Με «πολεμική» ρητορική εναντίον της χώρας μας και υψώνοντας τη σημαία μειονοτικού ζητήματος και τη σημαία της ανεξάρτητης Θράκης στην πλάτη του, εγκαινίασε τη θητεία του ως υπουργός Υγείας της Τουρκίας το κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΠ καιπροσωπικός φίλος του Τ. Ερντογάν, ο Θρακιώτης Μεχμέτ Μουεζίνογλου.
Ο κ. Μουεζίνογλου, που έχει γεννηθεί το 1955 στα Αρριανά της Ροδόπης, επέλεξε την έδρα του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», μια από τις πιο σκληρές οργανώσεις που έχει παραρτήματα σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, για να στείλει το μήνυμα ότι ο «αγώνας για τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης θα ενταθεί». Το αλυτρωτικό κήρυγμα του κ. Μουεζίνογλου δόθηκε κάτω από την τουρκική σημαία, τη φωτογραφία του Κεμάλ και τη σημαία του Συλλόγου, που απεικονίζει τους τρεις νομούς της Ελληνικής Θράκης αποκομμένους φυσικά από την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, παραπέμποντας συμβολικά στα αλυτρωτικά κηρύγματα περί «ανεξαρτησίας της Δυτικής Θράκης».
Δεν ήταν τυχαία όμως ούτε η ημέρα που διάλεξε να επισκεφθεί τον Σύλλογο ο κ. Μουεζίνογλου, καθώς συνέπεσε με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους ακραίους της μειονότητας για την «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης» και τη συμπλήρωση 25 ετών από τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου 1988 στη Θράκη και την «πρόβα εξέγερσης» που είχε επιχειρήσει να υλοποιήσει το τουρκικό βαθύ κράτος επενδύοντας πάνω στις αδυναμίες της μειονοτικής πολιτικής που ασκούσε η Αθήνα.
«Στις 29 Ιανουαρίου 1988, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης έκανε το καθήκον της. Σήμερα είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη να συνεχίσουν την ενότητα και την ομοψυχία τους και το εθνικό τους αίσθημα ενδυναμώνοντας και όχι αποδυναμώνοντάς το. Με τα παιδιά μας, τους νέους μας, τις γυναίκες μας, με όλους; έχοντας γεννηθεί στη Δυτική Θράκη και όντας μέλη της τουρκομουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης δύο πράγματα λέμε: Είμαστε μουσουλμάνοι και Τούρκοι.
»Διασφαλίζοντας τις αξίες που κάνουν κάποιον Τούρκο και μουσουλμάνο, αγωνιζόμαστε για την ταυτότητά μας. Οι άνθρωποι αυτοί αγωνίζονται με σεβασμό. Η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό έθνος θα πρέπει να δώσει αξία στα δικαιώματα και το δίκαιο των πολιτών της. Θα πρέπει να θεωρήσουν το δίκαιο και τα δικαιώματα των πολιτών τους τόσο σημαντικά όσο και τα δικά τους. Θα πρέπει οπωσδήποτε να διαμορφώσουν ένα πνεύμα διοίκησης που θα εποπτεύει την εφαρμογή του δικαίου αυτού, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ΕΕ, αποτελεί μία χώρα που προβάλλει εαυτήν ως ‘πολιτισμένο και ως λίκνο της δημοκρατίας. Αυτό περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση’».
