Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Γενική δοκιμή επέμβασης δυτικών στην Συρία με 15.000 στρατιώτες από 18 χώρες. Μάχη μέχρι τέλους από το Συριακό Στρατό: «Θα τσακίσουμε όλους τους τρομοκράτες»


Μάχη μέχρι τέλους από το Συριακό Στρατό: «Θα τσακίσουμε όλους τους τρομοκράτες»


Ορκισμένοι να «τελειώσουν» τους τρομοκράτες που διέλυσαν τη χώρα – Απανωτές νίκες για τον Συριακό Στρατό, και μία ανυπέρβλητη θέληση και πυγμή να «καθαρίσει» η χώρα από τα υποκινούμενα ισλαμιστικά-εξτρεμιστικά στοιχεία.
Κατά την ημέρα ανακατάληψης της στρατηγικής δυτικής πόλης al-Qusayr, οι Σύροι στρατιώτες προέτρεψαν τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αναφέροντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι τέλους: «θα τσακίσουμε όλους τους τρομοκράτες»

"Διαβεβαιώνουμε ότι η πόλη Qusayr είναι πλέον ασφαλής", ανακοίνωσε σήμερα ο Συριακός στρατός, τονίζοντας ότι η μεγάλη νίκη στη στρατηγική αυτή πόλη αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εχθρούς της χώρας, και ειδικότερα προς το Ισραηλινό καθεστώς.
Νωρίτερα σήμερα, η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε ότι: «οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις επανέφεραν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλες τις περιοχές της πόλης Qusayr."
Τα συριακά στρατεύματα με την υποστήριξη των μαχητών της Hezbollah εισήλθαν, όπως σας ενημερώσαμε εκτενώς στο pentapostagma.gr, από πολλαπλές κατευθύνσεις στην Qusayr στις 19 Μαίου έπειτα από εβδομάδες συνεχόμενων μαχών με τους τρομοκράτες.
Ο Συριακός στρατός ανέφερε επίσης ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που επιβεβαιώνουν τον ρόλο Αραβικών και μη-Αραβικών χωρών στη Συριακή κρίση, μία πληροφορία που παρουσιάζει πολύπλευρο και εξαιρετικό ενδιαφέρον.
pentapostagma.gr

