Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

"Aν δεν υπάρξει λύση, πολλοί Τ/κ μπορεί να περάσουν στην ε/κ πλευρά"

Άντρη Δανιήλ

Την επιθυμία του ΟΗΕ για σύγκληση Διεθνούς διάσκεψης, επαναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σε συνέντευξη του σε τουρκικο καναλι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, καλεί τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε σύγκλιση απόψεων.

Υπό τον τίτλο, "αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό τότε πολλοί Τ/κ μπορεί να περάσουν στην ε/κ πλευρά", στεγάζει σημερινό δημοσίευμα της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», επικαλούμενη συνέντευξη του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ σε τουρκικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο  κύριος Ντάουνερ, εξέφρασε την  επιθυμία των ΗΕ, να υπάρξει σύγκλιση απόψεων των δύο πλευρών και στη συνέχεια σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.
Η τ/κ πλευρά αναφέρει, επιθυμεί τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης κάτι που απορρίπτει η ε/κ και αντιπροτείνει την επίτευξη, σε πρώτη φάση, συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ σημείωσε  ότι η τουρκική πλευρά στοχεύει να αναγνωριστεί ως «ανεξάρτητο κράτος» σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του προβλήματος.
Την ίδια ώρα τόνισε, τα ΗΕ στηρίζουν μια λύση διζωνική και δικοινοτική. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, παραδέχθηκε ότι διαφέρουν οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Ντερβίς Ερογλου, λέγοντας ότι οι προτεραιότητες των δύο ανδρών ήταν διαφορετικές.
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση συμφωνίας τα κοιτάσματα αυτά θα αποτελέσουν πηγή πλούτου, σε αντίθετη όμως περίπτωση, πηγή έντασης μεταξύ των δύο πλευρών και Ελλάδας-Τουρκίας.
Η οικονομία του ψευδοκράτους εξαρτάται από την Τουρκία υπέδειξε ο Ντάουνερ, συμπληρώνοντας ότι όλο και περισσότεροι Τ/κ περνούν στις ελεύθερες περιοχές όπου εγκαθίστανται και αν δεν επιτευχθεί λύση ο αριθμός τους θα αυξάνεται. 

infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.