Ο Μουεζίνογλου στη σύναξη των ακραίων εθνικιστών επεσήμανε ακόμη ότι ο αγώνας της Τουρκίας για τη λύση των προβλημάτων στη Δυτική Θράκη θα συνεχισθεί με ένταση και πρόσθεσε: «Βρίσκομαι εδώ μαζί σας ως υπουργός Υγείας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αν είχα μείνει εκεί, θα ήμουν ένας πολίτης της Δυτικής Θράκης. Ό,τι λοιπόν θα περίμενα από τη Μητέρα-πατρίδα, θα προσπαθήσω να το κάνω ως υπουργός για τη Δυτική Θράκη και τους ομογενείς μου στα Βαλκάνια». Ο Μουεζίνογλου τόνισε ακόμη την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη Δυτική Θράκη και στα Βαλκάνια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στο πλευρό του είχε τον πρόεδρο του «Συλλόγου Αλληλεγγύης» Μπουρχανετίν Χακγιουτέρ και τον Χαλίτ Ερέλ διευθυντή του IRCICA, του ιδρύματος ισλαμικού πολιτισμού και ιστορίας που υπάγεται στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή και έχει πλέον αναλάβει ειδικό ρολό στη χρηματοδότηση και καθοδήγηση οργανώσεων και συλλόγων που προωθούν την τουρκική πολιτική στη Θράκη.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» (Τμήμα του ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη
defence-point.gr
Εορτάζοντας την…«Ημέρα Εθνικής Αντίστασης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»!
Όλος ο συρφετός των πρακτόρων της Τουρκίας μαζεύτηκε πάλι πριν από λίγες μέρες, για να τιμήσει τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου 1988, όταν η ανακήρυξη από την ελληνική Δικαιοσύνη των λεγόμενων «τουρκικών» συλλόγων της Θράκης ως παράνομων είχε οδηγήσει σε διαδηλώσεις τους τουρκόφρονες της περιοχής…
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος όλοι οι φορείς των τουρκοφρόνων της Θράκης μαζεύτηκαν για να τιμήσουν τη λεγόμενη «Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», δηλαδή τις αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί στις29/1/1988 μετά από τον χαρακτηρισμό ως παράνομων των συλλόγων που έφεραν την επωνυμία «τουρκικός», αλλά και να καυτηριάσουν πάλι τα επεισόδια που συνέβησαν κατά τη 2η επέτειο αυτού του γεγονότος στην Κομοτηνή (1990), όταν η προκλητικότητα των τουρκοφρόνων είχε φέρει ένταση προκαλώντας την αντίδραση εκ μέρους των χριστιανών. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, όλοι αυτοί οι πουλημένοι χαφιέδες του Προξενείου έχουν εφεύρει τον τόσο βαρύγδουπο αυτό όρο («Ημέρα Εθνικής Αντίστασης») όχι για να τιμήσουν κάποιο…εθνικό έπος, αλλά τις διαδηλώσεις που οι τότε πράκτορες της Άγκυρας είχαν υποκινήσει εναντίον της ελληνικής πολιτείας, επειδή αυτή πολύ απλά επιχείρησε να εφαρμόσει τον νόμο (!!!)
Τη φετινή εκδήλωση, που οργάνωσε στην αίθουσα της παράνομης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», παρακολούθησαν ο πρόεδρος της τελευταίας (και δήμαρχος Ιάσμου)Ισμέτ Καντί, οι ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Αχμέτ Μέτε και Ιμπραήμ Σερήφ, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου, ο πρόεδρος της παράνομης «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης» Σαμή Τοραμάν και πάμπολλοι άλλοι τουρκόφρονες της Θράκης. Όσο για το…αφεντικό, εκπροσωπήθηκε από τον υποπρόξενό του Αλπέρ Ατάκ (τους βλέπετε όλους μαζί στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου στην 1η φωτογραφία, ενώ στη 2η βλέπετε και την πρόσκληση που είχε κυκλοφορήσει για την εν λόγω εκδήλωση από τον γκριζόλυκο Κοράι Χασάν – και…επαγγελματία πρόεδρο της «Τουρκικής Νεολαίας» – όπου μεταξύ άλλων αναγράφεται πως «ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης δεν δέχτηκε την απόρριψη του πιο δημοκρατικού δικαιώματος του αυτό της εθνική του ταυτότητας, και στις 29 Ιανουαρίου 1988 ξεχύθηκε στους δρόμους και κραύγασε προς όλο τον κόσμο για την εθνική του ταυτότητα»).
