Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πράσινη, αναίσχυντη απάτη στην Ντία.

energeiakes-ependyseis-ependytiko-nomo

Αντιδράσεις προκαλεί η εμμονή της ΔΕΗ να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα στη Ντία! Στη ΡΑΕ εξακολουθεί να υπάρχει αναρτημένη η επίσημη  αίτηση της ΔΕΗ την ώρα που δεν υπάρχει καμία ενημέρωση! Η ‘ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ’ παραδόξως επιμένει στην αρχική της αίτηση για τις ανεμογεννήτριες στο πιο προστατευμένο-μαζί με τη Χρυσή και τη Γαύδο- νησί της Κρήτης! Κι όμως ούτε ο ιδιοκτήτης του νησιού, ο δημος Χερσονήσου, ξέρει Κάτι, ούτε καμία αρχαιολογική ή άλλη επιστημονική υπηρεσία που έχουν καθήκον να προστατεύουν τη Ντια!

Η νησος Δια , όπως επισήμως, αποκαλείται κι έχει έκταση 11,909 Km2,     είναι ένα πραγματικό ‘φιλέτο’ που θα μπορούσε στο μέλλον να αξιοποιηθεί με προσοχή πολιτιστικά και τουριστικά, αλλα όχι και για να γεμίσει ….ανεμογεννήτριες! Το πως και το γιατί έφτασε η ΔΕΗ εκεί χωρίς να ρωτήσει κανένα είναι περίεργο, αν όχι ‘ύποπτο’ τη στιγμή που ξέρει ότι για την παραμικρή κατασκευή εκεί απαιτούνται ειδικές εγκρίσεις!

“Εμείς δεν ξέρουμε τίποτα! Πρώτη φορά το ακούω από σας! Ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα” λέει ο δήμαρχος Χερσονήσου κ.Δοξαστάκης στον οποίο ανήκει το νησί διοικητικά.

‘Είναι δημοτικός χώρος η Ντια. Αυτό είναι γνωστό. Όπως το ότι είναι γνωστό ότι προστατεύεται και είναι αρχαιολογική ζωνη με μεγάλη αυστηρότητα’ ανέφερε και δηλώνει έτοιμος να ζητήσει εξηγήσεις από τη ΔΕΗ για την…απερισκεψία.

Το ίδιο έκπληκτος, αν και είχε ακούσει τις φήμες ο Χαράλαμπος Φασουλάς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

‘Κάτι είχαμε ακούσει, αλλά δεν μας ενημέρωσε κανένας , δεν μας ζήτησε άδεια. Το νησί φυσικά έχει σπουδαία πανίδα και χλωρίδα και κανένας δεν μπορεί να Κάνει τέτοια κίνηση χωρίς άδειες. Αλλά και πάλι ποιος θα δώσει άδεια για να μπουν ανεμογεννήτριες εκεί;’ τόνισε.

Αντιδράσεις

Θυμίζουμε ότι παλιότερα σχέδια για…τουριστικά καταφύγια ή για ένα απλό λιμανάκι είχαν προκαλέσει την αντίδραση των αρχαιολόγων.  Έχουν βρεθεί σπουδαία αρχαία στην περιοχή. Το 1976 ο Ζακ-Υβ Κουστώ πραγματοποίησε υποβρύχιες έρευνες στην Ντία και ανακάλυψε ίχνη από αρχαίο τεχνητό λιμάνι. Στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Ηράκλειο και στην Ντία ανεβρεθεί από τον Κουστό και το ναυάγιο του Γαλλικού πλοίου του 17ου αιώνα “La Therese”. Το πλοίο αποτελούσε μέρος Γαλλικής βοήθειας που είχε σταλεί στον Χάνδακα κατά την πολιορκία του από τους Οθωμανούς και ήταν το μόνο πλοίο που βυθίστηκε στις 24 Ιουνίου 1669. Ήταν η υποναυαρχίδα του στόλου και βυθίστηκε από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του.

Εκεί  υπάρχουν πολλά προστατευόμενα ενδημικά είδη ζώων, το σαλιγκάρι Albinaria retusa, η σαύρα Podarcis erhardii schiebeli, το αγριοκούνελο Oryctolagus cuniculus cnossius, αλλά και φυτών όπως το χασμόφυτο Carlina diae. Στο νησί φωλιάζει και ο μαυροπετρίτης, είδος γερακιού όπου ο πληθυσμός του παρακολουθείται από ορνιθολόγους. Η Ντία είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση (Natura) 2000 και είναι ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή. Πως άραγε η ΔΕΗ έκανε μια τέτοια κίνηση; Δεν τα ήξερε όλα αυτά;

Cretalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.