Γενική δοκιμή επέμβασης δυτικών στην Συρία με 15.000 στρατιώτες από 18 χώρες



Μεγάλη άσκηση-πρόβα σε πιθανή επέμβαση στην Συρία με την συμμετοχή 15.000 προσωπικού από 18 χώρες, μεταφορά πυραυλικών συστημάτων ΜΙΜ-104 Patriot και συμμετοχή ολόκληρων Μοιρών μαχητικών αεροσκαφών, ξεκινά στην Ιορδανία.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη πολυεθνική δύναμη που έχει παραταχθεί στην περιοχή της Μ.Ανατολής μετά το 2003 όταν έγινε η επέμβαση στο Ιράκ.
Ενώ οι ισλαμιστές αντάρτες συντρίβονται στον εμφύλιο οι δυτικοί (βασικά ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία) και ο συνασπισμός των αραβικών χωρών του Κόλπου προβαίνουν σε μία δοκιμή λειτουργίας ενός εκστρατευτικού σώματος σε μια άσκηση με τίτλο "Ανυπόμονο Λιοντάρι" ("Eager Lion").
Μεγάλη αμερικανική στρατιωτική δύναμη έχει ήδη αποβιβαστεί στο νότιο ιορδανικό λιμάνι της Άκαμπακαι ακολουθώντας την ορεινή οδό Aqaba-Jerash-Ajilon που διχοτομεί την Ιορδανία από νότο προς βορρά με μεγάλη ιορδανική στρατιωτική ακολουθία, οδεύει για το χώρο της άσκησης.
Πρόκειται για δύναμη 1000 πεζοναυτών που αποβιβάστηκε από το USS Kearsage, η μεγαλύτερη που έχει παρουσιαστεί ποτέ σε ιορδανικό έδαφος από τότε που ξεκίνησε η συριακή τραγωδία. Η δύναμη αυτή στάθμευε στο γειτονικό ισραηλινό λιμάνι της Ειλάτ από τα μέσα Μαϊου. Με την αποβίβασή τους οι πεζοναύτες ξεκίνησαν την πορεία τους με τεθωρακισμένα οχήματα, και Hummer.
Το Πεντάγωνο έχει γνωστοποιήσει μόνο ότι η άσκηση θα διαρκέσει δύο μήνες! Πάντως πρόκειται περί ετήσιας κοινής αμερικανο-ιορδανικής άσκησης, όμως ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε τόσο μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές η άφιξη της αμερικανικής δύναμης στην Ιορδανία δεν σχετίζεται άμεσα με την άσκηση, και αποφασίστηκε σε έκτακτο συμβούλιο στο Πεντάγωνο, με την συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του Στρατού, και του υπουργείου Αμύνης. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel συμμετείχε μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Στην διάσκεψη αποφασίστηκε ότι η στρατιωτική κατάσταση στην Συρία όπως εξελίσσεται αποτελεί απειλή για την Ιορδανία -συμπεριλαμβανομένου και της υποτιθέμενης χρήσης χημικών όπλων στη Συρία- απαιτεί την ανάπτυξη μιας επιπλέον στρατιωτικής δύναμης στο αραβικό βασίλειο. Μάλιστα η ισραηλινή Αεροπορία, θα καλύψει την δύναμη αυτή μέχρι την άφιξη των F-16.
Ο εκπρόσωπος της US Central Command Lt.Col.T.G.Taylor δήλωσε " Για να αυξήσουμε την αμυντική δυνατότητα της Ιορδανίας κάποια από τα συστήματα αυτά μπορεί να μείνουν εκεί, και μετά το πέρας της άσκησης"
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς η Ιορδανία ζήτησε να παραμείνουν ΟΛΑ τα οπλικά συστήματα στην Ιορδανία, και αναμένεται ο Μπαρακ Ομπάμα να συμφωνήσει.
Στις ΗΠΑ κατανοούν ότι το "παιχνίδι" που ξεκίνησαν στην Συρία χάνεται, και έχουν υποστεί μεγάλη ήττα και στον τομέα της προπαγάνδας, αφού η Κοινή Γνώμη ενημερώθηκε για τα εγκλήματα των ισλαμιστών ανταρτών.
Πρόκειται για μια γεωπολιτική ήττα που δεν μπορούν να αποδεχτούν τα "Γεράκια" της Ουάσιγκτον, και έτσι είναι αποφασισμένα να συγκεντρώσουν το απαραίτητο έμψυχο, και στρατιωτικό υλικό, για μια αιφνιδιαστική επέμβαση αστραπή, που θα αλλάξει την κατάσταση υπέρ των ισλαμιστών ανταρτών.
Άλλωστε μόν τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση του εκπροσώπου του Φόρειν Όφις (του βρετανικού ΥΠΕΞ):
«Λάβαμε δείγματα από τη Συρία, τα οποία μας έδωσαν θετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των δοκιμών στο σαρίν. Η ροή της ολοένα και αυξανόμενης, προς το παρόν αποσπασματικής, μα θετικής πληροφόρησης, αποδεικνύει πως το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ χρησιμοποίησε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα στη Συρία», - είπε ο εκπρόσωπος του Φόρειν Όφις "στρώνωντας" το έδαφος.
Για να επιτευχθεί η επέμβαση που "ονειρεύονται" οι δυτικοί πρέπει να συγκεντρωθούν τα απαραίτητο υλικό (έμψυχο, και άψυχο), με διάφορες προφάσεις στα σύνορα με Συρία. Η ασφάλεια της Ιορδανίας είναι μια καλή δικαιολογία. Το επόμενο βήμα θα μια καλή αφορμή (χημικά όπλα, σφαγές "αμάχων"-ανταρτών), εάν δεν υπάρχει θα εφευρεθεί, πρώτη φορά δεν θα'ναι, αν μη τι άλλο στη Δύση έχουν το Know how.
defence.net