Δηλώσεις Ισμέτ Καντί και Χαλίτ Χαμπίπογλου για την…καταπιεσμένη μειονότητα και την ανάγκη συνέχισης του αγώνα…
Ο Ισμέτ Καντί στην ομιλία του (3ηφωτογραφία) ανέφερε πως «η 29η Ιανουαρίου συνιστά ένα ορόσημο. Η Τουρκική Κοινότητα Δυτικής Θράκης το 1988 δίνοντας ένα παράδειγμα κοινοτικής αλληλεγγύης και αντίστασης, κραύγασε σε όλο τον κόσμο για την αφαίρεση των δικαιωμάτων της. Παρά το ότι πέρασαν 25 χρόνια και παρά τους αγώνες που δόθηκαν για αυτό, οι πολιτικές των αδικιών και της αφομοίωσης σε βάρος της συνεχίζονται. Οι καθημερινές πίκρες μας υπενθυμίζουν πως αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητο ο αγώνας που άρχισε το 1988, να μείνει στην επικαιρότητα και να συνεχιστεί».
Στο ίδιο κλίμα και ο έτερος μεγαλοχαφιές της Τουρκίας (και πρόεδρος της ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου ανέφερε πως η Τουρκική Μειονότητα σε πολλούς τομείς ακόμη βιώνει«συνθήκες του 1988» και ότι υπάρχουν προβλήματα που πηγάζουν από το ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται ως τουρκική την μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Στο ίδιο όμως βεβαίως κλίμα και η ανακοίνωση του «τουρκικού» κόμματος DEB, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής (μετάφραση tourkikanea.gr):
«Μετά από την δικαστική απόφαση με την οποία σύλλογοι στην Δυτική Θράκη που έφεραν την επωνυμία ¨τουρκικός¨ έκλεισαν , η τουρκική μειονότητα οργάνωσε στις 29/1/1988 μια μεγάλη διαδήλωση που ονομάστηκε ¨μαζική αντίσταση¨. Στις 29/1/1990- δεύτερη επέτειο αυτών των αντιδράσεων, ομάδες φανατικών Ελλήνων οργάνωσαν σε Ξάνθη και Κομοτηνή ομαδικές επιθέσεις σε Τούρκους. Λόγω της ανοχής που επέδειξε η ελληνική αστυνομία, στις διήμερες αυτές επιθέσεις, πάνω από 500 μαγαζιά Τούρκων καταστράφηκαν, λεηλατήθηκαν, ενώ πολλοί Τούρκοι εδάρησαν ανηλεώς, μεταξύ των οποίων και ο συγχωρεμένος μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγκά και ο τότε ανεξάρτητος βουλευτής Αχμέτ Φαϊκογλου… Η ίδια όμως νοοτροπία που χρόνια πριν απέρριπτε την ύπαρξη Τούρκων στην Δυτική Θράκη, συνεχίζει να συσκοτίζει κάθε πεδίο στην ζωή της μειονότητας. Εμείς θέλουμε στη χώρα μας να αποτελούμε πια μια μειονότητα που τα δικαιώματα της να είναι σεβαστά. Ποτέ δεν απελπιζόμαστε. Αλλά από την άποψη της ανθρωπιάς και της ειρήνης με ανησυχία βλέπουμε τα ευρωπαϊκά κράτη να παραμένουν σιωπηλά και αδρανή, απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάνει πατρίδα μας η Ελλάδα-χώρα μέλος της Ε.Ε. Αυτή η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, θέτει σε αμφισβήτηση την πίστη μας προς τα ιδρυτικά θεμέλια της Ε.Ε., όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία έκφρασης».
Εκδηλώσεις και στη Δυτική Ευρώπη!
Εκδηλώσεις όμως την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, όπου δραστηριοποιούνται ομάδες τουρκοφρόνων που κατάγονται από τη Θράκη. Παράδειγμα, η γερμανική πόλη Βίττεν, όπου το εκεί παράρτημα της ABTTF τίμησε (4η φωτογραφία), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Μπιρλίκ», “την αντιστασιακή διαμαρτυρία που έγινε ενάντια στην καταπίεση της Αθήνας στις 29 Ιανουαρίου 1988 καθώς και τις επιθέσεις που έγιναν δύο χρόνια αργότερα στην Κομοτηνή, και είχαν στόχο τους Τούρκους”.
