Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Η ώρα της αλήθειας για όλους: Τουρκικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Οι Τούρκοι μας πάνε φιρί-φιρί για κρίση



Τα ψέματα τελείωσαν. Ξεκίνησε ήδη η διαδικασία που θα οδηγήσει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο στο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης αναφορικά με τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που δικαιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα λόγω της ύπαρξης του Καστελορίζου, με την Τουρκία, φυσικά, να έχει για μία ακόμη φορά διαφορετική άποψη.
Η κατάσταση που προφανώς δεν είναι ευχάριστη, έρχεται στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Μια κατάσταση που η Άγκυρα φροντίζει να αξιοποιεί δεόντως μεγιστοποιώντας τις πιέσεις της σε όλα τα μέτωπα, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Η Τουρκία, προβάλλοντας μια δική της ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, το οποίο σημειωτέον, το έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια επειδή δεν τη συμφέρει αν και εφαρμόζει τις ευεργετικές του διατάξεις… όπου την ευεργετούν (π.χ. Μαύρη Θάλασσα), ακολουθεί μια κλασική πολιτική πυγμής με σκοπό να πειθαναγκάσει τον αντίπαλο, δηλαδή την Ελλάδα και την Κύπρο, να υποταχθεί στη θέλησή της.



Όπως κυκλοφορεί από το πρωί, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες για την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα κυπριακά «οικόπεδα» με αριθμούς 1, 4, 5, 6 και 7, αλλά και στο οικόπεδο νούμερο 12 που θεωρεί ότι ανήκει στο ψευδοκράτος, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τον σεβασμό της στ6η διεθνή νομιμότητα μέσω της αδιαφορίας για το γεγονός ότι το ψευδοκράτος το αναγνωρίζει μόνο η ίδια. Τουρκία κατά πάντων λοιπόν…
Ευτυχώς που η Τουρκία πάσχει από το αυτοκρατορικό σύνδρομο και θεωρεί εαυτόν υπερδύναμη, ανακοινώνοντας ότι το ερευνητικό σκάφος «Polarcus» που αγόρασε από τους Νορβηγούς θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία. Διότι μπροστά της δεν θα βρει μόνο τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά μια σειρά από άλλες χώρες, από τη Γαλλία και το Ισραήλ, μέχρι τις ΗΠΑ που προσπαθούν να παίξουν επιδιαιτητικό ρόλο, χωρίς να αποκλείεται μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο να εμπλακεί ακόμα και η Ρωσία
Παράλληλα και παρεμπιπτόντως, θυμίζουμε ότι και το Κουρδικό ζήτημα είναι ανοικτό με τις εξελίξεις να απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής μας χώρας και όλως τυχαίως επανέρχονται από αμερικανικούς κύκλους τα «σενάρια» εδαφικού ακρωτηριασμού της μέχρι το 2030 εξαιτίας αυτού του προβλήματος.
Στο τμήμα των τουρκικών διεκδικήσεων που αφορά την Ελλάδα, το «strategy reports» είχε ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα βασισμένο στην ανταπόκριση του συναδέλφου, Αθανάσιου Έλλις, από την Ουάσιγκτον, στο οποίο παρουσιαζόντουσαν οι εκτιμήσεις του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ και οι έρευνες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο θα προκαλέσουν θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.
Όταν το αμερικανικό κατεστημένο μιλάει για «Αιγαίο» προφανώς γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτός κι αν με έμμεσο τρόπο περνούσε στον συνομιλητή του το μήνυμα ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές υποθέσεις, με την Ανατολική μεσόγειο να είναι «παιχνίδι για μεγάλα παιδιά», στο οποίο δεν θα κάνουν κουμάντο ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία.
Στο άρθρο αυτό, η Ουάσιγκτον φέρεται να δηλώνει αντίθετη με την κατάθεση συντεταγμένων και την προβολή χαρτών, αλλά δεν τάσσεται απαραίτητα κατά της διενέργειας γεωτρήσεων (drill, if you have to, but no maps), ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν προκαλούν τριβές, όπως στο Ιόνιο ή νότια της Κρήτης. Το «strategy reports» υπενθυμίζει, ότι το 2010, ο τότε ειδικός απεσταλμένος του State Department για την ενέργεια στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγσταρ, είχε προτείνει ευθέως την συνεκμετάλλευση των όποιων πηγών ενέργειας υπάρχουν σε «αμφισβητούμενες» περιοχές του Αιγαίου.