Ενδιαφέρον «παίγνιο» Ρωσίας, Συρίας, Ιράν για τους S-300…


Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση του προβλήματος με τους S-300 και τη Συρία φαίνεται ότι εξετάζεται στα παρασκήνια της διεθνούς διπλωματίας, η οποία αλλάζει λίγο την «μονοδιάστατη» εικόνα που έχουμε και θέλει την όλη υπόθεση ως τμήμα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ για το πρόβλημα της Συρίας.
Όπως είναι γνωστό, οι Ρώσοι όφειλαν συμβατικά (είχε υπογραφεί σχετικό συμβόλαιο) να παραδώσουν πυροβολαρχίες του αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού συστήματος S-300 και στο Ιράν, για να υπαναχωρήσει με πρόσχημα τις κυρώσεις του ΟΗΕ, ενώ ήταν ηλίου φαεινότερο ότι είχε επέλθει συμβιβασμός με τις ΗΠΑ, με τη Μόσχα να χρησιμοποιεί την παράδοση του συστήματος ως διαπραγματευτικό όπλο.
Οι Ιρανοί έχουν προσφύγει σε ένδικα μέσα διεκδικώντας αποζημίωση για την υπαναχώρηση από τη Ρωσία. Πλέον, οι Ιρανοί όμως που υποστηρίζουν με κάθε τρόπο το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, χρησιμοποιούν αυτοί τώρα τους S-300 ως διαπραγματευτικό όπλο.
Αφήνουν να εννοηθεί προς τους Ρώσους, ότι εάν κάνουν «αυτό που πρέπει» θα αναθεωρήσουν τη στάση τους και θα υπαναχωρήσουν στις νομικές τους αξιώσεις. Εκμεταλλεύονται προφανώς την κίνηση από ρωσικής πλευράς προς αναζήτηση συμβιβασμού στο θέμα των «ιρανικών» S-300. Αυτό επιδέχεται δύο ερμηνειών, όσον δηλαδή αφορά «αυτό που πρέπει»: Είτε να παραδώσουν οι Ρώσοι το σύστημα στη Συρία, είτε στο Ιράν…
defence-point.gr



Περί ανεκδότων για ειρηνική λύση στην Συρία

Ενώ η διάσκεψη Γενεύη 2 πλησιάζει, η πλευρά η οποία φαίνεται για την ώρα να μην είναι σε θέση να αρθρώσει έναν δομημένο διαπραγματευτικό λόγο είναι αυτή που χρειάζεται τη διαπραγμάτευση απεγνωσμένα αφού στο πεδίο της μάχης πολύ απλά δείχνει να ηττάται κατά κράτος. Οι αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με τους Ρώσους, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν εάν θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμα και να το αποφασίσουν, δεν φαίνεται να μπορούνε να συμφωνήσουν στη σύνθεση της διαπραγματευτικής τους ομάδας.

Ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο έχει ανακύψει για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης σχετίζεται με το θέμα της συμμετοχής στη διαδικασία του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Η διαφωνία στο συγκεκριμένο σημείο εστιάζεται μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται, ότι η διαπραγμάτευση, εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί «μέσα στον Ιούλιο», σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα αποτελεί συνέχεια της πρώτης συμφωνίας του καλοκαιριού του 2012 η οποία συνομολογήθηκε στη Γενεύη, και η οποία κρίνοντας από τα γεγονότα πήγε… άκλαυτη.
Είναι προφανές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, οι αντικαθεστωτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν «ποιοι είναι», «τι θέλουν» και «ποιος θα ηγηθεί» με άλλα λόγια θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν αποτελούνται από μπουλούκια ισλαμιστών οπλαρχηγών και μισθοφόρων. Το κυριότερο δε θα πρέπει να βελτιώσουν τη θέση τους στο πεδίο της μάχης, εάν και εφόσον θα ήθελαν να αποκομίσουν κάποια οφέλη, ενώ ταυτοχρόνως θα πρέπει να αποδεχτούν ότι και η άλλη πλευρά θα λάβει συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Εκτός κι αν άσκηση στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας εξελιχθεί σε εισβολή…
Το πώς ακριβώς θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο πεδίο της μάχης αλλά και το πώς θα δείξουν στη δυτική κοινή γνώμη ένα «μετριοπαθές» πολιτικό προφίλ χωράει πολύ συζήτηση.Για την ώρα να σημειώσουμε ότι στην Ιορδανία οι δυτικές χώρες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν ασκήσεις διαρκείας… δύο μηνών, ενώ από την άλλη πλευρά, η Χεζμπολάχ φαίνεται έτοιμη για όλα, τόσο αναφορικά με τις μάχες στη Συρία όσο και με το τι θα συμβεί στον Λίβανο.