Στην παραληρηματική του ομιλία ο πρόεδρος του παραρτήματος Μεσούτ Χουσέιν είπε πως η 29η Ιανουαρίου 1988 είναι μια πολύ σημαντική μέρα, γιατί τότε «χιλιάδες Δυτικοθρακιώτες Τούρκοι οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή, ενάντια στην κυβέρνηση των Αθηνών που υποστήριζε πως δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Δυτική Θράκη, και κραύγασαν σε όλο τον κόσμο πως ¨είμαστε Τούρκοι¨. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έδειξαν έτσι πως δεν πρόκειται να ποτέ να υποχωρήσουν στο θέμα της εθνικής τους ταυτότητας, δικαίωμα που είναι εγγυημένο από διεθνείς συνθήκες. Η 29η Ιανουαρίου είναι ένα ορόσημο που δεν πρόκειται να σβήσει από την μνήμη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Ποτέ δεν έγιναν αποδεκτά και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από αυτούς η άρνηση της εθνικής τους ταυτότητας και το κλείσιμο των συλλόγων που αποτελούν κόρη οφθαλμού της κοινότητας μας… Τιμούμε σήμερα την επέτειο της 29ης Ιανουαρίου-μέρας που η Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης απέναντι στην άρνηση της εθνικής της ταυτότητας, τις διακρίσεις, τις πιέσεις και τον περιορισμό των παγκόσμια αποδεκτών ελευθεριών, άρχισε τον αγώνα και την διεκδίκηση των δημοκρατικών της δικαιωμάτων.
Παρών όμως στη συγκεκριμένη εκδήλωση και ο πρόξενος της Τουρκίας στο Έσσεν Μετέ Ζαΐμογλου, που φυσικά υπερθεμάτισε και αυτός πάνω στα…ανείπωτα βάσανα που περνούν ακόμη σήμερα οι «Τούρκοι της Θράκης», όπως «η άρνηση της εθνικής ταυτότητας, η παραβίαση της ελευθερίας ίδρυσης συλλόγων, η μη αναγνώριση εκλεγμένων θρησκευτικών ηγετών, η διοίκηση των βακουφίων, οι μέσω νόμων διακρίσεις, αυτοί οι οποίοι έχασαν την ιθαγένεια τους με το άρθρο 19 του παλαιού νόμου για την ιθαγένεια, η κατάσταση αυτών των 60.000 ομογενών μας που στερήθηκαν με αυτό τον τρόπο και την ιθαγένεια της Ε.Ε. , η ανισότητα στα δικαιώματα εκπαίδευσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα θέματα ελευθερίας τύπου και έκφρασης» κλπ, κλπ.
Προκλητικές ανακοινώσεις από την ΤΕΞ και τον ψευδομουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μέτε
Ανακοινώσεις όμως για την εν λόγω…ένδοξη επέτειο εξέδωσαν και διάφορα παραμάγαζα του Προξενείου Κομοτηνής (με αναφορές και στον νόμο για τους ιμάμηδες). Παράδειγμα η ανακοίνωση του ΔΣ της παράνομης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», όπου αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η 29η Ιανουαρίου αποτελεί ένα ορόσημο στον δημοκρατικό αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Η 29η Ιανουαρίου 1988 ¨Μέρα Κοινοτικής Αλληλεγγύης και Αντίστασης¨ έγινε σύμβολο του δημοκρατικού και νομικού αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης ενάντια στις διακρίσεις, στην καταπίεση, στην αφομοίωση και στις προσπάθειες εξαναγκασμού σε μετανάστευση.
