Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Έκθεση σοκ του πανεπιστημίου Κύπρου: Ύφεση έως 12% και ανεργία 20%!

20130428-120000.jpg



Συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας σε ποσοστό μεταξύ 9% και 12% και μείωση του πραγματικού ΑΕΠ από 5% ως 8%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι αποφάσεις-σοκ του Eurogroup, στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης της Κύπρου και οι αρνητικές επιδράσεις των περιοριστικών μέτρων, προβλέπει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο «Οικονομικές Προοπτικές» για τον Απρίλιο του 2013, το ΚΟΕ προβλέπει πως μια μείωση των τραπεζικών καταθέσεων της τάξης του 20% – 30%, θα οδηγήσει σε μείωση του πραγματικού ΑΕΠ σε ποσοστό 5% με 8%, με αποτέλεσμα η συρρίκνωση στην οικονομία το 2013 να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί τουλάχιστον μεταξύ 9% – 12%.
Ωστόσο, διευκρινίζεται πως στις εκτιμήσεις αυτές, δεν λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της απότομης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και άλλες εξωγενείς αλλαγές που συμβαίνουν στην οικονομία ταυτόχρονα με τη μείωση των καταθέσεων, όπως είναι η επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές και το «πάγωμα» μέρους των ανασφάλιστων καταθέσεων, που περιορίζουν τη ρευστότητα και το κεφάλαιο κίνησης (working capital) των επιχειρήσεων με αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση, και η απουσία νέων εισροών στην Κύπρο μέσω ξένων εταιρειών των οποίων οι δραστηριότητες υποστηρίζονταν από τις τράπεζες και άλλες υπηρεσίες. Αυτά, σύμφωνα με το ΚΟΕ, αναμένεται να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε διάφορους άλλους τομείς της εγχώριας οικονομίας.
Ως προς την ανεργία (δεδομένα Eurostat), το ΚΟΕ εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 5 με 6 ποσοστιαίες μονάδες, με την πρόβλεψη να κάνει λόγο για ποσοστό γύρω στο 20% για το 2013.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.