Με λίγα λόγια η Γενεύη 2 θα είναι τεράστια επιτυχία ακόμα και η πραγματοποίησή της, η πιθανότητα δε οι πλευρές να φτάσουν σε μία βιώσιμη και λογική συμφωνία φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αυτά φυσικά με τις παρούσες συνθήκες, όπου οι καθεστωτικοί προελαύνουν, οι αντικαθεστωτικοί δέχονται απανωτά χαστούκια στο πεδίο της μάχης, αλλά και σε επίπεδο εξωτερικού και πολιτικού προφίλ, η Ρωσία φαίνεται να έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει να υπάρξει λύση χωρίς την έγκρισή της, οι Αγγλοσάξονες να προσπαθούν να κρατήσουν τα… προσχήματα, ενώ ο Σουλτάνος της Άγκυρας φαίνεται να έχει αρχίσει να κοιμάται άβολα στα παλάτια του Ντολμάμπαχτσε, αφού ο Μουεζίνης σημαίνει για τον ίδιο και τους νεοθωμανούς του.
Σε γενικές γραμμές είναι προφανές ότι πλην του Μπασάρ Αλ Άσαντ ουδείς φαίνεται να έχει αποφασίσει τι ακριβώς επιδιώκει από το συριακό ζήτημα και το κυριότερο ουδείς φαίνεται να έχει την ισχύ ή τη θέληση να το επιβάλει. Μήπως τελικά το θέμα της Συρίας αποδείχθηκε ένα μεγάλο παιχνίδι ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ όπου η εμπλοκή Ρωσίας και ΗΠΑ σε πολλά μέτωπα στην παγκόσμια σκακιέρα ουσιαστικά οδήγησε στην αλληλο-εξουδετέρωση στο στρατιωτικό πεδίο (πολεμούν δι’ αντιπροσώπων, «proxy» που λέει και η θεωρία), υπό τον φόβο των αντιποίνων σε άλλα μέτωπα; Οπότε, τελικά, μήπως η πλέον λογική λύση είναι η συνεργασία;
defence-point.gr
Συριακό ελικόπτερο σφυροκόπησε πόλη του Λιβάνου !
Ελικόπτερο της συριακής Π/Α την Τετάρτη εξαπόλυσε τέσσερις πυραύλους κατά της Λιβανικής πόλης Αρσάλ και των προαστίων της, δήλωσε την Τετάρτη πηγή στη κυβέρνηση του Λιβάνου. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα από την επιδρομή.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν «καταδίκασε έντονα το βομβαρδισμό της Αρσάλ». Κάλεσε τις αρχές της Συρίας να σέβονται την εδαφική κυριαρχία του Λιβάνου «και να μην θέτουν σε κίνδυνο το έδαφος της χώρας».
бейрут ливан столица вид
Οι κάτοικοι της Αρσάλ είναι αντιπολιτευόμενοι με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπάσαρ Άσαντ από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία το Μάρτιο του 2011.
veteranos.gr

1 σχόλιο:

  1. προς το συγγραφεα του αρθρου :πολυ ενδιαφερον αρθρο με ευστοχους χαρακτηρισμους και ρεαλιστικα διλληματα ,επιτρεψτε μου να προσθεσω και τη ρωσικη αναβαθμισμενη ναυτικη δυναμη μαυρης θαλασσας και αυτη που οπου να'ναι φτανει στην περιοχη αποτελουμενη απο αποβατικα σκαφη που κανεις δεν ξερει τι κουβαλανε και ποσοι μαχητες βρισκονται μεσα τους !!! οσο για τις αγγλιδες,αν θελουν να μοιασουν στον μπους και ραμσφελντ που ακομα βλεπουν στον υπνο τους οπλα μαζικης καταστροφης ,να ξερουν οτι ο πλανητης δε θα ειναι ανεκτικος απεναντι στο ψεμα τους μιας και μονο η αμερικη μπορει να προστατεψει τα παιδια της και οχι τα αποπαιδια της !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.