Δυστυχώς παρά το ότι πέρασαν 25 χρόνια από εκείνη την ένδοξη ημερομηνία, όχι μόνο δεν έγινε ούτε ένα βήμα για την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης,αλλά καθημερινά λαμβάνονται νέα μέτρα εναντίον της. Το καλύτερο παράδειγμα για αυτό είναι ο νόμος για τους 240 ιμάμηδες και οι αλλαγές που έγιναν σε αυτό τον νόμο. Το γεγονός πως σε έναν νόμο που αφορά απόλυτα την μειονότητα, έγιναν αλλαγές χωρίς διαβούλευση με κανέναν αρμόδιο της μειονότητας και ούτε καν με του βουλευτές μας που την εκπροσωπούν, τραυμάτισε βαθιά όλα τα μέλη της Τουρκική Μειονότητας Δυτικής Θράκης και για μια ακόμη φορά κλόνισε τη εμπιστοσύνη τους προς το ελληνικό κράτος.
Αξιότιμοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης (…) Στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κινηθούμε με τον ανάλογο σεβασμό προς τον περήφανο αγώνα του παρελθόντος. Τα λόγια και οι δράσεις μας προστατεύουν κατά τον καλύτερο τρόπο, τα συμφέροντα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Οι υποκριτές των οποίων οι πράξεις δεν συμπίπτουν με τα λόγια τους, θα πρέπει να ξέρουν πως πέφτουν οι μάσκες τους.
Δεν θα μπορούσε όμως φυσικά να λείψει και ο αρχιπράκτορας ψευδομουφτής ΞάνθηςΑχμέτ Μέτε, που στη δική του (άκρως προκλητική) ανακοίνωση, χαρακτηρίζει την 29ηΙανουαρίου 1988 ως την ημέρα που όλοι οι φορείς της τουρκικής μειονότητας «ένωσαν τις δυνάμεις τους, και κραύγασαν σε όλο τον κόσμο την ¨ΤΟΥΡΚΙΚΗ¨ τους ταυτότητα και πως καμία δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την ταυτότητα». Και η ανακοίνωση του Μέτε συνεχίζει ως εξής:
«Η 29η Ιανουαρίου 1988 είναι μέρα που οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, όλοι μαζί, είπαν ένα ΟΧΙ στις χρόνιες αδικίες και στις πολιτικές καταπίεσης που υπέμεναν, και αγκαλιασμένοι στο τουρκισμό που απορρίπτεται από τους Έλληνες αξιωματούχους, κραύγασαν με ισχυρή φωνή προς όλο τον κόσμο πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο παραμικρό σχετικά με τα δικαιώματα που κατέχουν.
Είναι μέρα που κραύγασαν για τις μουφτείες που επί χρόνια παραμένουν υπό κατάληψη και για τη συνέχεια των χτυπημάτων στην ελευθερία πίστης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Ακόμη και σήμερα με τον νόμο για τους 240 ιμάμηδες επιδιώκεται ένα χτύπημα στη λατρευτική μας ελευθερία, καθώς επιδιώκουν να ελέγξουν τα τζαμιά μας.
Είναι μέρα διαμαρτυρίας καθώς οι αρμόδιοι που χρόνια τώρα κλείνουν τα μάτια τους στις ανάγκες της εκπαίδευσης της Τουρκικής μειονότητας, συνεχίζουν καθημερινά να παραβιάζουν το αυτόνομο στάτους της εκπαίδευσης της. Μια τέτοια λοιπόν μέρα η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης όπως παλιότερα έτσι και από τώρα και μετά, θα συνεχίσει να την τιμά ως μέρα που έδωσε ένα περήφανο αγώνα ενάντια στους κάθε είδους περιορισμούς και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με αυτή την αφορμή εύχομαι σε όλους τους τουρκομουσουλμάνους της Θράκης να είναι χαρούμενη η 29η Ιανουαρίου-Ημέρα Εθνικής Αντίστασης, και παρακαλώ τον Θεό για την συνέχεια της ενότητας και ομοψυχίας μας».
infognomonpolitics.blogspot.gr
Τουρκικά παιχνίδια με τη φωτιά στη Θράκη
Ο «Θρακιώτης» Μεχμέτ Μουεζίνογλου δεν επιλέχθηκε τυχαία για τη θέση του υπουργού από τον Ερντογάν. Πάνω σε φωτογραφία - ντοκουμέντο από την παρουσία του στην έδρα του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης».
