Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

«ΙΕΡΟΣ» ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μια άλλη σοβαρή υπόθεση που περιπλέκει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με ακόμα μεγαλύτερη σημασία και από το Σκοπιανό, για την οποία δεν υπάρχει μεγάλη ενημέρωση, είναι η υπόθεση της παραχώρησης αυτοκέφαλου στην σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας που διατηρεί σχέσεις και με την σχισματική εκκλησία των Σκοπίων.

Εδώ και καιρό οι ΗΠΑ πιέζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας, ένα θέμα για το οποίο υπάρχει σφοδρή αντίδραση της Μόσχας και του Πατριαρχείου της Ρωσικής εκκλησίας που θεωρεί το Κίεβο ως την μήτρα της ρωσικής Ορθοδοξίας. Στο θέμα εμπλέκεται η ελληνική πλευρά που δέχεται τις έντονες αμερικανικές πείσεις, αλλά και η Τουρκία του Ερντογάν που δεν θέλει να γίνει κάτι που θα δυσαρεστήσει την Μόσχα, τον μοναδικό σήμερα ουσιαστικό σύμμαχο του Τούρκου προέδρου.

Ο σκοπός των Αμερικανών είναι η απομόνωση των Πατριαρχείων Ρωσίας, Σερβίας, Αντιοχείας και ίσως και Βουλγαρίας που συνδέεται στενά με τους Ρώσους αν δεν συμμορφωθεί στις αμερικανικές απαιτήσεις, με παράλληλη προώθηση της Οικουμενιστικής κίνησης.
Στην Ουκρανία σήμερα υπάρχει η κανονική εκκλησία της Μητρόπολης του Κιέβου που υπάγεται στην Μόσχα και είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό ενοριών και πιστών, το σχισματικό Πατριαρχείο Κιέβου με καθαρά φιλοαμερικανικές θέσεις και μια μικρή ανεξάρτητη ορθόδοξη εκκλησία.
Τελευταία έχουν εκδηλωθεί αλλεπάλληλες κινήσεις με πολιτικό χρώμα, όπως η επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την απόδοση της αυτοκεφαλίας στο σχισματικό Πατριαρχείο. Η Μόσχα αντέδρασε άμεσα με αλλεπάλληλες επαφές στα άλλα Πατριαρχεία κάνοντας γνωστό πως δεν θα ανεχτεί μια τέτοια εξέλιξη και ποντάροντας και στην οικονομική εξάρτηση που έχουν από τα χρήματα της Ρωσίας.
Το θέμα επικεντρώνεται στο τι θα κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, που είναι το μόνο που έχει το δικαίωμα να χορηγήσει την αυτοκεφαλία.
Ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος και Ηγούμενος της Μονής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι θεωρεί ως πιθανότερη εξέλιξη στο αμέσως προσεχές διάστημα την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Όμως μια τέτοια εξέλιξη σίγουρα θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου σε ένα τεράστιο θέμα και η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά στο μάτι του κυκλώνα, με άγνωστες αλλά πολύ σοβαρές συνέπειες..
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

1 σχόλιο:

  1. Get Packers and Movers Jaipur List of Top Reliable, 100% Affordable, Verified and Secured Service Provider. Get Free ###Packers and Movers Jaipur Price Quotation instantly and Save Cost and Time. Packers and Movers Jaipur ✔✔✔Reviews and Compare Charges for household Shifting, Home/Office Relocation, ***Car Transportation, Pet Relocation, Bike SHifting @ Packers And Movers Jaipur

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.