Δείτε ένα ντοκιμαντέρ για το πως οι μεγάλες πολυεθνικές (πχ Google, Amazon, Starbucks, κτλ) αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους, “μεταφέροντας” τα κέρδη τους σε off-shore, σε χώρες όπου δεν πληρώνουν τίποτα δηλαδή.
Το θέμα είναι μάλλον γνωστό, αλλά το ντοκιμαντέρ είναι αρκετά καλά φτιαγμένο, με πολλά παραδείγματα, και ωραίες συνεντεύξεις.
Βέβαια, το ντοκιμαντέρ είναι μάλλον ένα κλασσικό “σοσιαλδημοκρατικό’ ντοκιμαντέρ, που καταλήγει στο γνωστό αίτημα “να πληρώσουν και οι μεγάλες εταιρείες τους φόρους που τους αναλογούν, ώστε να υπάρχουν…χρήματα στα κρατικά ταμεία, και να μη χρειάζεται να σηκώνουν όλα τα φορολογικά βάρη
οι μισθωτοί”.
Το αίτημα ακούγεται σωστό, και όντως οι εταιρείες αυτές δεν πληρώνουν τίποτα στα κράτη, παρότι χρησιμοποιούν κρατικές υποδομές όπως πχ οι δρόμοι, το δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, κτλ, που φτιάχνονται μέσω των φόρων που πληρώνουν…οι υπόλοιποι ( = τα “κορόιδα”, δηλαδή εμείς).
Το πρόβλημα βέβαια, όπως σε κάποια στιγμή παραδέχεται και το ίδιο το ντοκιμαντέρ, είναι ότι οι εταιρίες αυτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να απειλήσουν ότι θα σηκωθούν και θα φύγουν αν κάποιο κράτος προσπαθήσει να τους φορολογήσει. Και αυτό είναι όντως μια πραγματική απειλή, που καθιστά οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια “σοσιαλδημοκρατίας” ξεπερασμένη.
Στην πραγματικότητα λοιπόν, η λύση είναι να περάσει ο έλεγχος [και] αυτών των εταιριών στους εργαζόμενους, κάτι που θα τους ωφελούσε όχι μόνο στο θέμα των φόρων, αλλά και γενικότερα. Δυστυχώς βέβαια, πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ μακρινό σήμερα, με τον εργάτη να μην έχει ακόμα φτάσει σε τέτοια επίπεδα συνειδητοποίησης (ούτε κατά διάνοια). Οπότε φάτε προς το παρόν το κοκορετσάκι σας (όσοι έχετε), και μετά πληρώστε εσείς για να τρώνε και να πίνουν με χρυσά κουτάλια οι μοντέρνοι ολιγάρχες που μας κυβερνούν.
Εδώ το ντοκιμαντέρ, που επαναλαμβάνω ότι είναι καλοφτιαγμένο και αρκετά απλό και κατανοητό – σίγουρα αξίζει το χρόνο σας:
loutraki1.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.