Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

D-DAY-Απόβαση στη Νορμανδία.Η συμβολή του Ελληνικού ΠΝ κι ένα "επικό" βίντεο


6 Ιουνίου 1944. 160.000 στρατιώτες των Συμμάχων κάνουν απόβαση στη Νορμανδία.”Δεν θα δεχτούμε τίποτα λιγότερο από τον απόλυτο θρίαμβο”,είναι το σύνθημα του Αμερικανού στρατηγού Αϊζενχάουερ. 5000 πλοία μετέφεραν τα συμμαχικά στρατεύματα εκείνη την ημέρα.Ήταν η D DAY.
Μεταξύ των πλοίων και αυτά του Ελληνικού ΠΝ. Οι κορβέτες Τομπάζης και Κριεζής.
Στο βίντεο που κυκλοφόρησε όλη η επική επιχείρηση.Και από τις δύο πλευρές.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


D-DAY: Φωτογραφίες - ντοκουμέντο από την απόβαση της Νορμανδίας



Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την απόβαση των Συμμάχων στην Νορμανδία στις 6 Ιουνίου του 1944. Φωτογραφίες που δεν έχουν κυκλοφορήσει πολύ από τη τεραστίων διαστάσεων στρατιωτική επιχείρηση που άλλαξε οριστικά την ροή των εξελίξεων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν 1.213 πολεμικά πλοία από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, και άλλες συμμαχικές χώρες (ανάμεσά τους και την Ελλάδα), 4.000 αποβατικά διαφόρων τύπων και 1.100 αμφίβια σκάφη, τα οποία κινήθηκαν προς τη Νορμανδία.
Τα σχέδια προέβλεπαν απόβαση 156.000 ανδρών, της 1ης Αμερικανικής Στρατιάς, (73.000 περίπου) και της 2ης Βρετανικής Στρατιάς (περίπου 83.000, από τους οποίους 14.000 ήταν Καναδοί) σε πέντε σημεία στην ακτή της Νορμανδίας, με μέτωπο συνολικά περίπου 72 χιλιόμετρα. Οι αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούσαν στο δυτικό μέρος (ακτές Omaha και Utah) και οι βρετανικές στο ανατολικό (ακτές Sword, Juno, Gold).
Αερομεταφερόμενες μονάδες προστάτευαν τα πλευρά της απόβασης, αμερικανικές στα δυτικά, βρετανικές στα ανατολικά. Την πρώτη μέρα της απόβασης χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 5.000 πλοία και 11.000 αεροπλάνα. Αποβιβάστηκαν επίσης 900 τεθωρακισμένα και 600 πυροβόλα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

















onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.