Γράφει ο Νίκος Μελέτης
Η αναβάθμιση του μειονοτικού ζητήματος υπό τη διάσταση μάλιστα της άσκησης της «θρησκευτικής ελευθερίας» των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών αποτελεί κεντρική στρατηγική επιλογή του Τ. Ερντογάν και του Α. Νταβούτογλου, η οποία υπηρετεί εκτός των άλλων τις δικές τους ισλαμικές και νεο-οθωμανικές αναζητήσεις. Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας, το μειονοτικό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο γιατί η μειονότητα κατοικεί στα σύνορα με την Τουρκία αλλά επειδή χρησιμοποιείται από την Αγκυρα ως διαπραγματευτικό όπλο ώστε να υποχρεωθεί εκβιαστικά η Ελλάδα να απέχει από την άσκηση δικαιωμάτων της επί της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της.
Ο κ. Ερντογάν δεν επέλεξε τυχαία στη συνάντηση που είχε με τον Α. Σαμαρά στην Ντόχα να ανεβάσει το θέμα της μειονότητας ζητώντας με απαράδεκτο τρόπο την απόσυρση νόμου που έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική Βουλή, ενώ κατά δήλωσή του έθεσε και μια σειρά ακόμη θεμάτων που αποτελούν απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών της μειονότητας. Και ενώ την ίδια ημέρα ανακοινωνόταν ότι το (από καιρού αναμενόμενο) Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα στις 5 Μαρτίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός φρόντισε να επιβάλει με τρόπο άκομψο τη δική του ατζέντα, υποβάλλοντας απαιτήσεις για τη Θράκη και τους μουσουλμάνους της Αττικής, συνδέοντάς τες με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Το Προξενείο
Εκτός των βαθύτατων θρησκευτικών αισθημάτων του κ. Ερντογάν, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που η ισλαμική κυβέρνησή του και το κοσμικό βαθύ κράτος συμπλέουν στη Θράκη: με τις παράλληλες θρησκευτικές δομές που στήνονται με τους ψευδομουφτήδες και τους οικονομικά ελεγχόμενους από το προξενείο ιμάμηδες αλλά και με τη λειτουργία παράνομων νηπιαγωγείων και με τον εκφοβισμό των μουσουλμάνων που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία, συντηρείται η καταπιεστική πολιτική που ασκεί το Τουρκικό Προξενείο και διατηρείται ο πολιτικός έλεγχος της μουσουλμανικής μειονότητας.
Με τον τελευταίο νόμο περί ιμάμηδων, ο οποίος όμως πρέπει να συνδυαστεί με την ψήφιση του νόμου για την ανάδειξη των μουφτήδων (έχει ήδη διαμορφωθεί το νομοσχέδιο από επιτροπή που είχε υπό την εποπτεία του ο Θ. Πάγκαλος) και με την παράλληλη ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις μειονοτικές περιοχές, θα σπάσει ο ομφάλιος λώρος που επιχειρούν κάποιοι να συντηρούν μεταξύ της μειονότητας και του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής. Και αυτό είναι που ενοχλεί την Αγκυρα. Η Αθήνα έκανε ένα ιδιαίτερα σημαντικό και τολμηρό βήμα με τη υιοθέτηση του νέου νόμου για τους 240 ιμάμηδες (μέτρο διοικητικό και όχι θρησκευτικό), όπου πλέον σε εθελοντική βάση οι υποψήφιοι θα επιλέγονται από πενταμελή επιτροπή μουσουλμάνων στην οποία θα συμμετέχει και ο Μουφτής και θα συνάπτουν εννεάμηνη σύμβαση με το υπουργείο Παιδείας προσφέροντας τις θρησκευτικές υπηρεσίες τους στα τζαμιά, έχοντας τη δυνατότητα να διδάξουν το Κοράνι και στα δημόσια σχολεία που φοιτούν παιδιά της μειονότητας.