Δύσκολο πρόβλημα και όσα ακολουθούν θα αποδείξουν ακόμα και στους πιο εύπιστους ότι όσα διακήρυσσαν στο παρελθόν για τη συνεννόηση με την Τουρκία για την από κοινού μείωση των εξοπλισμών επρόκειτο για απύθμενες βλακείες και αφέλειες, όπως επίσης και άλλοι γραφικοί που μια ωραία μέρα ξύπνησαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα για τη δέουσα πολιτική, «θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία».
Όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση και παρά την απαράδεκτη ολιγωρία τόσων χρόνων, αλλά και της παρούσας κυβέρνησης που παρουσιάζεται ανίκανη να πετύχει έστω μια προσωρινή ρύθμιση και να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες η ολοκλήρωση των δυο υποβρυχίων Type 214 που βρίσκονται στη ναυπηγική κλίνη στον Σκαραμαγκά μισοτελειωμένα, ή υλοποιεί με το σταγονόμετρο την πλήρωση των αποθεμάτων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε κρίσιμους τομείς, περιθώρια για την αποτροπή του τουρκικού αναθεωρητισμού υπάρχουν.
Τουλάχιστον όμως, η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί επιτέλους, ότι δεν μπορεί να επιβάλλει δια των όπλων ότι την εξυπηρετεί αδιαφορώντας εντελώς για το διεθνές δίκαιο. Εάν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι «αμφισβητούμενο» ξέρει τον δρόμο. Όμως, το διεθνές δίκαιο για την Τουρκία, όπως βέβαια και για όλους τους ισχυρούς του πλανήτη, αποτελεί όπλο όταν μπορούμε να το χειραγωγήσουμε κατά τρόπον που θα νομιμοποιήσει τις επιδιώξεις μας… Ευελπιστούμε ότι οι ισχυροί έχουν αντιληφθεί το πόσο αποσταθεροποιητικός είναι ο ρόλος της νεοθωμανικής Άγκυρας και θα πράξουν τα δέοντα για να τη μαζέψουν, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και η Ελλάδα έχει αποφασίσει να προασπίσει τα συμφέροντά της και δεν θα τα περιμένει όλα από τρίτους, ενώ εργάζεται ήδη παρασκηνιακά για να οικοδομήσει τις διεθνείς της συμμαχίες...'
defence-point.gr

Οι Τούρκοι μας πάνε φιρί-φιρί για κρίση


Μέσα στο γενικό χαμό με τη Ζωή, τον Μπουμπούκο και τον Κασσιδιάρη που πλακώνονται στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ (που έγινε πια η εθνική μας ξεφτίλα) δεν προσέχουμε τη στρατηγική «βήμα-βήμα προς κρίση» που εφαρμόζουν οι Τούρκοι σε βάρος της Ελλάδας.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Τα «χτυπήματα» της Άγκυρας κατά της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό γίνονται βάσει καλά μελετημένου σχεδίου και είναι:
1. Δεν θα «επιτρέψει» η Άγκυρα την τοποθέτηση από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας ιμάμηδων (μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων) στα σχολεία της Κομοτηνής και της Θράκης, που δεν θα έχουν την έγκριση των ψευτομουφτήδων και του τούρκικου προξενείου της Θράκης. Ήδη κινητοποιούν τους τουρκογενείς της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και ήδη η Τουρκία οδηγεί την Ελλάδα στα διεθνή δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
2. «Απαγορεύει» τη χάραξη ΑΟΖ από την Ελλάδα στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας επίσημα την κίνηση αυτή της Ελλάδας (που είναι και αναφαίρετο δικαίωμά της) σαν casus belli (αιτία πολέμου δηλαδή) με την Ελλάδα.
3. Με οδηγίες της Άγκυρας ο ελεγχόμενος τουρκικός Τύπος μιλάει από χθες για εκπαίδευση Κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα, για να κάνουν στη συνέχεια τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία. Ήδη χρεώνουν στη χώρα μας τον καμικάζι που έκανε την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία της Άγκυρας, τον Ετζεβίτ Σανλί, υποστηρίζοντας ανοιχτά με διάφορα «έγκυρα» ρεπορτάζ ότι εκπαιδεύτηκε στο μυστικό στρατόπεδο του Λαυρίου.
4. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στην Ντόχα του Κατάρ πριν λίγες μέρες, του έβαλε το θέμα της εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα και θα του το ξαναθέσει στην επίσημη συνάντησή τους στις 5 Μάρτη. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τη δήλωση αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού, αλλά η δήλωση του Ερντογάν έχει καταγραφεί σε τηλεοπτικές κάμερες.
Το ΓΕΕΘΑ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας παρακολουθούν με προσοχή καθημερινά τις στρατηγικές κινήσεις της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει φανερά τη δημιουργία μίας κρίσης τύπου Ίμια με την Ελλάδα, σε μία εποχή μεγάλων δυσκ0ολιών (λόγω οικονομικής κρίσης) στην πλήρη κάλυψη της εθνικής άμυνας από τις ένοπλες δυνάμεις.
Ένα γεγονός που λέει πολλά: οι Τούρκοι σηκώνουν δορυφόρο που θα κατευθύνει ηλεκτρονικά από το διάστημα την πορεία των βομβών που θα εκτοξεύονται από την ηπειρωτική Τουρκία, κατασκευάζει ήδη το πρώτο της αεροπλανοφόρο για το Αιγαίο και σε δύο χρόνια θα παράγει τα δικά της, προηγμένης τεχνολογίας, πολεμικά αεροπλάνα.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή καταρρέει ο ναύσταθμος της Σαλαμίνας που επισκευάζει τα πλοία του στόλου μας και πολλές ελληνικές φρεγάτες δεν κινούνται λόγω έλλειψης καυσίμων και ανταλλακτικών.


