Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Στα 45 δις ευρώ η παραοικονομία στην Ελλάδα. Μια μεγάλη αλήθεια από το Institute of Economic Affairs για τους μετανάστες.

diafthora-1



Στο 24% του ελληνικού ΑΕΠ διαμορφώνεται η παραοικονομία στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Institute of Economic Affairs, την οποία υπογράφει ο «γκουρού» της σκιώδους οικονομίας καθηγητής Friedrich Schneider.
Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα έρχεται στην πρώτη θέση μεταξύ των 21 χωρών – μελών του ΟΟΣΑ που εξετάστηκαν, με την κοστολόγηση της παραοικονομίας να αγγίζει τα 45 δις ευρώ. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ιταλία με ποσοστό 21,6%.
Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι εργάζονται ανασφάλιστοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από 48 εκατομμύρια στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Στην Ελλάδα έχουμε και εδώ μια ακόμα πρωτιά, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζόμενων είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, στο 37,3% του συνόλου! Κατέχουμε και μια ακόμα πρωτιά, στο ποσοστό παράνομων μεταναστών που εργάζονται (στο 4,4% του συνόλου) ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (3,2%).
Τι λέει η έρευνα του ινστιτούτου; Αν μειωθούν τα φορολογικά βάρη, τότε θα μειωθεί και η παραοικονομία.
olympia.gr

Μια μεγάλη αλήθεια από το Institute of Economic Affairs για τους μετανάστες.


shadow_economy.JPGΛοιπόν όπως μας δείχνει ο σχετικός πίνακας του Institute of Economic Affairs , οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους λιγότερους μετανάστες ως ποσοστό του πληθυσμού τους έχουν καλύτερη οικονομία, από τις χώρες που έχουν πολλούς μετανάστες.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα η Πορτογαλία η Ισπανία και η Ιταλία, οι χώρες δηλαδή με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα έχουν περισσότερους μετανάστες ως ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό τους .
Ενώ οι χώρες όπως η Σουηδία η Νορβηγία Γαλλία Ολλανδία Αγγλία Βέλγιο, οι χώρες δηλαδή με τα λιγότερα οικονομικά προβλήματα, έχουν και τους λιγότερους μετανάστες ως ποσοστό του πληθυσμού τους.
Εδώ πρέπει να προβληματιστούμε, γιατί συμβαίνει αυτό;
Γνώμη μου είναι ότι ένας από τους λόγους που οι χώρες με τους περισσότερους μετανάστες είναι εξαθλιωμένες οικονομικά, είναι το γεγονός ότι οι μετανάστες εργάτες υποβαθμίζουν την οικονομία, δεν ξοδεύουν τα λεφτά τους στην χώρα φιλοξενίας τους, με αποτέλεσμα να στεγνώνει η αγορά από ρευστό.
Μην κάνουμε το λάθος να συγκρίνομαι τους μετανάστες τις Γερμανίας, γιατί η Γερμανία είναι εξαγωγική χώρα, με αποτέλεσμα αν ο έλληνας μετανάστης της Γερμανίας στέλνει λεφτά εδώ, αυτά ξαναγυρίζουν στην Γερμανία γιατί ξοδεύονται πάλι για την αγορά γερμανικών προϊόντων.
Ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί και δεν φέρει καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών του. Πλέον, οι αναγνώστες μπορούν να σχολιάζουν με το λογαριασμό τους στο facebook ή με λογαριασμούς από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Τα ανώνυμα σχόλια θα παραμείνουν κλειστά όσο υπάρχουν άτομα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία για να προβοκάρουν και να επιτεθούν σε άλλους σχολιαστές για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.