Αεροπλανοφόρο απέκτησε και επισήμως η Κίνα.Η τελετή μεταβίβασης στο Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού-Απελευθερωτικού Στρατού της ΛΔ Κίνας του πρώτου αεροπλανοφόρου που έχει στη διάθεσή του πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή τις προάλλες.
Πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο κατέστη το εξοπλισμένο-εκσυγχρονισμένο ουκρανικό αεροπλανοφόρο-καταδρομικό Varyag, που αποκτήθηκε από το Πεκίνο από το 1988.Είναι ένα πλοίο της κλάσης ''Ναύαρχος Kuznetsov'', πολλαπλού ρόλου της Σοβιετικής Ένωσης. Να σημειωθεί ότι η Σοβιετική Ένωση και η Ρωσία υποστήριζαν ότι τα πλοία αυτά δεν είναι ακριβώς αεροπλανοφόρα αλλά βαριά καταδρομικά με αεροπλάνα σύμφωνα με τη Σύμβαση Montreux και δεν εμπίπτουν στα ποσοτικά όρια που επιβάλλονται σε αυτά τα πλοία όταν ταξιδεύουν μέσω του Βοσπόρου.
Η κατασκευή του είχε σχεδόν ολοκληρωθεί το 1992,αλλά με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωση πάγωσαν οι εργασίες.Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το Varyag, μεταβιβάστηκε στην Ουκρανία.Το 1998 αγοράσθηκε,όπως έχει γραφεί, από εταιρία "βιτρίνα" του Απελευθερωτικού Στρατού με έδρα το Χονγκ Κόνγκ για να μετατραπεί σε πλωτό καζίνο- πάρκο αναψυχής.Το Varyag έφτασε το 2002 στο λιμάνι Dalian της Κίνας από την Ουκρανία, μέσω Γιβραλτάρ.
Το περασμένο έτος το αεροπλανοφόρο ήδη ολοκλήρωσε τις δοκιμές πλεύσης του. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Κινέζων στρατιωτικών, το αεροπλανοφόρο θα χρησιμοποιείται κυρίως για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς σκοπούς. Έχει αναφερθεί ότι το πλοίο θα ονομαστεί Liaoning,
Τα αμέσως επόμενα χρόνια το Πεκίνο προτίθεται να ολοκληρώσει τη ναυπήγηση μερικών ακόμη αεροπλανοφόρων, με δικές του δυνάμεις. Ο εξοπλισμός της Κίνας με αεροπλανοφόρα θα επηρεάσει αισθητά το συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή, εκτιμούν αναλυτές.Η επίσημη παράδοση του αεροπλανοφόρου έρχεται τη στιγμή όπου Κίνα και Ιαπωνία βρίσκονται σε διαμάχη για τα διαφιλονικούμενα νησιά Diaoyu ή Senkaku κατά τους Ιάπωνες ενώ ταυτόχρονα οι Κινέζοι εγείρουν διεκδικήσεις προς τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.