Η Αγκυρα επιχειρεί και εργάζεται συστηματικά σε αυτήν την κατεύθυνση συνδέοντας απροκάλυπτα πλέον τη Θράκη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η ελληνική θέση την οποία μετέφερε και ο Α. Σαμαράς στον κ. Ερντογάν είναι ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται, δεν υπάρχει αμοιβαιότητα στα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά το Θέμα της Χάλκης είναι ζήτημα που εγείρει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, από τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον μέχρι την Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Και κυρίως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής δεν μπορεί να συνδέεται με την απαίτηση ανταλλαγμάτων από ελληνικής πλευράς στο θέμα της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας.
Σε αυτό το όχι και ιδιαίτερα καλό κλίμα θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής η συζήτηση και άλλων σοβαρών θεμάτων στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών τον Μάρτιο.
Οι παγίδες
Μια τέτοια συμφωνία πρακτικά θα είναι ταυτόσημη με τη συμφωνία που αναζητούν σχεδόν δώδεκα χρόνια οι δύο χώρες στις διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα και η οποία δεν έχει επιτευχθεί λόγω της διεκδικητικής και αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας. Εξάλλου οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους της Αγκυρας στα δημοσιεύματα περί ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα λειτουργούν μάλλον αποτρεπτικά, καθώς μια αντιπαράθεση επί του πεδίου, μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα των θαλασσίων ζωνών, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια νέα προσπάθεια «επιδιαιτησίας» από τις ΗΠΑ (όπως στην περίπτωση των Ιμίων). Μια εμπλοκή επικίνδυνη και εντελώς αχρείαστη, σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι έρευνες από τη νορβηγική εταιρεία PGS σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (Ιόνιο και νότια της Κρήτης), που δεν μπορεί να αμφισβητηθούν και θα μπορούσαν να αποδώσουν σύντομα σημαντικότατα αποτελέσματα.
Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών το μόνο το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί σε σχέση με αυτά τα ζητήματα είναι η ώθηση των εργασιών της διερευνητικής για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η ανακήρυξη ΑΟΖ αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας και δεν μπορεί να τεθεί υπό διαβούλευση με άλλη κυβέρνηση (παρά μόνο η οριοθέτηση).
Για τις 5 Μαρτίου πάντως υπάρχει και ένας «θετικός» οιωνός, καθώς θα έχουν προηγηθεί οι εκλογές στην Κύπρο, που, όπως όλα δείχνουν, θα αναδείξουν νικητή τον Ν. Αναστασιάδη, δημιουργώντας προσδοκίες στην Αγκυρα για επίσπευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στα πρότυπα ενός ανανεωμένου Σχεδίου Ανάν και για περισσότερο ευέλικτη στάση της Λευκωσίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Μεχμέτ Μουεζίνογλου: Γεννήθηκε Ελληνας στη Ροδόπη αλλά «πολεμά» σαν Τούρκος
Με «πολεμική» ρητορική εναντίον της χώρας μας και υψώνοντας τη σημαία μειονοτικού ζητήματος, εγκαινίασε τη θητεία του ως υπουργός Υγείας της Τουρκίας το κορυφαίο στέλεχος του ΑΚΠ και προσωπικός φίλος του Τ. Ερντογάν, ο Θρακιώτης Μεχμέτ Μουεζίνογλου.