Πώς το κατεστημένο της Άγκυρας ακυρώνει τις επαφές Σαμαρά – Ερντογάν


Πώς το κατεστημένο της Άγκυρας ακυρώνει τις επαφές Σαμαρά - ΕρντογάνΤο πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας προαναγγέλει έρευνες στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ ενώ απειλεί να τορπιλίσει τη διακυβερνητική διάσκεψη του Μαρτίου!
Του Βελισσάριου Δραγάτση
Σε μονομερείς προκλητικές ενέργειες προβαίνει η Τουρκία ανακοινώνοντας έρευνες στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ μέσω της καθεστωτικής εφημερίδας «Χουρριέτ», μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά τις «εγκάρδιες» και «συμπτωματικές» επαφές του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και πετρελαίου θα διεξαχθούν στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Θα χρησιμοποιηθεί το σεισμολογικό σκάφος “Polarcus, το οποίο απέκτησε η Τουρκία από την Νορβηγία αντί 150 εκατ. δολλαρίων.
Το ειδικό πλοίο θα διεξάγει έρευνες στην ΑΟΖ της Ελλάδας, μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου. Ειδικότερα, όπως γράφει η «Χουρριέτ» το σκάφος θα πλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία και θα διενεργήσει έρευνες στα οικόπεδα «1», «4», «5», «6» και «7», της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και στο τεμάχιο «12», το οποίο η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στην ΑΟΖ του ψευδοκράτους.
Τι σχεδιάζουν οι Τούρκοι
Το ζήτημα που προκύπτει από το δημοσίευμα και την πρόθεση του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου θεωρείται αμιγώς πολιτικό από στρατιωτικούς παρατηρητές στην Αθήνα.
Αποτελεί αφ’ ενός την πρώτη αντίδραση μετά τις επαφές ΣαμαράΕρντογάν στην Ντόχα και εξυπηρετεί την πάγια θέση της Άγκυρας να διαμορφώνει κλίμα έντασης στο Αιγαίο όποτε αντιμετωπίζει οξύτατα εσωτερικά προβλήματα.
Αφ’ ετέρου όμως απειλεί εμμέσως την ελληνικά πλευρά εν όψει της επόμενης συνάντησης που θα έχουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, στις 5 Μαρτίου στο πλαίσιο της διμερούς διασκέψεως που συμφωνήθηκε.
Πίσω από την τυπικότητα των επιχειρημάτων διπλωματικοί παρατηρητές ερμηνεύουν την ενέργεια της τουρκικής πλευράς και ως πίεση προς την ελληνική να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε μονομερή κίνηση για την ΑΟΖ, χωρίς προηγούμενη συνέργεια με άλλους ενδιαφερομένους στο γεωστρατηγικό σκάκι, όπως λ.χ. ο αμερικανικός παράγων.
Κι όταν οι διπλωμάτες αναφέρονται στην «ελληνική πλευρά» εννοούν τόσο την ελλαδική, όσο και την κυπριακή για όσους δεν γνωρίζουν τις έννοιες πίσω από τις λέξεις…
newsbomb.gr


ΗΠΑ: Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία σε περίπτωση ανακήρυξης ΑΟΖ στο Αιγαίο

Eric Rubin, Deputy Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs stressed that this occasion illustr
Ο Eric Rubin, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών του State Department, με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.
Την εκτίμηση της Ουάσιγκτον ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ και οι έρευνες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο θα προκαλέσουν θερμό επεισόδιο με την Τουρκία μετέφερε ο Eric Rubin, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών του State Department στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Η αποκάλυψη των αμερικανικών εκτιμήσεων (ή νουθεσιών) έγινε από τον προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε κλειστή ενημέρωση περιορισμένου αριθμού μελών του κόμματος την προηγουμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με σημερινό άρθρο του Αθανάσιου Έλλις στην Καθημερινή, η Ουάσιγκτον δηλώνει αντίθετη με την κατάθεση συντεταγμένων και την προβολή χαρτών, αλλά δεν τάσσεται απαραίτητα κατά της διενέργειας γεωτρήσεων (drill, if you have to, but no maps), ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν προκαλούν τριβές, όπως στο Ιόνιο ή νότια της Κρήτης. Αντίθετα, στο Αιγαίο και προς Ανατολάς ζητούν αυτοσυγκράτηση και συνεννόηση με άλλα «εμπλεκόμενα μέρη». Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ο τότε ειδικός απεσταλμένος του State Department για την ενέργεια στην Ευρασία, Richard Morningstar, είχε προτείνει ευθέως την συνεκμετάλλευση των όποιων πηγών ενέργειας υπάρχουν σε «αμφισβητούμενες» περιοχές του Αιγαίου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.