήτη του Χριστιανισμού που με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Ιησού και να εισακούσει την διδασκαλία του.

Η μητέρα του ήταν στείρα και για τον λόγο αυτό το ζευγάρι ήταν άτεκνο. Τόσο ο Ζαχαρίας όσο και η Ελισάβετ ήταν σε μεγάλη ηλικία όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στον Ζαχαρία ότι θα αποκτήσει με την Ελισάβετ παιδί, όπου θα είναι αγόρι το οποίο θα πρέπει να ονομαστεί Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε στα λόγια του Γαβριήλ και έμεινε μουγκός έως την ημέρα που θα βαπτιζόταν το παιδί που θα έφερνε στον κόσμο η Ελισάβετ. Και έτσι έγινε. Γεννήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και οκτώ ημέρες μετά την γέννησή του όταν ζητήθηκε από τον Ζαχαρία να πει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μια πινακίδα «Ιωάννης» και αμέσως επανήλθε η ομιλία του.Ο Άγιος Ιωάννης μέχρι τα τριάντα του χρόνια, έζησε ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην προσευχή, τη μελέτη και την πνευματική και ηθική του καλλιέργεια. Τα ενδύματά του ήταν από τρίχες καμήλας, και στη μέση του είχε δερμάτινη ζώνη. Τρεφόταν σαν πουλί με ακρίδες και μέλι.
Για τον λόγο αυτό πολλές εικόνες, σύμφωνα με το matia, τον παρουσιάζουν με φτερούγες. Έχοντας περάσει έτσι, το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του, εγκαταλείπει την έρημο και εγκαθίσταται στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού. Εκεί συνεχίζει το κήρυγμα για την έλευση του Σωτήρα και συγχρόνως βαπτίζει πολλούς από αυτούς που έρχονται να τον ακούσουν. Εκεί, στον Ιορδάνη ποταμό πήγε και τον συνάντησε ο Χριστός ζητώντας του να Τον βαπτίσει. Ο Άγιος Ιωάννης με Θεία πληροφόρηση αναγνωρίζει Ποιόν έχει απέναντί του, και αρνείται να Τον βαπτίσει λέγοντας ότι δεν είναι άξιος ούτε τα λουριά από τα παπούτσια Του να λύσει. Ο Ιησούς του έιπε έτσι πρέπει να γίνει και τότε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε τον Ιησού Χριστό στα νερά του Ιορδάνη ποταμού.
Παρόλο που θεωρούσε τον εαυτό του ανάξιο για κάτι τέτοιο ο Χριστός έμεινε στην επιλογή του και επέλεξε έναν άνθρωπο, για τα ανθρώπινα δεδομένα ασήμαντο, αγνό, ταπεινό και αληθινό.
Χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους εορτάζοντες!
pygmi.gr

2 σχόλια:

  1. Για του λόγου το αληθές όταν γράφει η βιογραφία του αγ. Ιωάννη του προδρόμου οτι έτρωγε "ακρίδες και μέλι άγριο"επειδή υπάρχει κάποια σύγχιση σχετικά με αυτό , θέλω να εξηγήσω πως δέν έτρωγε έντομα ο άνθρωπος αλλά τα κοτσάνια απο ένα αγριόχορτο το οποία λέγονται ακρίδες και φύεται και εδώ στην Ελλάδα το οποίο είναι βρώσιμο και έχω φάει απο αυτό στο άγιο Όρος . Όσο για τα φτερά που φέρει η εξήγηση είναι η εξής : Ο άγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος μαζί με όλους τους άξιους ιερομονάχους επισκόπους και μοναχούς θα αντικάταστίσει το εκπεσόν τάγμα των αγγέλων που πήγε με το μέρος του διαβόλου , και θα είναι ο αρχηγός τους μετά την δευτέρα παρουσία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.