Ο κ. Μουεζίνογλου, που έχει γεννηθεί το 1955 στα Αρριανά της Ροδόπης, επέλεξε την έδρα του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», μια από τις πιο σκληρές οργανώσεις που έχει παραρτήματα σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, για να στείλει το μήνυμα ότι ο «αγώνας για τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης θα ενταθεί». Το αλυτρωτικό κήρυγμα του κ. Μουεζίνογλου δόθηκε κάτω από την τουρκική σημαία, τη φωτογραφία του Κεμάλ και τη σημαία του Συλλόγου, που απεικονίζει τους τρεις νομούς της Ελληνικής Θράκης αποκομμένους φυσικά από την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, παραπέμποντας συμβολικά στα αλυτρωτικα κηρύγματα περί «ανεξαρτησίας της Δυτικής Θράκης».
Η σημειολογία
Δεν ήταν τυχαία όμως ούτε η ημέρα που διάλεξε να επισκεφθεί τον Σύλλογο ο κ. Μουεζίνογλου, καθώς συνέπεσε με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους ακραίους της μειονότητας για την «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης» και τη συμπλήρωση 25 ετών από τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου 1988 στη Θράκη και την «πρόβα εξέγερσης» που είχε επιχειρήσει να υλοποιήσει το τουρκικό βαθύ κράτος επενδύοντας πάνω στις αδυναμίες της μειονοτικής πολιτικής που ασκούσε η Αθήνα.
«Στις 29 Ιανουαρίου 1988, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης έκανε το καθήκον της. Σήμερα είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη να συνεχίσουν την ενότητα και την ομοψυχία τους και το εθνικό τους αίσθημα ενδυναμώνοντας και όχι αποδυναμώνοντάς το. Με τα παιδιά μας, τους νέους μας, τις γυναίκες μας, με όλους, έχοντας γεννηθεί στη Δυτική Θράκη και όντας μέλη της τουρκομουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης δύο πράγματα λέμε: Είμαστε μουσουλμάνοι και Τούρκοι.
Διασφαλίζοντας τις αξίες που κάνουν κάποιο Τούρκο και μουσουλμάνο, αγωνιζόμαστε για την ταυτότητά μας. Οι άνθρωποι αυτοί αγωνίζονται με σεβασμό. Η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό έθνος θα πρέπει να δώσει αξία στα δικαιώματα και το δίκαιο των πολιτών της. Θα πρέπει να θεωρήσουν το δίκαιο και τα δικαιώματα των πολιτών τους τόσο σημαντικά όσο και τα δικά τους. Θα πρέπει οπωσδήποτε να διαμορφώσουν ένα πνεύμα διοίκησης που θα εποπτεύει την εφαρμογή του δικαίου αυτού, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ΕΕ, αποτελεί μία χώρα που προβάλλει εαυτήν ως «πολιτισμένο και ως λίκνο της δημοκρατίας. Αυτό περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση».
Αποκάλυψη: Κήρυγμα μίσους στη σύναξη των ακραίων
Ο Μουεζίνογλου στη σύναξη τωμ ακραίων εθνικιστών επεσήμανε ακόμη ότι ο αγώνας της Τουρκίας για τη λύση των προβλημάτων στη Δυτική Θράκη θα συνεχισθεί με ένταση και πρόσθεσε: «Βρίσκομαι εδώ μαζί σας ως υπουργός Υγείας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αν είχα μείνει εκεί, θα ήμουν ένας πολίτης της Δυτικής Θράκης. Ο,τι λοιπόν θα περίμενα από τη Μητέρα-πατρίδα, θα προσπαθήσω να το κάνω ως υπουργός για τη Δυτική Θράκη και τους ομογενείς μου στα Βαλκάνια». Ο Μουεζίνογλου τόνισε ακόμη την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη Δυτική Θράκη και στα Βαλκάνια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Στο πλευρό του είχε τον πρόεδρο του «Συλλόγου Αλληλεγγύης» Μπουρχανετίν Χακγιουτέρ και τον Χαλίτ Ερέλ διευθυντή του IRCICA, του ιδρύματος ισλαμικού πολιτισμού και ιστορίας που υπάγεται στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή και έχει πλέον αναλάβει ειδικό ρολό στη χρηματοδότηση και καθοδήγηση οργανώσεων και συλλόγων που προωθούν την τουρκική πολιτική στη Θράκη.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.